Växjöbostäders hyror är höga nog som de är

Insändare Artikeln publicerades

Trots en vinst på 1,1 miljard för 2017, efter försäljning av lägenheter, har Växjöbostäder nu mage att kräva sju procent i hyreshöjning, samtidigt som det införs parkeringsavgifter. Vad ska hyresgästerna bidra till denna gång, kan det vara det nya kommunhuset?

Debatten om Växjöbostäders förslag om att höja hyran med sju procent går vidare.
Debatten om Växjöbostäders förslag om att höja hyran med sju procent går vidare.

En hyreshöjning på sju procent slår hårt mot många hyresgäster med låg inkomst, pensionär, sjukskrivna med mera. Hyrorna är en stor del för att kunna hålla ihop sin ekonomi.

Jag vet att Växjöbostäder är ett vinstdrivande företag, men det ägs av politikerna i Växjö (den styrande majoriteten). Med andra ord folket – eftersom det är av oss ni får era röster (dock inte av mig).

Därför tycker jag att man som folkvald har en förpliktelse att hålla ner hyrorna och gå med gott exempel. Vad säger MP om detta, kan ni köpa det? Tack Socialdemokraterna för ni tog upp och kritiserade förslaget.

Växjöbostäder pratar om underhållskostnader. Jag har bott nu i 20 år och inte sett mycket av det. Kanske det vore bättre att dra ner vinsten till kommunkassan.

Växjöbostäders ordförande Anders Bengtsson (C) säger i en intervju att mycket av pengarna går tillbaka från kommunkassan till sociala satsningar i bostadsområden. Vilka projekt är det Anders Bengtsson pratar? I alla år har en del av våra hyror gått till kommunkassan, och vi vill gärna veta vilka projekt under de senaste 20 åren pengarna har gått till. Nu har politikerna chansen att berätta det.

En hyreshöjning med sju procent plus nya parkeringsavgifter skulle i praktiken ge 800 till 1000 kronor mer i månaden för de som har bil, och 500 till 700 kronor för de utan bil.

Jag vet att Växjöbostäder säger att de vill vara det bästa bostadsföretaget, men det kan inte vara för hyresgästen ni menar med dessa krav.

När man nu dessutom tar betalt för parkeringar som tidigare varit fria kan vi räkna med att de kommer att höjas varje år. Alltså mer pengar till kommunkassan och Växjöbostäders vinster.

Kommunala projekt ska betalas av skatter, inte av våra hyror som är höga nog som de är.

Ingemar Nordgren