Varför skiljer Växjö på elitidrott och elitidrott?

Debatt Artikeln publicerades

Är det så att lilla Åby inte sprider tillräckligt ljus över Växjö och politikerna, eller vad är problemet? Det skriver Frank Gunnarsson med anledning av att kommunstyrelsen föreslår att Åby Tjureda IF ska bli utan elitidrottsstöd nästa år.

Bild från Åby/Tjuredas match mot Lidköping från början av året. Nu riskerar föreningen att bli utan elitidrottsstöd från Växjö kommun.
Foto: Lena Gunnarsson
Bild från Åby/Tjuredas match mot Lidköping från början av året. Nu riskerar föreningen att bli utan elitidrottsstöd från Växjö kommun.

Åby/Tjureda IF har de senaste åren gjort en storsatsning för att komma upp i elitnivå i bandy. Där är vi nu sedan vi förra året, mot alla odds, spelade oss till en åttonde plats i allsvenskan. Allt arbete i föreningen utförs ideellt och det krävs en enorm insats från alla inblandade, allt från spelare till ismakare och en stark bysammanhållning, för att genomföra detta.

Bandy är en kultursport som vi i Åby med omgivningar vill värna om. Åby/Tjureda är Sveriges sydligaste elitlag i bandy och det gör det inte enklare att skapa funktionsduglig is utomhus med dagens allt varmare klimat (inomhushall saknas i Åby). Trots detta har vi alltså lyckats ta oss till allsvenskan. Vi har dessutom lyckats dra så mycket publik till hemmamatcherna att vi förra året hamnade på femte plats i publikligan.

Våra insatser följs noga av Smålandsposten och andra tidningar, även via webb-tv. I år kommer samtliga matcher att sändas på webben.

Frågan är: Varför vill inte Växjö kommun bidra till vår elitsatsning med ens 25 000 kronor? Ett annat lag i samma serie, som även de saknar kommunnamnet i föreningsnamnet, Gripen Bandy från Trollhättan erhåller 500 000 kronor av kommunen i särskilt elitstöd.

Varför är det bara Växjö Lakers, Växjö DFF, Växjö Vipers samt Östers IF som får elitstöd, då vissa av dessa föreningar saknar exempelvis damverksamhet eller herrverksamhet, som är en grund för stöd enligt kommunens egen policy? Vari ligger skillnaden?

Resorna är minst lika långa med Kalix längst bort. Är det så att lilla Åby inte sprider tillräckligt ljus över Växjö och politikerna, eller vad är problemet? Borde det inte vara så att Växjö kommun med stolthet skulle framhålla och bidra till att en liten by i kommunen har lyckats med en sådan prestation och att vi i den här regionen är starka inom så många olika idrotter?

Åby är med största sannolikhet den minsta ort i Sverige med ett elitlag. Enligt tävlingsbestämmelserna måste samtliga spelare vara proffs och erhålla en viss miniminivå av ersättning. Denna kostnad är klart rimlig och ytterst kännbar för en förening som nu troligtvis kommer bli av med elitstödet. Om Åby/Tjureda skulle mista elitstödet skulle detta vara unikt även i detta hänseende. Samtliga andra föreningar i Bandyallsvenskan erhåller elitstöd av den egna kommunen.

Om nu inte Växjö kommun ser detta som elitverksamhet enligt den policy som antogs av kommunen i våras kan vi bara hoppas på ett kulturbidrag då bandy är så mycket mer än bara sport, beslut fattas normalt av samma nämnd.

Frank Gunnarsson, stolt medlem i Åby/Tjureda IF och styrelseledamot i Bandyallsvenskans serieförening