Tillsammans håller vi stadskärnan levande

Debatt Artikeln publicerades

Just nu pågår ett arbete i Växjö kommun tillsammans med näringsidkare och fastighetsägare angående Växjö centrum. Det är ett arbete som har i syfte att definiera Växjö centrums identitet och de platser där vi gemensamt ser potential till förändring.

Inredningskedjan Önska är en i raden av butiker som stängt ner sin verksamhet i centrala Växjö.
Inredningskedjan Önska är en i raden av butiker som stängt ner sin verksamhet i centrala Växjö.

Socialdemokraterna tycker att det är bra att vi tar ett krafttag kring centrum och att kommunen tillsammans med fastighetsägare och näringsidkare har en gemensam målbild. Vi har stora förhoppningar på att det ska komma mycket bra ur denna vision, som ställs ut under Kulturnatten.

Vi ser dock med oro på att butiker stänger och att lokaler i centrum står tomma. Vi är beredda att göra mycket för att Växjö ska få en centrumkärna som är en självklar del i människors vardag och där människor möts för såväl nöjen, shopping, restaurangbesök som kulturupplevelser. Vi behöver alla dra vårt strå till stacken. Vill vi ha ett levande city måste vi också vistas där och använda oss av utbudet.

Utmaningarna har varit stora bland annat med ökad e-handel men även med de ombyggnationer som har skett och fortfarande sker i Växjö. Både näringsidkare och fastighetsägare har påtalat oro. Socialdemokraterna vill jobba långsiktigt och visionärt men vi måste också finna snabba lösningar. En idé skulle kunna vara att se över parkeringsavgifterna i staden, till exempel skulle fler gratis korttidsparkeringar kunna vara en lösning. Vi är övertygande om att det finns fler goda idéer.

Växjö city har stor potential och är en riktig pärla. Förutom ett stort utbud av affärer och restauranger finns det också omedelbar närhet till lek, natur och kultur.

Ett levande centrum är en plats där vi träffas och trivs och njuter av livets goda. Om handel och butiker minskar i antal behöver nya funktioner komma in i stadskärnan. Det kan vara fler upplevelser och attraktioner; till exempel olika event, kaféer kan ha olika koncept, gym och familjekul, utrymmen som blir flexibla vardagsrum som kan förändras i takt med årstider och funktionsbehov.

De som bor i city bidrar till att hålla stadskärnan levande. Om vi tänker tillsammans, tar gemensamt ansvar och har viljan finns möjligheterna.

Malin Lauber (S), kommunalråd, Martin Edberg (S) vice ordförande Tekniska nämnden