Spontana applåder - att se det positiva

Debatt Artikeln publicerades

Utveckling av den nära vården är rätt väg framåt. Därför är Borgholmsmodellen riktningen för Region Kronoberg. Det skriver Britt-Louise Berndtsson (C).

I Region Kronoberg är partierna överens om Borgholmsmodellen är rätt väg för vården, enligt Britt-Louise Berndtsson (C).
Foto: Claudio Bresciani/TT
I Region Kronoberg är partierna överens om Borgholmsmodellen är rätt väg för vården, enligt Britt-Louise Berndtsson (C).

Under valrörelsen minns jag spontana applåder en enda gång där jag deltog. Jag talade om framtida nära hälso- och sjukvård och nämnde läkares hembesök. Då kom de spontana applåderna!

Nyligen hade jag möjlighet att för en andra gång lyssna till chefen på Borgholms vårdcentral, Åke Åkesson, numera distriktsläkare. Centerpartiet gjorde studiebesök där. Jag önskar att du också hade möjligheten att bli inspirerad av denne förnyare av den nära vården. Han brinner för sitt uppdrag och ger berättelsen liv.

Det positiva är att samtliga partier i Region Kronoberg är överens om att det är i riktning mot den så kallade Borgholmsmodellen vi ska gå inom den nära vården. Den ska kombineras med en hälsorevolution - förebygga ohälsa är den bästa investeringen i framtiden.

Vad är då så märkvärdigt i Borgholm? Jo, de har 200-300 patienter inskrivna i det de kallar hemsjukhuset. Dessa patienter vet att de kan få besök hemma av sin läkare och kommunens sjuksköterska inom hemsjukvården. Det vet även ambulanspersonalen.

Både personal vid ambulansen och hemsjukvårdens sjuksköterskor har möjlighet att boka hembesök av en fast läkarkontakt varje vardag åt patienterna på hemsjukhuset. Detta ger trygghet i vården och trygghet att våga stanna hemma. Det ger också kontinuitet. Den läkare som känner dig sedan tidigare, tar även hand om dig när du blir skröplig på äldre dagar. Dessa läkare har helhetsansvaret för dig och full koll på eventuella provtagningar eller undersökningar som är beställda på lasarettet.

Skulle du trots allt hamna på sjukhuset tar din distriktsläkare direkt kontakt med lasarettet för att dels planera för utskrivning, dels försöka få undersökningen på lasarettet gjord när du ändå är där. Två flugor i en smäll.

Väl hemma i hemsjukhuset får patienten, som behöver det, möjlighet att själv mäta sina värden på morgonen och sända dem till sin kontaktsjuksköterska digitalt via en IT-platta med enbart några få knappar att klicka på. Patienten svarar också på fem frågor om hur han eller hon mår. På så sätt kan både patienten själv och den fasta vårdkontakten kontinuerligt följa måendet och värdena. Detta ger både delaktighet och insikt i vården. Hjärtsviktpatienter kan i lugn och ro stanna hemma.

Hur kommer det sig undrar du att Borgholm kan uppnå detta?

För att attrahera läkare till tomma platser lovade Åke Åkesson att de skulle få ett lägre antal patienter att ha ansvar för, men då ett djupare ansvar. Det ger en bättre arbetsmiljö som lockade sökande läkare till vakanta tjänster. Det kostar mer på vårdcentralen i Borgholm, men det sparar ambulansresor, akutbesök och vårdplatser på lasarettet. Framför allt sparar det lidande och oro. Det ger trygghet, patientsäkerhet och kontinuitet.

Hos oss i Kronoberg testar vårdcentralen i Ryd att jobba så här i liten skala. Under de närmaste åren kommer vi att införa vår version av Borgholmsmodellen successivt i Kronoberg. Mycket positivt när vi drar åt samma håll - framåt!

Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämndens AU Region Kronoberg