Annons

Vår tids lägereld – varje fredag

På spåret är vår tids lägereld. SVT:s fredagsunderhållning samlar svenskar i alla åldrar och är en av tablå-tv:s sista bastioner. Journalisten Cecilia Billgren har i veckans tävling sett två nykomlingar trivas alldeles utmärkt ute på spåret.
TV • Publicerad 18 januari 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Marianne Ahrne och Anders Ankan Johansson var glada, trots att de fick se sig besegrade av debutanterna Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.
Marianne Ahrne och Anders Ankan Johansson var glada, trots att de fick se sig besegrade av debutanterna Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.Foto: Bo Håkansson/SVT

På söndagarna brukar jag prata med yngste sonen, som bor i Stockholm, och stämma av hur helgen varit. Nästan alltid har han tillbringat fredagskvällen hos någon kompis och kollat På spåret.

Också den äldste sonen har som rutin att bänka sig framför tv:n på fredagskvällen och titta på SVT i realtid, gärna tillsammans med vänner. Även när han pluggat och bott utomlands har han hållit fast vid sin vana att vika fredagskvällen åt På spåret. Det blev ett sätt att hålla kontakten med hemlandet - och kanske att hantera eventuell hemlängtan.

Annons

Någon gång kan det hända att vi ser programmet tillsammans hela familjen. Men även om vi är utspridda på olika håll kan vi ibland ha kontakt under programmet och hålla varandra underrättade om våra svar och poäng.

På spåret är ett av få, kanske det enda, som mina barn som är i 25-årsåldern följer på tablå-tv. I övrigt är det play- och streamingtjänster som gäller.

På spåret har blivit lite mer än ett program, något att samlas kring, oavsett ålder och plats. Som en nutida lägereld ungefär. Det gör programmet ganska unikt, inte minst med tanke på att det hängt med i så många år.

Det är helt klart något med frågesporter och quiz som tycks tilltala och sporra svenskarna.

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg gör en lyckad debut i På spåret.
Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg gör en lyckad debut i På spåret.Foto: Bo Håkansson/SVT

Fredagens program var inget undantag. På plats i första klass fanns Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg, som trots att de var nykomlingar, kändes ganska trygga och bekväma. De mötte Marianne Ahrne och Anders Ankan Johansson, som hunnit bli ganska varma i kläderna, men som fick finna sig i att bli besegrade.

Nykomlingarna hade bra koll på det mesta och när Ahrne Anka drog bort sig hjälpte det inte att Ankan ofta och intensivt bytte frisyr eller att de briljerade med både sousafonen och i musikfrågan - nu har de tävlat färdigt den här säsongen.

Hur det gick i den interna familjekampen återstår att se. Det får helgens samtal med sönerna utvisa, men mitt stalltips är att de vann. Frågorna i På spåret är alls inte lätta.

På spåret - 18/1

Lagen: Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg mot Marianne Ahrne och Anders Ankan Johansson.

Bästa gissning: Anders Ankan Johansson skjuter från höften och kallar en blandning mellan åsna och zebra för zonkey - vilket visade sig vara helt rätt.

Mesta ordvits: På väg mot Islamabad får de tävlande ledtråden ”tvagning av en frusen kamel” Is-lama-bad.

Anekdot: När Siri Derkerts konstnärliga utsmyckning av tunnelbanestationen vid Östermalmstorg var klar skrev en 15-åring till Svenska Dagbladet och klagade på att ”minoritetsgrupper tillåts kludda ner våra tunnelbanestationer”. 15-åringen var Carl Bildt.

Kommentar: Marianne Ahrnes beskrivning av pakistanska Peshawar: ”Spännande, alla bar vapen” får Anders Ankan Johansson att reflektera: ”Det är så roligt att hänga med Marianne. Hon säger att hon aldrig blir nervös. I Peshawar tyckte hon det var spännande - alla bar vapen. Det är intressant. Jag hade varit rädd.”

Gästartist: Lena Willemark.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons