Annons

Vindkraft som granne? Nej tack!

Våra grannar Danmark, Tyskland och Norge drar kraftigt ner på vindkraftsutbyggnaden. Så bör även Sverige göra.
Insändare • Publicerad 3 januari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan-Erik Karlsson, Bengt Svensson och Kennet Karlsson är kritisk till utbyggnaden av vindkraft i Uppvidinge kommun.
Jan-Erik Karlsson, Bengt Svensson och Kennet Karlsson är kritisk till utbyggnaden av vindkraft i Uppvidinge kommun.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norges statsminister Erna Solberg har sagt (NRK) att vindkraft inte längre är aktuellt på land och förklarar att regeringen tagit intryck av det kompakta motståndet. Tyskland minskar subventionerna till vindkraften och ökar kraven på avstånd till bostäderna. Vindkraften är opålitlig som bara ger ström under 30 procent av tiden - en ickevara som aldrig kan stå på egna ben.

Det folkliga motståndet beror ju på försämrad levnadsmiljö med hörbart och ohörbart buller som orsakar sömnlöshet och sjukdomar och ingreppet i naturen som dödar insekter, fladdermöss och fåglar, särskilt de stora rovfåglarna såsom kungs- och havsörn. Sprickan mellan den exploaterade landsbygden och den konsumerande staden växer.

Annons

I Uppvidinge planerar det Göteborgsbaserade Stena Renewable AB Sydsveriges största vindpark i Tvinnesheda - Badeboda. Den fick tillstånd år 2012 för 50 stycken 191 meter höga verk men det var inte nog. Stena ville vinstmaximera och ansökte år 2017 om ändring till 200 meter höga verk. Svea Hovrätt insåg att höjningen kan påverka omgivningen i flera avseenden bland annat det relativt nyetablerade och unika häckningsområdet för kungsörn som finns i området. Svea Hovrätt ville behålla den biologiska mångfalden och förbjöd höjningen av verken.

Eftersom Stena inte fick höja verken så förlänger de i stället vingarna som påverkar omgivningen mer än en höjning skulle ha gjort. Vingarnas sveparea ökar med 125 procent och kortaste avstånd från marken till roterande vingar minskar till 41 meter, samt att periferihastigheten på vingens spets blir otroliga 565 km/h. Självklart blir kollisionsrisken större för alla fåglar, det skadliga ohörbara bullret ökar, ingreppet i naturen blir större med bredare, rakare och kraftigare vägar mm. Upphandling av verk med längre vingar pågår utan tillstånd från myndigheterna. Stena rundar Hovrättens dom och orsakar ännu större påverkan på omgivningen.

Får det gå till så i en rättsstat?

Vindkraft som granne? Nej tack. Biologisk mångfald? Ja tack.

Föreningen Vi, ordf. Jan-Erik Karlsson, v ordf. Bengt Svensson, kassör Kennet Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons