Barn och ung

Elin Nilsson: Flyt som en fjäril, stick som ett bi

Barn och ung Artikeln publicerades

Miranda Karlsson är 14 år och lever för att simma. Klorvattnet, simtagen och vändningarna vid kaklet tar upp all hennes tid utanför skolan. Hon äter som en häst, studerar sina muskler och tränar nio gånger i veckan. Och drömmen är nära. Allt hon vill är att simma SM.
Elin Nilsson debuterade 2011 med Istället för att bara skrika. Hennes nya bok heter Flyt som en fjäril, stick som ett bi och är en njutning att läsa. Framför allt för språket. Nilsson varvar ett poetiskt beskrivande med syrliga självspäkningar, glättiga blogginlägg, vibrerande dramascener och sylvassa repliker. Överraskningsmomentet är konstant, men också genomfört med en precision och egensinnig snärt som gör Mirandas vardagsproblem till riktigt festlig läsning.

Det som händer äratt bästisen Johanna, hon som skriver klämkäcka sånger om matte, alltid finns till hands och gör så att man klarar allt, träffar en kille. Men då tar det slut – med Miranda. Samtidigt har storebrodern Elias hoppat av skolan och startat ett nytt liv bakom rullgardinen. Han spelar World of Warcraft på datorn för jämnan, tar knappt av sig hörlurarna och lämnar inte ens rummet för att äta. Deras supervanliga föräldrar försöker desperat både låtsas som om allt är okej och återgå till ett normalt familjeliv.
Nilssons ingång till dramat i Malmöförorten är Mirandas jagperspektiv, inte i dagboksform, men i en vidöppen vardagsskildring. Det ger en drabbande närhet och skapar stor sympati för Miranda, även om hon inte alltid handlar felfritt. Samtidigt gör Nilsson också svåra frågor om utfrysning, spelberoende, stress och målbilder mer hanterbara genom att låta dem silas genom sin huvudkaraktär.

Flyt som en fjäril,stick som ett bi är en stormkokande roman om styrka och svaghet, vänskap och konkurrens. Nilsson lyckas väl med att fånga högstadiets klimat och tonårsfamiljens konflikter, och inte minst minsta nyans i Mirandas omvälvande tillvaro. Det är en riktig bladvändare med ett språk som det slår gnistor om.