Varför alltid denna skepsis mot bra och varierande kost?

Insändare Artikeln publicerades

I onsdags förra veckan gick det att läsa i Smålandsposten att fler barn önskar äta veganskt i skolan. En klok och rationell önskan, tycker jag. En sådan kost är bäst för båda barns och vuxnas hälsa, för klimatet och förstås för djuren själva.

Både måltidschefen på kommunen och professorn i livsmedelsvetenskap på universitetet verkar dock tycka detta är mest besvärligt - man är rädd att barnen inte skall få i sig nödvändiga näringsämnen. Det är så det brukar låta.

Det finns inte så få barn och unga som lever mest på skräpmat och de får aldrig frågan om vitaminer, spårämnen, kostiber och så vidare. Men så fort någon - ung eller vuxen - väljer att vilja äta växtbaserat så kommer frågorna om vitamin B12, kalcium och järn som ett brev på posten.

Sanningen är förstås att oavsett om man är köttätare eller vegetarian bör man äta en allsidig och näringsrik kost. Och det är ju faktiskt bättre för alla ju mindre kött vi äter. Skolbarnen behöver dock stöttning ifrån föräldrar och andra vuxna. Det behövs kompetent skolmatspersonal som fixar att laga god mat till alla.

Så uppmuntra i stället barnens önskan att leva hälsosamt och tänka på framtiden för vår jord i stället för att bara se problem där det inte finns några.

JP Dahl, Jät

”Sanningen är förstås att oavsett om man är köttätare eller vegetarian bör man äta en allsidig och näringsrik kost”, skriver JP Dahl.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Sanningen är förstås att oavsett om man är köttätare eller vegetarian bör man äta en allsidig och näringsrik kost”, skriver JP Dahl.