Annons

Vi unga vill tjäna våra egna pengar

I dagens samhälle är det viktigt att passa in, det är viktigt att kunna transportera sig till olika platsers och det är väldigt viktigt att få en bra utbildning. Allt kostar mycket pengar, men om ungdomarna inte kan få jobb kan de inte heller betala. Det tycker jag är ett problem.
Insändare • Publicerad 14 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alicia Käll tycker fler företag ska skaka fram jobb till ungdomar.
Alicia Käll tycker fler företag ska skaka fram jobb till ungdomar.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det är inte alla ungdomar som hjälper till hemma eller tar eget ansvar. Många ligger hemma och degar i soffan. Det är något vuxna klagar på. En lösning är att låta oss jobba. Då får vi en egen bild av livet. Vi får ta mer ansvar och det blir lättare att komma in i vuxenlivet.

Det är mycket man vill spendera pengar på. Mycket roligt men också lite tråkigt. Man kanske inte väljer ett gymnasium på sin hemort. Beroende på hur man vill bo behöver man köpa mat, vatten, el, wifi, transport, kläder och mycket mer. Det kostar pengar.

Annons

Tyvärr är det många som inte har det bra hemma. Många har föräldrar som bråkar eller syskon som är sjuka. De kanske blir mobbade i skolan. Då kan det vara skönt att komma ifrån sin vardag. Då kan ett sommarjobb som man trivs på vara det bästa stället att fly till.

Självklart förstår jag att man kanske inte ska köra massor av stora maskiner och att företagare inte vill stå för konsekvenserna om vi skadas. Jag förstår att vissa jobb inte är gjorda för ungdomar. Men när ni vuxna var små var det ju inga problem att fixa jobb och jag tror att det, ”att det är för farligt”, är något ni har fått för er.

Alla ni som har saker ni känner att det där behöver inte jag göra, eller om ni behöver lite extra hjälp ibland på ert företag, jag lovar att det finns väldigt många ungdomar där ute som skulle vilja tjäna lite extra.

Det behöver inte vara ett heltidsjobb, men bara någon gång ibland. Gör något. Låt oss ungdomar också få känna på vuxenlivet!

Alicia Käll

Pär Lagerkvistskolan

Annons
Annons
Annons
Annons