Baksidan

Tina K Persson: De små tingens härlighet

Baksidan Artikeln publicerades
Tina K Persson.
Tina K Persson.

Det behöver inte vara storslaget för att min själ ska jubla och mina sinnen få en skjuts till himmelska njutningar! Den här sommaren har jag njutit mer än någonsin av de små tingens härlighet.

Som ett par skönt slitna läderskor med en innersula len som silke mot fotsulan. Som stenens släta rundning mot handflatan, vattnets svalka mot solbränd hud. Glädjen av att under de dagliga hundpromenaderna få göra stopp för solvarma hallon att stoppa munnen full av. H a l l o n.

Själva ordet smakar sommar i munnen. Men det som verkligen har fått mig att stanna upp, gång på gång, fast att jag var på väg att arbeta vidare med att skrapa färg eller måla fasad, är alla de bevingade arterna som i mångfald berikar trädgården i år. Vita, gula, orange, mörka. En för oss helt ny fjäril har kommit hit: Kartfjäril. Likt en symbol för hur världen förändras! Gränser förskjuts, inget är bestående, allt förändras; det är det vi har att förhålla oss till. Det sköra i det starka, det uppbrutna i det fasta, det vackra i det förfärliga. För den här sommaren kommer sannolikt att gå till historien. Världen utanför och i Europa blöder av terrorn, skakas av Brexit, och konsekvenserna av den diktatur som håller på att befästas i Turkiet ser vi bara toppen av, som med ett isberg. Om det ändå vore det omvända: att isberg får bestå medan våldsbejakande ledare smälter bort…

Till skillnad från människor behöver fjärilen inte söka asyl. Till skillnad från oss har den sitt skelett på utsidan. Den ser oerhört bräcklig ut men kan flyga hundratals mil. Carl von Linné lär ha kallat fjärilar för ”yr-fän” och jag förstår precis. Jag blir yr av lycka när jag följer dem med blicken. Till och med riddarfjärilen, herr Makaonfjäril, var här några minuter och hälsade på alldeles i början av sommaren. I en vindlande färd som min blick knappt hann med att följa. Så var den borta, men minnet av den är kvar. Precis som alla avtryck i själen av de små härliga tingen denna nådens tid. Nåd för mig, onåd för någon annan. Sol för mig, regn för någon annan. Liv för mig, död för någon annan. Fjärilarna har lärt mig något denna vidunderliga sommar: att låta bli att slå ängen i tid, att komma ihåg att stanna upp, att allt är rörelse även om du stannar upp. Att det spelar roll vad du gör, men om du glömmer bort att bara vara går du miste om något stort.