Står SD upp för HBT(q)-personer i biståndsländer?

Insändare Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson på årets Almedalsvecka.
Foto: Adam Ihse /TT
Jimmie Åkesson på årets Almedalsvecka.

Sist ut i årets Almedalsvecka var SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Han höll ett brinnande tal inför ivriga och entusiastiska Sverigevänner. Överraskningen under veckan var SD:s förslag (SVD Debatt den 6/7) om indraget bistånd för länder som inte står upp för HBT(q)-personers rättigheter. Notera att Q i HBTQ väljs att skrivas med gemen i artikeln! Q för ­queer likaställs med kriminella handlingar öppet bland Sverigedemokrater.

Jimmie Åkesson (SD) och Julia Kronlid (SD, även kyrkopolitiker för SD) ­levererade en ny biståndspolitik som går ut på att länder som inte bejakar HBT(q)-personers rättigheter eller förföljer och trakasserar dem inte längre ska få bistånd. SD exkluderar ”q:et” i den vedertagna benämningen HBTQ.

Inför valet 2018, säger Åkesson följande i Qx:s marsnummer, ”Vi säger hbt. Vi erkänner inte queer-begreppet”. Uttalanden gjorda av nuvarande riksdagsledamot Linda Lindberg (SD), tidigare kommunpolitiker (Lokaltidningen Landskrona Svalöv den 7/1 2016) menar att i ”queer” innefattas även pedofili och nekrofili. Orden har i dag en mycket negativ klang och förknippas inte med kärlek. Att bli jämställd med läggningar som ovan är ytterst kränkande.

Att Sverigedemokraterna sticker ut när det gäller medmänsklighet, migrationspolitik och abortfrågan är föga nytt. Ideologin bygger på att människor inte har samma rättig­heter och skyldigheter. Partiet vill värna förföljda HBT(q)-personer i biståndsländer, q-personer omfattas inte och kränks.

Ordet queer är ett godtyckligt redskap för personer som inte identifierar sig i andra vedertagna läggningar men innebär således inte överträdelser av svensk lag. Det är bisarrt och visar okunskap hos somliga Sverigedemokrater att placera nekrofilins och pedofilins hemhörighet i ”q:et”. Nekrofili är en ytterst ovanlig psykiatrisk störning. De som dömts i Sverige har dömts för bland annat brott mot griftefriden. Pedofili ses som en psykiatrisk diagnos, den innebär ofta kronisk vård eller en fängelse­dom.

Vid voteringen om den nya gymnasielagen röstade SD 2018 nej. Partiet anser och har uttryckt att de ensamkommande som omfattas av lagen har fått en orättvis bonuschans. Ensamkommande dras över en kam, de ska utvisas till ett land där sharialagar tillämpas. Religiös övertygelse eller privatliv tolkas som kreativa fabler av SD. De prisar utvisningar, varav många är konvertiter och HBT(q)-personer, till Afghanistan. Ett land som inte måtte få en krona enligt SD:s nya biståndspolitik! De två skribenternas artikel innehåller enbart signalpolitik i brunbräckligt vatten där de hoppas på napp och storfångst. Det primära syftet är mindre bistånd till muslimska länder. SD:s islamfobi brukar HBT(q)-personer som sina bruna spelpjäser i ett spel. Få kristna länder bestraffar samkönade relationer.

Indelning av människor efter egenskaper är något som jag tar avstånd ifrån. Min artikel utgår från Åkessons, Kronlids och SD-medlemmars uttalanden där begreppen används. Juridiska lagar att förhålla sig till finns i Sverige, många av oss har också moraliska åsikter i aktuellt ämne.

I Afghanistan är samkönade relationer ett brott med dödsstraff genom stening. SD vill dra in landets bistånd, samtidigt ser de nöjda flight efter flight lämna Arlanda med destination Kabul! SD, missbruka inte HBT(q)-rörelsen i ert naiva spel som handlar om bistånd och inte om HBT(q)-personers situation i andra länder.

Kommer SD att stå upp för asylsökande HBT(q)- personer eller fortsätta att trycka grönt för deportationer i kammaren? Hur ser SD lokalt på exkluderande av ”q”?

Jonas Aronsson, språklärare i Växjö kommun, kontaktman för ensamkommande- och ­flyktingungdomar och politiskt ­engagerad