Annons

Socialdemokraternas hantering visar på okunskap

Destination Småland som är ett av Region Kronoberg helägt bolag, har under sina tio år visat goda resultat. Besöksnäringarna har stärkts och utvecklats och turismen i Kronoberg har ökat kraftigt.
Debatt • Publicerad 2 november 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta är inte bara Destination Smålands förtjänst, utan beror främst på det på det goda arbete som företagare och andra inom besöksnäringarna gör, men framgångarna beror också på att Destination Småland bidragit med marknadsföringsinsatser och verksamhet för att stötta de ofta små men väl fungerande företagen inom besöksnäringarna. Liberalerna i Region Kronoberg vill därför att verksamheten ska fortsätta på samma sätt som nu.

Den S-ledda majoriteten i regionstyrelsen vill tvärtom. De föreslår att Destination Småland ska läggas ned och att verksamheten ska ligga under Regionala utvecklingsnämnden (RUN). Det underliga är att S valt att inte ta upp frågan i RUN. Det säger något om med vilket ointresse frågan hanterats av regionens avgående S-styre.

Annons

S säger att då Region Kronoberg i sin Kinasatsning redan arbetar med turism, är det ett argument för nedläggningen. Därför är det intressant att konstatera att en enig RUN på sitt senaste sammanträde, bestämde att om möjligt genomföra en verksamhetsövergång av Kinasatsningens personal till ALMI, alltså raka motsatsen till vad S vill med Destination Småland. Det är ännu ett exempel på den okunskap och det ointresse som präglar S hantering av Destination Småland.

S påstår också att regionen sysslar med turism genom sitt deltagande i arbetet med cykelleden ”Sydostleden”. Huvudman för Sydostleden är Region Skåne, med uppdrag att hålla i marknadsföring, samordning och utveckling av leden. Även här visar S hur lite de känner till om turistnäringen och dess marknadsföring här i södra Sverige.

Regionala utvecklingsnämnden ansvarar för stora och viktiga områden i regionens verksamhet. Personalen sköter arbetet med detta på ett utomordentligt sätt, men det är en verksamhet som är gjord för annat, än att utföra det uppdrag Destination Småland har. Liberalerna i Region Kronoberg är övertygade om att det skulle skada turistnäringen i vårt län om Destination Småland lades ned.

Vi Liberaler hoppas att regionfullmäktige låter Destination Småland vara kvar i sin nuvarande form och begraver ett dåligt tänkt och uselt berett hugskott.

Gunnar Nordmark, Yngve Filipsson, ledamöter i Regionfullmäktige för Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons