Vi i Sverige måste förbättra vår kunskap om EU

Debatt Artikeln publicerades

Läste en debattartikel i Smålandsposten den 11 januari skriven av Catharina Winberg (M), styrelseordförande i Växjö Kommunföretag AB.

Carin Lindberg tycker att kunskapen om EU måste öka.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Carin Lindberg tycker att kunskapen om EU måste öka.

Texten handlar om nivån på hyrorna i Växjöbostäder och de förhandlingar som bostadsbolaget fört med Hyresgästföreningen.

Catharina Winberg ger en bakgrund till varför hyreshöjningarna måste göras nämligen; EU:s regelverk om konkurrens. Marknadskrafterna ska styra samhällsutvecklingen och Sverige får inte genomföra en politik där staten eller kommuner går in och påverkar till exempel hyresnivåerna.

Hyresgästföreningens arbete för att hyrorna ska ligga på en rimlig nivå utifrån de boendes perspektiv är alltså inte accepterat inom EU.

Detta är bara ett exempel på där EU:s ”grundlag”, Lissabonfördraget, helt kör över svenska politikers möjlighet att styra politiken i Sverige. Det är bra att Catharina Winberg tar upp detta i sin debattartikel.

I vår kommer det att bli val till EU-parlamentet. Tyvärr finns det stor okunskap bland oss svenska väljare om hur mycket som styrs från Bryssel och hur lite makt Sveriges riksdag och kommunpolitiker har. Det finns också en naiv inställning hos oss att Sverige ska kunna ändra EU inifrån. Det är dags att vi ökar vår kunskap om EU, säger ifrån och inte accepterar alla dumheter.

Carin Lindberg, ordf. i Nej till EU (Växjö lokalförening)