Annons

Var finns det plats till våra vilda djur?

Det är en fråga jag ställer mig med anledning av jordbrukets och skogsnäringens till synes rabiata inställning till många viltarter.
Insändare • Publicerad 26 oktober 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur kan endast tre hjortar orsaka så stor skada att de måste avlivas? Den frågan ställer Lennart Turesson.
Hur kan endast tre hjortar orsaka så stor skada att de måste avlivas? Den frågan ställer Lennart Turesson.Foto: Kerstin Joensson

Älgen och andra hjortdjur beskylls för att orsaka skador i skog och jordbruk för stora belopp. I trakterna runt Huseby har enligt uppgift tre kronhjortar uppehållit sig och påstås ha orsakat skador för flera 10 000-tals kronor.

En ansökan om skyddsjakt har beviljats av länsstyrelsen och en hjort har skjutits.

Annons

Min fundering är: Hur kan endast tre hjortar orsaka så stor skada att de måste avlivas? Om det varit en stor flock med djur kan det vid vissa tillfällen vara befogat med skyddsjakt.

Varför, och på vilka grunder har länsstyrelsen gett tillstånd till denna skyddsjakt?

När det gäller älg påstår skogsnäringen envist att älgens betande orsakar skador på växande skog för enorma belopp.

Skogsstyrelsens viltexpert Christer Kalén uppger att älgbetning orsakar skador för 7,2 miljarder kronor. Som älgbetesinventering används en metod som kallas ÄBIN, denna tjänst upphandlas och utförs av olika aktörer.

Jag ifrågasätter både inventeringsmetod och uppskattade belopp! Christer Kalén uppger i en tidningsartikel att när han föreläser för markägare och jägare runt om i landet ”möts han av bristande vilja att vidta åtgärder.”

Jag tror att det kanske bror på att de som känner verkligheten inte tror på uppgifterna om skador och belopp?

I gällande skogsvårdslag står det att produktionsmål och miljömål ska vara jämställda. Frågan är om skogsnäring, jordbruket och skogstyrelsen efterlever denna lag?

Skogsstyrelsens råd är att plantera mera tall och skjuta mer älg! Vissa skogsbolag vill minska älgstammarna drastiskt och tillåta endast tre älgar per 1 000 hektar i vinterstam naturligtvis i syfte att öka sina vinster!

Om detta sker och tillsammans med andra klimatrelaterade hot som närmar sig, är jag orolig för att bevarande status närmar sig för älgstammen!

Jag hoppas att markägare och jägare, vilka i många fall är samma personer, tänker på att inte skjuta sönder vår älgstam än en gång! Det måste finnas plats och möjligheter att ha starka viltstammar i hela vårt land!

Lennart Turesson

Annons
Annons
Annons
Annons