Ungdomar vill klara av skolan och lyckas

Debatt Artikeln publicerades

Vill kommunens politiker göra det svårt eller näst intill omöjligt för vissa ungdomar att lyckas? Den frågan ställer Katarina Olausson vid Linnéuniversitetet.

Katarina Olausson ger sig in i debatten om Växjö kommuns regler för sommarjobb.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Katarina Olausson ger sig in i debatten om Växjö kommuns regler för sommarjobb.

Ungdomar som inte klarar godkänt i matematik och svenska ska tvingas gå i sommarskola för att få sommarjobb i Växjö kommun. Ett förslag som har mötts av kritik från forskare och många ungdomar.

Utöver ovanstående krav ska den unge skriva ett CV som gör det möjligt att få jobb på kommunen. Det är uppenbart enklare att skriva ett CV om man, som ung, har bra betyg då erfarenheten av annat än skolan är begränsad. Vill kommunens politiker göra det svårt eller näst intill omöjligt för vissa ungdomar att lyckas?

Det verkar som att en del politiker i kommunen anser att den som inte klarar godkänt i matematik och svenska inte kämpar. Det är den unge som ska avkrävas ansvar för att lyckas, oavsett skäl till varför man inte klara godkänt.

Skäl som att man inte får det stöd i skolan som man behöver, att man upplevt olika former av kriser som till exempel mobbing, misshandel, ha utsatts för övergrepp, dödsfall i familjen, somatiska besvär, kroniska sjukdomar eller som att må dåligt och inte vilja leva, att ha upplevt krig med mera.

Det finns många exempel på elever som tidigare har haft problem med skolan kan när det ordnat upp sig vända motgång till medgång om rätt stöd ges. För en del elever har det varit bättre att byta klass eller skola. Möjligen kan det bero på de nya klasskompisarna, de nya lärarna eller andra omständigheter som får dem att tro på sig själva.

Jag vill tro att kommunpolitiker vill fatta beslut för medborgarnas bästa. Oliver Rosengren verkar vara intresserad av forskning vilket är bra. Politiker som är intresserade av väl underbyggda beslut är nödvändiga. Dock står han och de andra ansvariga till varje pris fast vid sitt förslag/beslut.

Jag tvivlar på att forskningsintresset har fått en framträdande roll i den här frågan. Vilka ställer sig bakom det här förslaget/beslutet och på vilka vettiga grunder? Att unga ska ta sitt ansvar? Till skillnad från politiker? Att Växjö kommun ska ha drivna unga som kan ta för sig? God idé om alla ges chansen till det!

Möjligen finns det en dold agenda, för politiker, som att ”även dålig uppmärksamhet är uppmärksamhet”!

Katarina Olausson, doktorand i pedagogik vid Linnéuniversitetet, Växjö