Viktigt att ta kampen för ett jämlikt samhälle

Debatt Artikeln publicerades

Luften har pyst ur de färgglada ballongerna, ropen från Pridetåget har tystnat och regnbågsflaggorna är halade för denna gång. Förra veckan var Växjö färgat i regnbågens alla färger och Växjöborna gick man ur huse för att visa att alla människor ska kunna vara vem hen vill och älska vem hen vill.

Prideveckan är en viktig påminnelse om att kampen för alla människors rätt att leva sitt liv på det sätt de själva vill måste fortsätta varje dag, tycker Malin Lauber (S) och Åsa Karlsson Björkmarker (S).
Foto: Lena Gunnarsson
Prideveckan är en viktig påminnelse om att kampen för alla människors rätt att leva sitt liv på det sätt de själva vill måste fortsätta varje dag, tycker Malin Lauber (S) och Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Som Växjöbor är vi stolta över den uppslutning vi kunde se i vår kommun. Prideveckan är en påminnelse för oss alla om att kampen för HBTQ-rättigheter har varit både lång och långt ifrån problemfri. Prideveckan påminner oss också om att den kampen måste fortsätta varje dag, året om.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Ett europaval som är viktigare än någonsin. Högerextrema krafter vinner mark i Europa och deras mål är att attackera mänskliga rättigheter, demokratin och rättsstaten. Dessutom förnekar samma krafter klimathotet och går till hårt angrepp mot kvinnors rättigheter. Just därför är kampen mot de högerextrema krafterna EU-valets viktigaste fråga. I Europa ska vi möta hat med gemenskap. Socialdemokraterna tar kampen mot dessa mörka krafter och tar fajten för alla människors rätt att leva sitt liv på det sätt de själva vill.

I vissa länder är det förenat med fängelse eller dödsstraff för att du älskar någon av samma kön. Fram till 1979 klassades homosexualitet som psykisk störning i Sverige. Tack och lov ser det annorlunda ut i dag. Men att ingå samkönade äktenskap är långt ifrån en självklarhet i alla EU:s medlemsstater och rätten att erkännas som familj ifrågasätts på flera håll. Det kan aldrig vara acceptabelt att EU:s medlemsstater inte till fullo erkänner också HBTQ personers grundläggande rättigheter.

Det kan tyckas vara en självklarhet att HBTQ-rättigheter ska värnas. Pride är så mycket mer än dans, glitter och firande. Det är ett sätt för oss att påminnas om den kampen som har varit, och om den kampen som ligger framför oss.

Också i Sverige behöver vi ständigt jobba aktivt med förbättrad lagstiftning, mer forskning och utbildning. Till exempel måste personal inom sjukvård, socialtjänst och skola kunna känna sig trygga med att de har den kunskap som behövs för att de ska kunna ge stöd till HBTQ-personer.

Tack för veckan som var, den behövs. Kampen för ett jämlikt samhälle där vi värnar alla människors rätt att leva fria liv pågår ständigt. Låt oss inte luta oss tillbaka och tro att slaget om de mänskliga rättigheterna är vunnet. Det slaget måste vinnas om och om igen. Den striden är för oss. För dig och för mig. För alla.

Malin Lauber (S), kommunalråd, Åsa Karlsson Björkmarker (S), kandidat till EU-parlamentet