Satsa helhjärtat på vindkraftsutbyggnad

Replik Artikeln publicerades

I en debattartikel den 5 september skrev Kennet och Susann Karlsson att Uppvidinge kommun gör ett stort misstag om planerna på vindkraftsparkerna i kommunen får fortsätta.

Jag håller med om uttrycket ”Uppvidinge kommun gör ett stort misstag", men då av den anledningen att vi inte har realiserat alla stora planer på vindkraftsutbyggnad.

Våra vindmätningar säger ju att vi har, ur rikssynpunkt, bra vindförhållande. Vad är det som gör att vi har skjutit på utbyggnaden av vindkraften?

Olika politiska viljor har kämpat på var sin sida. Ett fel som bidragit till oviljan tror jag är att ett vindkraftverk som placerades synligt i Norrhult. Det syns från alla vägar. Hade tillståndet givits idag hade det nog blivit nej. Själv har jag dock inget obehag av det.

Men de stora vindparksparker som planerats i övrigt borde ha kunnat realiserats utan att det blivit så mycket strid. Vi har stora skogsområden som kan ta emot många verk. Men då kommer alla intressen in och motverkar.

I de områden som sagts att det häckar örnar, själv har jag arbetat med skogsarbete i anslutning till dessa områden, men aldrig sett skymten av Örnar. Det är en konstruktion för att motverka utbyggnaden.

Vi är ju en kommun med många välskötta och framgångsrika företag. Till det borde vi kunna lägga att bli en av landets främsta vindkraftskommuner.

Tänk att alla typer av företag i kommunen hade fått en väldig uppgång under denna stora utbyggnad, samt när allt blev klart ett serviceföretag för alla dessa verk. Det hade satt Uppvidinge på kartan. Mer än när vi engagerade oss för ”batterifabriken”, där saknades ju alla förutsättningar.

Låt oss samlas för Uppvidinges bästa och framtid, satsa helhjärtat på vindkraftsutbyggnad.

Karl-Erik Olofsson

Karl-Erik Olofsson vill ha många vinkraftsverk i Uppvidinge kommun.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Karl-Erik Olofsson vill ha många vinkraftsverk i Uppvidinge kommun.