Barn och ung

Elin Bengtsson: Mellan vinter och himmel

Barn och ung Artikeln publicerades

Mellan vinter och himmel är Elin Bengtssons debut. Det är också där hennes karaktärer befinner sig. När islossningen är över och våren exploderar kommer en av dem att vara död.
Det är 15-årige Andreas som räknar dagarna. Sjukdomen tär på hans krafter och medicinerna får kroppen att svälla. Hans storebror Martin är iskall, smart, men helt uppslukad av sin gitarr. En bit utanför syskonkärnan finns också två tjejer. Den ena är Martins vackra flickvän Sara. Den andra är Andreas unga läkare Mari.
Bengtsson låter dessa fyra turas om att äga historien, men genom en yttre berättarröst. Språket är hårt drillat i beskrivande sjok och bryts då och då av tankeväckande repliker. Bengtsson jobbar också kraftfullt med bilder, både med fasta symboler och med partier uppradade som bilder.
Det är en sällsam bok, sorglig och livskraftig på samma gång. Distansen och fokusbytet är briljant hanterade och språket både fängslar och erbjuder spännande ingångar till det undangömda. Det är utan tvekan en av årets starkaste ungdomsromaner.

JONNA FRIES