Solceller och naturguider framför äldreomsorg är dålig prioritering

Debatt Artikeln publicerades
Moderaten Katarina Brännström anser att regerings vårbudget saknar tydliga satsningar på äldreomsorgen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Moderaten Katarina Brännström anser att regerings vårbudget saknar tydliga satsningar på äldreomsorgen.

Regeringens vårbudget som stöds av Centern och Liberalerna uppvisar några märkliga prioriteringar. Det finns ingenting för de äldre, fast man vet att kommunernas kostnader ökar snabbt. Att ge mer till exempelvis solceller, naturguider, gratis inträde på statliga museer och satsa på nattåg till kontinenten var tydligen viktigare.

Man vill ge sken av satsningar till äldre men totalt minskar regeringen anslagen med 310 miljoner, som fanns i M/Kd-budgeten för mer personal i hemtjänst och trygghetsboende. Vår satsning på gemenskapsvärdar och sociala aktiviteter för att ge äldre ett rikare liv på äldreboende, tas helt bort. Efter kritik påstås att det ska satsas på äldre senare i år, men vågar vi tro på det?

I M/Kd-budgeten (som vann omröstningen i riksdagen och därmed gäller i år) satsade vi 20 miljarder på jobbskatteavdrag och vi sänkte pensionärsskatten mer än regeringen, vi tog bort extraskatten på att anställa 65+. Vi satsade fem miljarder till kommuner och landsting för bättre välfärd, något som regeringen och dess stödpartier gärna påskiner är deras, men det är inte sant. Polisen och försvaret fick stora tillskott i vår budget, nu tas det pengar från polisen, i en tid då vi vet att det behövs mer resurser, absolut inte mindre!

Nu återinförs flygskatten och man tar pengar från yrkesvux. För att satsa på till exempel klimat- och miljösatsningar som redan ifrågasatts av experter och riksrevisionen. Regeringen tillsammans med C och L pytsar i vårbudgeten miljoner hit och dit i enlighet med 73-punktsprogrammet i Januariöverenskommelsen. Utan någon riktig linje.

För oss moderater har alltid trygghet varit prioriterat, det gäller såväl fler poliser för att motverka brott som en trygg och värdig ålderdom.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot