Sluta att prata illa om Arbetsförmedlingen

Debatt Artikeln publicerades

Det är politiken som är skyldig till att Arbetsförmedlingen inte alltid lyckats med sitt uppdrag. Politiken har bestämt lagar, förordningar och bidragsregler, skriver Bo Frank (M).

Bo Frank (M) debatterar om Arbetsförmedlingen.
Foto: Jessica Gow/TT
Bo Frank (M) debatterar om Arbetsförmedlingen.

Idag tävlar alla politiska partier om att prata illa om Arbetsförmedlingen och dess förmåga. Detta har pågått under decennier. Nu står alla partier bakom drastiska nedskärningar och så kallad konkurrensutsättning av verksamheten.

Professor Lars Calmfors säger i en intervju att det inte finns vetenskapliga belägg för att en privatisering är bättre. Även om tanken på incitament för belöning av prestationer är god.

Det är politiken som under alla herrans år satt upp regelverk för Arbetsförmedlingen. Det är politiken som är skyldig till att Arbetsförmedlingen inte alltid lyckats med sitt uppdrag. Politiken har bestämt lagar, förordningar och bidragsregler.

Arbetsförmedlingen lyckades väl en gång i tiden när man snabbt kunde starta utbildningar för att göra människor anställningsbara.

De senaste decennierna har reformerna avlöst varandra. Vissa reformer som de så kallade etableringslotsarna blev ett eldorado för seriösa och oseriösa företag. Utan att det fanns ett utbyggt kontrollsystem.

Jag känner för dessa människor som jobbar inom denna verksamhet och som utmålas som näst intill värdelösa. I Växjö kommun har Arbetsförmedlingen jobbat bra tillsammans med kommunen och dess ansvarige i dessa frågor, Oliver Rosengren.

Och jag har sedan länge svalt bitterheten. Sökte på 70-talets en plats som aspirant. Det var på den tiden Arbetsförmedlingen var den arbetsgivare som hade flest anställda socialdemokratiska politiker i Växjö. I annonsen stod det att erfarenhet av arbete i en folkrörelse var en merit. Fyra av fem som anställdes i Växjö som aspiranter hade bakgrund i SSU och Unga örnar...

Idag finns det väl alla sorts människor på Arbetsförmedlingen. Synd att dessa människor skall utpekas för politikens tillkortakommande.

Bo Frank (M)