Socialdemokraterna välkomnar undersköteskeupproret

Debatt Artikeln publicerades
Ett femtiotal undersköterskor och företrädare från fackförbundet Kommunal marscherade genom Tingsryd under torsdagen (22/8). Målet var att uppmärksamma undersköterskornas hårda arbetsvillkor och låga status.
Foto: Fredrika Karlsson
Ett femtiotal undersköterskor och företrädare från fackförbundet Kommunal marscherade genom Tingsryd under torsdagen (22/8). Målet var att uppmärksamma undersköterskornas hårda arbetsvillkor och låga status.

15 000 anställda har skrivit under undersköteskeupproret och det är så viktigt. Undersköterskor är en yrkesgrupp som har fått alldeles för lite utrymme i den politiska debatten. Det är Sveriges största yrkesgrupp och utan dem stannar Sverige.

Undersköterskor är förutsättningen för en god äldreomsorg och en fungerande sjukvård. Vi Socialdemokrater tycker det är bra att fler engagerar sig och stöttar undersköterskorna i deras krav om stärkt välfärd och schyssta arbetsvillkor.

Undersköterskorna måste ha en rimlig arbetsbelastning, rimliga arbetsvillkor och arbetstider. Att lösa underbemanning och bristande resurser genom att de som redan jobbar ska springa snabbare fungerar inte. Det är inte vägen att få fler till yrket. Vi måste slopa delade turer, inte stapla visstidsanställningar ovanpå varandra och uppvärdera yrket så att undersköterskorna får fler kollegor.

Äldreomsorgen behöver mer pengar när fler blir äldre. Regeringen har aviserat några stora satsningar som t. ex minst 20 nya välfärdsmiljarder och en ny kostnadsutjämning. Detta kommer sannolikt inte räcka fullt ut men är ett viktigt steg på vägen. Vi måste göra mer. Efter en valrörelse som handlat om välfärden lyckades M och KD med stöd av SD ändå få igenom skattesänkningar med 20 miljarder i höstas. Det motsvarar en femtedel av kostnaderna för hela äldreomsorgen. Det är pengar som hade behövts ute i landets kommuner.

Socialdemokraterna vill stärka undersköterskeyrket och se till att det anställs fler inom omsorgen och sjukvården.

Vi ska förstärka välfärden med 20 miljarder under denna mandatperiod, 20 välfärdsmiljarder.

Vi ska reglera yrket undersköterska och införa en ny vård och omsorgsutbildning. Det här är två bra reformer som är viktiga för att säkerställa kompetens och höja statusen inom yrket.

I Växjö har omsorgen under flera år inte prioriterats, tvärtom har det gjorts besparingar. Detta får givetvis konsekvenser, inte bara för de äldre utan också för de som arbetar inom omsorgen. Så kan vi inte ha det. Undersköterskor gör varje dag under, vi måste ge dem de allra bästa förutsättningarna att få fortsätta göra det.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Julia Berg (S), 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden