Lokala lag byter serier

Torsdag 10 nov 2011, 09:42

De röda ringarna visar lagen i sydvästra trean.

Gula ringar visar lagen i sydöstra trean.

Svenska fotbollförbundet har presenterat ett första förslag kring hur förbundsserierna ska se ut kommande säsong. Det bjuder på en hel del överraskningar.

***

Vi börjar i division 2 där Ljungby i nuläget får inrikta sig på att resa mer norr- och österut kommande säsong. De är placerade i division 2 östra Götaland tillsammans med följande lag: Assyriska (Norrköping), Haga (Jönköping), Husqvarna FF, Lindsdal, Myresjö, Motala, Nyköping, Oskarshamn, Tenhult, Tord och Vimmerby.

***

Mest uppseendeväckande är dock division 3-förslagen. Länets lag är uppdelade i sydöstra och sydvästra, men kan inte riktigt som man tänkt sig. Älmhult flyttas från sydväst till sydöst. Samtidigt flyttas Moheda, Rydaholm och Räppe till den sydvästra serien. Det innebär att serierna ser ut på följande sätt:

Division 3 sydöstra: Asarum, Bergkvara, Bromölla, Hässleholm, IFK Hässleholm, Höör, Lyckeby, Norsaby, Ronneby, Sillhövda, WMA, Älmhult.

Division 3 sydvästra: Aneby, Dalstorp, Gislaved, Hovslätt, Moheda, Rydaholm, Råslätt, Räppe, Stafsinge, Ulricehamn, Vetlanda, Vinberg.

***

I damernas division 2 är Hovshaga enda lokala lag kommande säsong. De ska, enligt förslaget, spela mot Boren, Kisa, Husqvarna, Mariebo, Vimmerby, Landsbro, IFK Värnamo, Madesjö och Emmaboda.

***

Den 25 november ska serierna fastställas. Klubbar med synpunkter ska höra av sig till distriktet innan den 14 novemberLäsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus

Det gamla fotbollslaget

Tisdag 13 maj 2014, 13:10

Läsaren Lennart Färdow hörde av sig till Smålandsposten efter att ha sett en bild i B-delen på Vederslöv/Dänningelanda. Bilden från den 3 maj fick honom att själv minnas en match i Valeryd på 1930-talet. Läs hans text på smp.se/blogg/lokalfotboll där han berättar om dåtidens lokalfotbollsprofiler som bröderna Stark från borstfabriken, Harry på Hultamarken och stjärnan Folke i Rävagårn.

Det gamla fotbollslaget. Av Lennart Färdow

Smålandsposten den 3 maj 2014. Jag tittar på B-delen och jag tror inte mina ögon. Fotbollsspelare med vita byxor och grön tröja. Precis som vi hade i Vederslöv och Dänningelanda för länge sedan. Jag tittar en gång till på bilden och ser att det är ju vårt gamla fotbollslag – VDIF. Äntligen har laget kommit in bland de stora stjärnorna!

Nu är jag för min inre syn tillbaka ca 75 år i tiden till slutet på 30-talet. Vi ett gäng pojkar från Boda och Östanstorp har cyklat upp till Dänningelanda en söndagseftermiddag för att se på riktig fotboll. Vi hade ju vår lilla fotbollsplan där hemma i Valeryd. Den är inte så stor. En 30-40 meter lång. Lite ojämn och ett stort dike som rinner bredvid, där bollen ofta hamnar. Vi har arbetat och slitit med stubbar och stenar många kvällar. Nu skall vi få se på en riktig fotbollsplan och se en riktig match. Där ligger nu den fina planen -100 meter lång och 50 meter bred. Linjer har markerats med sågspån från Karl Svenssons såg strax nedanför. Där fanns ett riktigt omklädnadsrum med två avdelningar. Till höger för hemmalaget och till vänster för gästerna.

Idag skall vårt lag möta Gransholm. När det börjar närma sig start kommer lagen ut på plan. Vårt lag i vita byxor och gröna tröjor. Ett gediget lag. Stommen är bröderna Stark från borstfabriken på Hagatorpet. Så har vi bröderna Olsson från Dänningelanda och så förstås pojkarna från Nabben Lennart och Torsten. Den stora stjärnan i laget är Folke i Rävagårn. Han spelar center. Målvakt är Bengt Nilsson, en kusin till Stig Svensson i Öster. Han gör fantastiska räddningar. Slänger sig framför fötterna på motståndarna. Så har vi backen Harry på Hultamarken. En klippa. Han är musiker också och spelar i Ernestsons orkester. En annan bra spelare i backlinjen är Lindblad, som jobbar på mejeriet i Kalvsvik. ”Ostakrystan.” Det blir inte lätt för pappersarbetarna från Gransholm att möta det här laget. Gransholm hade ju pappersbruk och i skolan hade vi skrivböcker därifrån. Det var derbystämning, som det heter idag.

Matchen kommer igång. En av Olssons pojkar är en baddare på att dribbla. Drivla sa man. Han kunde drivla förbi en tre fyra stycken innan det blev stopp. Ofta höll han på lite för länge innan han kom till skott. Han var väldigt teknisk. Åke Stark var snabbast av alla. Han hade noterat 11,3 på 100 meter. Han satte fart på yttern. Motståndarna hann inte med. Ibland gick det för fort. Han hade svårt att vända där nere vid hörnflaggan innan han kom till inlägg. Någon gång hände det att bollen rullade ifrån honom över kortlinjen. Men många gånger kunde han leverera målgivande inlägg.

Den stora stjärnan var ju Folke i Rävagårn. Han trixade bort backarna. Blirade bort mot vänster målstolpe och lade sedan in bollen högra krysset. I målet gör Bengt en fenomenal insats, räddar många skott. ”Haja Bangt” ropar fader Ernst i publiken. Karl Sjö kommenterar matchen – expertkommentator skulle man säga idag. Viking Sällberg och Torsten på Nabben jobbar hårt i halvbackskedjan. Jag kommer inte ihåg slutresultatet, men VDIF vann. De trötta och svettiga spelarna gick bort till källan nedanför bortre långsidan och tvättade av sig.

Vi cyklade glada hem.


Nya namn i Älmeboda/Linneryd

Måndag 07 apr 2014, 09:18

Ljungby avslutade försäsongen med en meriterande 2-1-seger borta mot Tvååker. Motståndarna från Halland är storfavoriter att vinna division 2 västra. Tvååker tog ledningen i matchens 76:e minut, men Ljungby vände på tio minuter efter mål av Victor Nilsson och Philip Persson. På lördag väntar seriepremiär borta mot FC Rosengård.

***

Växjö DFF kryssade i sista träningsmatchen mot nya elitettanlaget Halmia. Matchen på Sannarps IP slutade 2-2. Amanda Persson och Anna-Lisa Westin gjorde målen för Växjö DFF som dessutom saknade landslagstrion Nellie Karlsson, Elin Karlsson och Nellie Ohlsson. Seriepremiären spelas mot Asarum den 18 april.

***

Älmeboda/Linneryd var matchfria i helgen inför premiären mot IFK Osby kommande helg. Däremot har man nu spikat truppen och de senaste nyförvärven förstärker en redan stark trupp. IFK Lammhults skyttekung Alen Dzanic har gjort mycket mål under försäsongen. Nu är han även klar för spel i serien. Från Lahullt hämtas även Shafi Nshimirimana. Ny är även Joacim Lundberg från Växjö BK, Benjamin Sacic från Rydaholm och Enes Ahmetovic som återvänder efter ett år i Ljungby. Älmeboda/Linneryd har också kryddat truppen med amerikanen Jegan Davies-Jones som kommer från Minnesota. Han har spelat med Gransholm tidigare. Det är också klart att Peter Appelkvist lämnar klubben. Nyförvärvet från Tingsryd kommer att spela med Lessebo kommande säsong.

***

Växjö BK besegrade Växjö Norra med 2-1 i sista träningsmatchen inför seriepremiären mot Ronneby. Swaley Billie Bashir och Lennie Nilsson gjorde BK:s mål.

***

Älmhult förlorade genrepet inför premiären mot Nybro mot seriekollegan Ifö/Bromölla. Skåningarna vann med 1-0. Älmhult har också gjort ett sent nyförvärv. Andreas Jonsson, målvakten som senast stod i Älmeboda/Linneryd, är klar för klubben.

***

Räppe svarade för en fin insats i helgens träningsmatch mot Alvesta. Matchen slutade 5-0 och det lär skapat självförtroende inför seriepremiären mot Saxemara nästa helg. Ibro Fazlic, Eric Hörnell, självmål, Markus Olsson och Philip Rothén fixade storsegern.


Nedtränat Ljungby förlorade

Måndag 31 mar 2014, 14:55

Vi närmar oss seriepremiärerna. Här kommer veckans rapport från träningsmatcherna för länets division 2- och division 3-lag.

***

Enda division 2-laget Ljungby nådde inte upp till sin nivå i helgens träningsmatch mot IFK Hässleholm. Tunga ben efter hårdträning ska vara orsaken. Skåningarna vann med 3-1. Mario Delic gjorde Ljungbys enda mål på straff. Kommande helg är det genrep för Ljungby mot Tvååker.

***

Växjö DFF och seriekollegan Lörby bjöd på en riktig målfest när lagen möttes i en träningsmatch. Totalt blev det åtta fullträffar, fyra för vardera lag. Sara Wiman 2, Amalia Karlsson och Amanda Persson gjorde målen för Växjö DFF.

***

Älmeboda/Linneryd bara vinner under försäsongen. I helgen spelade truppen två träningsmatcher. På lördagen blev det 7-1 mot Rejban efter att siffrorna runnit iväg i slutet. I den matchen nätade Benjamin Sacic 2, Jesper Andersson, Filip Elg, Kreshnik Asllani och dessutom gjorde Rejban ett självmål. I söndagens match vann Älmeboda med 4-2 mot Madesjö. Målen gjorde Filip Elg 2 och Simon Olofsson 2.

***

Växjö BK körde över grannen Moheda med 4-0 i helgens träningsmatch. Båda lagen spelar i division 3 kommande säsong, men inte i samma serie. Philip Hultegård 2, Jonas Linnell och Anton Svensson gjorde målen för Växjö BK.

***

Räppe gjorde två mål i helgens träningsmatch mot Saxemara. Ett av dem sattes dock i egen kasse och matchen slutade därmed 1-1. Eroll Tahiri, ny från Malmöklubben BK Olympic, gjorde Räppes mål framåt.

- Spelmässigt var vi överlägsna i dag, men som tidigare har vi svårt med målskyttet. Defensivt ser det däremot relativt stabilt ut, säger assisterande tränare Dan Elfström till Räppes hemsida.


Älmeboda/Linneryd fortsatt obesegrade

Tisdag 18 mar 2014, 15:38

Någon dag senare än vanligt sammanfattar vi nu helgens träningsfotboll för de bästa länslagen.

***

Vi börjar i väst där division 2-laget Ljungby planenligt besegrade division 3-laget Älmhult. Matchen slutade 4-0 till Ljungby. Enes Smajlovic, som förra säsongen spelade med Älmhult, inledde målskyttet. Övriga Ljungbymål satte Gazmend Xhemalji, Mikael Winqvist och Mario Delic. I kväll spelar Ljungby en ny träningsmatch mot division 2-laget Dalstorp.

***

I fredags spelade Växjö DFF mot seriekonkurrenten Asarum. Matchen i Tipshallen slutade 3-1 till Växjö DFF. Målen satte Emmy Karlsson, Anna-Lisa Westin och Sara Wiman. Bäst i laget var Amalia Karlsson och Frida Karlsson.

***

Växjö BK svarade för en start insats i helgens träningsmatch mot Oskarshamn. Motståndarna spelar division 1-fotboll kommande säsong, men vann bara med 1-0.

"Sällan varit så nöjd med en förlust efter 0-1 borta mot div 1-laget Oskarshamn AIK. Grym tåga i BK…", skrev tränaren Joakim Spångberg på twitter efter matchen.

***

Älmeboda/Linneryd är fortfarande ett obesegrat lag under försäsongen. I helgen mötte man division 2-laget Tenhult och matchen slutade 2-2. Målen för Älmeboda/Linneryd gjorde Shafi Nshimirimana och Kreshnik Asllani. Bäst i laget var Andreas Ericsson i mittförsvaret tillsammans med målvakten Darmin Sobo. I morgon onsdag spelar Älmeboda/Linneryd en träningsmatch mot Åryd på Arabys konstgräs.

***

Två av länets division 3-lag mätte krafterna mot varandra i helgen. Räppe visade sig vara starkast i matchen mot Moheda och vann med 3-1. Ponrus Andersson gjorde alla tre målen för Räppe.

***

Gransholm spelade 2-2 mot nya division 4-laget Sufstar. Målen gjorde Oskar Åberg och Emil Glans. Bäst i laget var målskyttarna.


Revansch för Växjö DFF

Måndag 10 mar 2014, 13:00

Träningsmatcher

Ljungby gjorde tre mål framåt i helgens träningsmatch mot division 2-laget Råslätt. Problemet var att man släppte in fyra bollar.

– Spelmässigt skapar vi massor, men får inte riktigt den utdelning vi kanske borde fått, skriver klubben på sin hemsida.

Andreas Waldo, Armin Muratovic och Philip Persson gjorde målen för Ljungby.

***

Växjö DFF åkte på en rejäl smäll i 0-7-förlusten mot IFK Kalmar förra helgen. I helgen fick man sin revansch mot P18 IK från Visby på Kungshalls konstgräs i Rydaholm. Det nya division 1-laget besegrades med 4-0. Felicia Castro 2, Amalia Karlsson och Amanda Persson gjorde målen. Bäst i Växjö DFF var Amalia Karlsson och Anna-Lisa Westin.

***

Växjö BK blev bästa stadslag i träningsderbyt mot Räppe i lördags. Matchen mellan division 3-lagen slutade 2-1. Växjö BK:s Anton Svensson blev tvåmålsskytt och Lennie Nilsson assisterade till båda fullträffarna. Räppes mål gjorde Pontus Andersson.

***

Elitfyrans Slätthög tog en fin skalp när man besegrade division 3-laget Gransholm borta med 2–1. Pontus Lind gjorde bägge målen för Slätthög.

***

Magnus Jansson gjorde Älmhults enda mål i helgens träningsmatch mot Hässleholms IF. Det skånska division 2-laget vann matchen på Österås IP med 2–1 .


Storförlust för Växjö DFF

Måndag 03 mar 2014, 15:49

Ljungby stod upp på ett bra sätt mot nya division 1-laget Norrby i helgens träningsmatch. Enes Smajlovic gjorde Ljungbys mål i 1–2-förlusten mot Boråslaget som vann sin division 2-serie överlägset förra säsongen.

***

En riktig brakförlust blev det för Växjö DFF i träningsmatchen mot seriekonkurrenten IFK Kalmar. Matchen på Gasten i Kalmar slutade 7-0! Det finns dock förklaringar till de stora siffrorna. Redan i första minuten gjorde Kalmar 1-0 efter missförstånd mellan en back och målvakten Madeleine Wakt. VDFF-målvakten skadade armbågen och tvingades lämna planen. Eftersom ingen reservmålvakt fanns på vännen fick utespelaren Evelina Simonsson ställa sig mellan stolparna.

– Nu är det viktigt att alla kyler näven och förstår innebörden av detta. Vår serie kommer i år kommer inte bli någon lätt serie, skriver Växjö DFF på sin hemsida.

***

Älmeboda/Linneryd ser starka ut och fixade en imponerande 2–0-vinst borta mot division 2-laget Lindsdal i helgens träningsmatch. Kreshnik Asllani låg bakom båda målen som kom i andra halvlek. Och båda sattes av Alen Dzanic, fjolårets skyttekung i IFK Lammhult, som troligtvis spelar i Älmeboda/Linneryd kommande säsong. Enligt Älmeboda/Linneryds hemsida var segern välförtjänt och den kommer efter ett starkt försvarsarbete över hela planen.

***

Moheda tog ett steg framåt jämfört med storförlusten i förra veckans träningsmatch mot Gislaved. Den här helgen blev förlustsiffrorna bara 0-2 mot Myresjö/Vetlanda.

***

De två bästa lagen i Älmhults kommun möttes på Haganäs konstgräs under helgen. Det blev en riktig målfest mellan division 3-laget och Eneryda som spelar i elitfyran. Matchen slutade 3-3. Älmhults mål gjorde Marcus Johansson, André Lassen och Niclas Jansson. Enerydas mål satte Anton Nilsson, Marcus Pettersson och Viktor Gustafsson.

***

På Sportfältet i Växjö möttes två division 3-lag som spelar i olika serier kommande säsong. Växjö BK slog Gransholm med 3-0 efter mål av Kevin Ataroudi, nyförvärvet Jonas LInell och Timothy Vidén. Hemmalaget fick också André Persson utvisad efter två gula kort.


Säsongsstart

Måndag 24 feb 2014, 09:46

Med mars bara en vecka bort börjar länet fotbollslag röra på sig ordentligt. Samtidigt som naturen väcks till liv kommer också livstecken från en insomnad lokalfotbollsblogg. Varje måndag sammanfattar vi helgens träningsfotboll. Har ni tips och nyheter? Mejla mig på daniel.rydstrom@smp.se.

***

Ljungby IF, länets näst bästa lag, svarade för en riktigt vass insats mot seriekollegan Limhamn-Bunkeflo. Fjolårets division 1-lag besegrades med 4-2, men det var smickrande siffror för skåningarna.

– De har ju inte mycket och vi kunde gjort fyra mål till, jublade Kalle Häradsbäck till hemsidan efter slutsignalen.

Skyttekungen Philip Persson inledde målskyttet. Övriga fullträffar sattes av Gazmed Xhemalji, Enes Smajlovic och Mario Delic.

***

Växjö DFF tog säsongens första seger i en träningsmatch borta mot FC Hessleholm. Matchen slutade 4-0 efter mål av Amanda Persson, Ida Johansson, Sofie Dahlberg och Anna-Lisa Westin.

***

Seriekollegorna Älmhult och Växjö BK kände på varandra i en träningsmatch på Haganäs konstgräs i Älmhult. Hemmalaget vann med 2-0 efter mål av Magnus Jansson och nyförvärvet Liridon Bajgora. Växjö BK:s Freddie Nilsson fick lämna planen efter en utvisning.

***

Erik Hörnell, ny från Uppsala, blev Räppes ende målskytt i träningsmatchen mot division 4-laget Slätthög. Det blev också matchens enda mål och kom med tio minuter kvar av matchen.

– Positivt att ta med sig från matchen är givetvis segern och en ny nolla bakåt. Däremot måste vi bli effektivare framåt, säger assisterande tränaren Dan Elfström.

***

Moheda mötte Gislaved i en träningsmatch och det slutade med en rejäl förlust. Gislaved vann matchen med 4-0.

***

Älmeboda/Linneryd, som nyligen förstärkt truppen med tidigare Östermålvakten Darmin Sobo (senast i Oskarshamn), besegrade Hovmantorp med 4–1 i helgens träningsmatch. Fjolårets skyttekung i IFK Lammhult, Alen Dzanic, är ny i klubben och gjorde två mål. Övriga mål satte Rasmus Johansson och Filip Elg.

***

Nya division 3-laget Gransholm slog Eneryda med 3-0 hemma på Granvallen. Vi har ännu inga målskyttar i denna match. Vet du? Hör av dig.


Derbydags

Fredag 26 apr 2013, 14:16

Dags för ett sällsynt blogginlägg. Vi kollar läget i trean inför helgens matcher.

• Vi börjar förstås på Norrvalla där det vankas derby mellan IFK Lammhult och Moheda. Nykomlingen Lammhult har redan gjort åtta mål framåt. Alen Dzanic är stekhet med fyra mål på två matcher. Moheda fick vila efter 1-1 mot Asarum och har förstärkt truppen med Oskar Wijk som gör comeback.

• På Kullbergsplan i Rävemåla möts två lag som jagar säsongens första poäng. Älmeboda/Linneryd har inlett med förluster mot Berga och Växjö BK. Rydaholm har noterat nederlag mot Växjö BK och Jämjö. Den som förlorar här lär få det jobbigt hela säsongen.

• Räppe tog en fin skalp mot Nybro i premiären. Det kostade dock. Fredrik Bild och Kujtim Berisha blev utvisade och får inte spela mot Myresjö. Dessutom saknas troligen Ibro Fazlic som fick en smäll på foten under torsdagens träning.

• Älmhult har inlett lysande med två raka segrar i division 3 sydvästra. Nu väntar match mot Hittarp som ännu inte tagit någon poäng. Älmhult har haft en del sjukdomar i veckan och saknar troligen Fredrik Svensson. Däremot hinner nog Binjam Semere bli frisk igen. Markus Johansson saknas sedan tidigare.

• I division 2-fotbollen har Ljungby inlett lika bra som Älmhult, alltså med två sköna vinster. Nu väntar topptippade Lindsdal på bortaplan. Ljungby måste klara sig utan det offensiva utropstecknet Philip Persson som tvingades utgå i slutet mot Oskarshamn. Det rapporterar tidningen Smålänningen.


Clausson klar för Hovshaga

Tisdag 12 mar 2013, 14:18

Elitfyrans Hovshaga förstärker med Axel Clausson från Älmeboda/Linneryd.

Axel Clausson är en av många spelare som lämnar det nya division 3-laget Älmeboda/Linneryd. 26-åringen väljer att fortsätta lira i elitfyran tillsammans med Hovshaga kommande säsong.

– Det är en mycket klok spelare. Han är passningsskicklig och tillför erfarenhet till truppen. Vi ser honom som ytterback eller kanske central mittfältare, säger Mikael Nilsson, tränare i Hovshaga.

Axel Clausson blir det femte nyförvärvet hos Hovshaga. Han och Per Lundgren från Farstorp är helt nya i klubben. Övriga tre nyförvärv, Pontus Rudenius, Niklas Fellesson och Jakob Eriksson, återvänder till Hovmantorp som också får tillbaka Robin Backström som väljer att göra comeback. Hovshaga kommer också att plocka upp åtta spelare till a-truppen från sitt lag i pojkallsvenskan.

– Vi har en trupp där stommen består av egenproducerade yngre spelare och kan vi krydda det med en handfull äldre och erfarna spelare har vi stort hopp om framtiden. I Axel får vi en spelare som passar in perfekt på den profilen när vi vill forma truppen, säger Niclas Viberg från sportgruppen.


Olsson stannar i Ljungby

Måndag 11 mar 2013, 09:43

Oskar Olsson tar chansen i Jönköping Södra, men hans bror Samuel Olsson spelar vidare med division 2-laget Ljungby även kommande säsong. Den viktiga förlängningen presenterades i slutet av förra veckan.

– En karaktärsspelare med spetskompetens som vi är mycket glada över att få behålla. Samme passar perfekt in i truppbygget som nu börjar bli klart, säger sportchefen Jens Magnusson.

Ljungby, som spelade 0-0 i en träningsmatch mot Högaborg i helgen, har också värvat tre framtidslöften. Sebastian Olsson från Ryssby och kusinerna Adis Hodzic och Haris Hodzic från de egna leden finns med i truppen kommande säsong. Haris Hodzic är född 1997 och en av de yngsta spelarna i a-truppen någonsin.

***

Älmhult fick lämna planen mållösa i helgens träningsmatch mot fjolårets seriekonkurrent Hässleholms IF. I år spelar skåningarna i division 2 och de vann matchen med hela 4–0.

***

Elitfyrans Gransholm tog en fin skalp när de besegrade division 3-laget Växjö BK hemma på Granvallen. Emil Glans satte matchens enda mål på straff.

***

IFK Lammhult förstärker med mittbacken Dardan Moluku som tränar med klubben i vinter. Han kommer närmast från division 2-spel med Myresjö, men har tidigare även representerat Öster och moderklubben Åseda.

***

Hovshagas damer förbereder sig inför division 1-fotbollen och ställdes mot tufft motstånd i helgens träningsmatch. Elitettans IFK Kalmar vann matchen med 1-0.

***

Sandsbro och Tingsryd spelade 1-1 när de träningsmatchade i helgen. Calle Stenmalm gjorde Sandsbros mål.

***

Fler resultat: Hovshaga-Slätthög 2-2, Vederslöv/Dänningelanda-Grimslöv 1-1, Liatorp-Broby 3-3, Vislanda-Norrhult 1-4. Växjö BK-Ingelstad (dam) 1-1, Hinneryd-Hallaryd 1-4, Strömsnäsbruk-Delary/Pjätteryd 1-1, Guddarp-Kånna 5-3, Ljungby-Älmhult (dam) 1-3.r


Från MLS till Älmeboda/Linneryd

Torsdag 07 mar 2013, 08:19

Förra säsongen spelade han fyra matcher i den amerikanska MLS-ligan. Nu ska Alec Purdie hjälpa Älmeboda/Linneryd i Kronobergstrean.

Den 31 mars förra året hoppade han in under slutminuterna när New England Revolution slog Los Angeles Galaxy i MLS-fotbollen. Då hette Alec Purdies motståndare David Beckham, Juninho och Robbie Keane. Ett år senare kommer han vid samma datum ladda för serieupptakten i division 3-fotbollen mot IFK Berga och Växjö BK.

– Det finns många bra fotbollsspelare i den här serien med. Du har Jocke Lantz och Fredrik Bild. Det är inte duvungar det heller, säger Älmeboda/Linneryds tränare Mikael Andersson.

Hur har Alec Purdie hamnat hos er?

– Det är egentligen inte så lustigt. Jag har jobbat lite åt BMG som är den stora agentfirman i USA: Det finns redan ett intresse för den här killen från en större klubb i närområdet. Vi blir ett litet filter där de kan kolla upp honom några matcher. Tycker de han är tillräckligt bra kommer de nypa honom direkt.

Den MLS-meriterade amerikanen har ett tremånaderskontrakt med Älmeboda/Linneryd. Han blir långt i från ensam som ny spelare i division 3-klubben kommande säsong. I träningsmatchen mot Asarum nyligen fanns bara en startspelare kvar från fjolåret i elitfyran.

– Dagen innan julafton hade vi i princip lagt ner laget. Vi tog ett break över jul och gjorde ett ryck till och det lossnade lite. Det har varit fruktansvärt tungt. Nu börjar laget bli bra. Vi har inte bara fått ihop folk utan vi har fått ihop ett bra folk, säger Mikael Andersson.

Bland nyförvärven finns lokalt kända namn som Jesper Andersson från IFK Lammhult och Oscar Paradis från Moheda. Älmeboda/Linneryd har också hämtat in Sanin Folovic från Karlskrona AIF och kongolesen Sidney Sumoa som tidigare tillhört Standard Liege akademi och närmast kommer från Tyskland. De utländska inslagen blir allt vanligare i division 3-fotbollen.

– Jag har aldrig tittat på den utländska marknaden i division 3 och division 2 tidigare utan det var vårt läge som gjorde att vi var tvungna. Det är så mycket spelare som snurrar att man inte tror det är sant. Och det är för småsummor. De är betydligt billigare än våra vanliga division 2-spelare. Jag tror nog att det är en ganska bra modell i nuläget, säger Mikael Andersson.


Kulan är i luften

Måndag 04 mar 2013, 10:01

Efter en lång och kall vinter börjar det röra på sig bland länets fotbollsklubbar. Precis då kör vi även en nystart här på lokalfotbollsbloggen. Varje måndag kör vi till exempel en genomgång av helgens träningsmatcher.

***

Vi börjar hos elitfyralaget Alvesta som spelade dubbla träningsmatcher i helgen. På lördagen blev det 5-3-vinst mot Lagan efter mål av Andreas Westesson 2, Innocent Kakooko, Petar Stuc och Salamu Ustarchanov. Söndagens träningsmatch bjöd bara på ett mål och det gjorde motståndaren Guddarp.

***

Seriekollegorna Eneryda och Ryssby träningsspelade i Ljungby och de förstnämnda vann matchen med 2-1. Marcus Petersson gjorde båda målen för Eneryda. Klubbens hemsida ger ett extra plus till mittbacken Pontus Hektor.

***

IFK Lammhult var starkast i division 3-mötet med Växjö BK. Lammhult vann med 3-1. Alen Dzanic, Ilir Kelani och Sharfi Nshimirmana gjorde målen för Lammhult och Robin Davoust satte BK:s enda fullträff.

***

Mohedas Sebastian Haraldsson vet hur man gör mål. I lördags var han ensam i matchprotokollet efter lagets 2–0-seger mot Hovshaga.

***

Hovshagas damer krossade Ljungby med 7-1. Klara Grönevik var matchens stora lirare med sina fem mål. Övriga två satte Ellen Andersson och Amalia Karlsson.

***

Fler resultat: Åryd-Slätthög 0-1, Gransholm-Sandsbro 3-3, Araby-Norrhult 2-2, Vederslöv/Dänningelanda-Ingelstad 2-1, Växjö Norra-Hovmantorp 0-1, Rydaholm-Älmhult 0-0, Liatorp-Grimslöv 0-2, Ling-Virestad 3-1, Växjö BK-Växjö FF (dam) 3-7, Alvesta-Ingelstad (dam) 3-2, Älmhult-Astrio (dam) 3-1.


Växjö BK vinnare efter frimånaden

Onsdag 19 dec 2012, 10:54

Grattis Växjö BK! Ni är den stora vinnaren bland de lokala lagen när Smålandsposten sammanfattar frimånaden. Mellan den 15 november och den 15 december får amatörspelare fritt lämna sin tidigare förening utan att de får lägga sig i. Och en hel del spelare har tagit chansen.

Vi börjar genomgången i Ljungby som är länets enda division 2-lag. I höstas berättade Tomas Holmbeck att han lämnar efter två lyckade år i klubben. Smålandsposten konfronterade den tilltänkta ersättaren Robert Grandén som förnekade att han var aktuell. Bara någon dag senare presenterades den han som ny huvudansvarig på Lagavallen.

Den tidigare damtränaren i Vittsjö har haft det ganska lugnt under frimånaden. Återvändande Enes Ahmetovic från Älmeboda/Linneryd är det stora namnet på plussidan. Samtidigt har Ljungby fått behålla nyckelspelaren Andreas Waldo. Det finns fortfarande frågetecken kring brödraduon Oskar och Samuel Olsson som provtränat med klubbar högre upp i seriesystemet. Försvinner de måste Ljungby hitta ersättare i offensiven.

Ett snäpp längre ner kommer sex lokala lag att slåss i samma division 3-serie. Det är upplagt för flera derbyfester. Utifrån frimånaden är känslan att Växjö BK och IFK Lammhult är de stora vinnarna på förhand. Båda är nykomlingar, men troligen lär båda slåss på den övre halvan kommande säsong.

Växjö BK åkte ur trean 2011, men behövde bara en säsong för att ta sig tillbaka. Målvakten Andreas Jonsson, Robert Eckerman, Jakob Hahrs och Daniel Persson är tunga tapp, men nyförvärven är många och ser spännande ut. Marcus Axelsson återvänder efter jobb i Schweiz och Alstermos Felix Mitrus ska ersätta mellan stolparna. Under de sista dagarna av frimånaden dunkade bollklubben in även Pehr Andersson från Ljungby och den tidigare Lammhultsduon Oskar Arvidsson och Pierre Johansson. Andreas Öhman och Karl Axelsson har en trupp som i alla fall borde vara närmare toppstrid än bottenstrid.

IFK Lammhult var storfavoriten som infriade förväntningarna i den västra elitfyran förra säsongen. Trots det fick tränaren Håkan Andersson inte fortsätta. Predrag Prsic från Serbien har tagit över och han återförenas med Dusan Kenic. De båda har tidigare haft tränar- och spelarrelation i serbiska u-landslag. Dusan Kenic förlängning är den stora nyckeln för fortsatt framgång i IFK Lammhult nästa säsong. Klubben har också spetsat med stora löften i Alvestaduon Elmedin Mesanovic och Ilir Kelani, Visar Zolufi från Älmeboda/Linneryd och Shafi Nshimirmana från Stockaryd/Rörvik. IFK Lammhult siktar på division 2, men i nuläget känns det som att det blir en väl tuff målsättning redan nästa säsong.

Tredje nykomlingen i trean är Älmeboda/Linneryd. De har bland annat plockat in målvakten Andreas Jonsson från Växjö BK, men på tapplistan finns tunga namn som nämnda Ahmetovic, Robert Björklund, Nybro samt Henric Svensson, Jämjö. Truppen kan fortfarande stärkas, men i nuläget känns Älmeboda/Linneryd som den svagaste av de tre nykomlingarna i serien.

Bland lagen som spelade division 3-fotboll även i höst känns det rätt jämnt. Rydaholm har plockat in Ola Grändås från IFK Berga, men han har meriter från division 1-spel med Motala och kan vara en väldigt bra spelare på den här nivån. Räppe har tappat två rutinerade namn i Joakim Mandelholm och Martin Olander, men kvar finns till exempel Fredrik Bild som dubblerar som tränare och nyförvärv som Kujtim Berisha, Myresjö känns spännande. Moheda satsar ungt. Faktum är att 19-årige Oscar Paradis är det äldsta nyförvärvet till klubben. Nye tränaren Håkan Andersson har fått med sig ett gäng löften från IFK Lammhult och kvar i truppen finns spets som Sebastian Haraldsson.

Ovanstående sex lag spelar i den sydöstra trean kommande säsong. Enda länslag i den sydvästra blir Älmhult. De fick riva sin framtidsplan för bara någon vecka sedan när Simon Sjöfors fick erbjudande om att bli tränare i allsvenska Vittsjö. Stefan Persson, tidigare spelare i Ljungby och i Älmhult, tar över. Lyckas Älmhult med det sena tränarbytet har truppen kvalitet nog för en toppstrid.


Ahmetovic tillbaka i Ljungby

Tisdag 27 nov 2012, 08:26

Enes Ahmetovic återvänder till Ljungby och till Lagavallen. 22-åringen från Värnamo spelade med klubben under höstsäsongen 2011. I år var han med och spelade upp Älmeboda/Linneryd till division 3 och med nio mål var han en viktig spelare i laget. Nu väntar alltså division 2-spel för anfallaren.

– Enes är forwardstypen som vi letat efter som kompletterar vår befintliga forwardsuppsättning på ett utmärkt sätt. Det är en stark targetspelare som är duktig på att hålla boll och giftig i boxen, säger sportchef Jens Magnusson till Ljungbys hemsida.

***

Johan Leandersson, 25 år, blir nästa spelare in i Växjö BK:s division 3-lag nästa säsong. Nyförvärvet är mittfältare och han har tidigare spelat för klubbar som Lindsdal och IFK Berga. Sedan tidigare har Växjö BK värvat målvakten Felix Mitrus från Alstermo och dessutom återvänder Marcus Axelsson efter ett par år i Schweiz.

***

Lessebos 19-åring Rasmus Dahlman klättrar i seriesystemet. Nästa säsong kommer han att spela med division 3-laget Nybro.

"Att få hans påskrift har jag jobbat länge för, då detta var tredje året vi frågat honom, men nu var han redo för att göra en satsning på fotbollen", skriver Nybros sportchef Patrik Berg på klubbens hemsida.

***

Hovshaga har gjort klart med en ny tränarduo. Det är spelarna Joakim Lindblom och Mikael Nilsson som kommer ha ansvaret nästa säsong.

– Vi vill ha en härlig stämning i truppen och jobba på sammanhållningen. Samtidigt vill vi givetvis ha bra resultat på planen och vi kommer kräva engagemang och lagkänsla, säger duon till klubbens hemsida.

När de nu blir tränare lägger både Lindblom och Nilsson ner sina spelarkarriärer. På Hovshagas tränarbänk får de också sällskap av Christoffer Tideman (assisterande tränare) och Thommy Gustavsson (lagledare).

***

Smålands vassaste målskytt under säsongen 2012 finns i Kronobergs län. Ellen Andersson, 17 år, gjorde 42 mål för sitt Åryd i damernas division 5-fotboll. Därmed var hon två mål bättre än närmaste konkurrent. Ellens framgångar har uppmärksammats och nyligen var hon uttagen i Smålands FF:s projekt Talangfabriken. Hennes klubb startade upp förra året och slutade tvåa i division 5 efter Växjö BK.

***

Rydaholm presenterar en ny trio inför kommande säsong. 19-årige Franjo Misic kommer från FK Liljan, men moderklubben är Värnamo Södra. Han beskrivs som en "mycket lovande offensiv spelare". Rasmus Paalanen är också 19 år och kommer från Rottne. Även han beskrivs som en offensiv spelare med stor utvecklingspotential. Nyförvärv nummer tre är hemvändaren Jack Sundell. 22-åringen kommer hem till moderklubben från en sejour i elitfyran med Hovmantorp.

***

FC Växjö får inte bara en ny tränare i Sergej Prigoda till nästa säsong. Nu har klubben också gjort klar med fyra nyförvärv. Det är målvakten Erdogan Kadri från Moheda, Nenad Petkovic från Alvesta, Senad Hamula från Hovshaga och Rejhan Agovic som tidigare spelat med ungdomslag hos Öster och Helsingborg.

***

Virestads första nyförvärv heter Adam Kyhlberg. Han kommer närmast från Hamneda och spelade nyligen vänsterback i en testmatch. Två spelare lämnar Virestad. Målvakten Erik Krantz återförenas med brorsan Johan i Älmhult och Dennis Olsson flyttar till Ryd.

***

Alstermo kommer att ledas av en duo nästa säsong. Erik Johansson, senast i Högsby, återvänder till klubben där han tidigare varit både tränare och spelare. Han kommer att leda laget tillsammans med Peter Ivarsson som åter blir tränare efter att "bara" ha varit spelare den gångna säsongen.

***

Har du tips och nyheter? Mejla till sporten@smp.se eller daniel.rydstrom@smp.se.


Sillybomb

Tisdag 20 nov 2012, 09:12

Division 3-laget Älmhult har gjort sina två första nyförvärv inför nästa säsong. Målvakten Erik Krantz från Virestad och mittfältaren André Fredriksson från Markaryd kommer att ha Älmekulla som hemmaplan nästa säsong. Samtidigt är det klart att fem spelare lämnar Simon Sjöfors lag. Det är André Frank, Henrik Edfors, Lukas Eriksson, Filip Petersson och Oliver Toll.

***

Ljungby IF förstärker sin division 2-trupp i fotboll med två återvändare. Det är 22-årige Osman Tahir och 24-årige Morgan Ström som skrivit på varsitt tvåårskontrakt.

Tahir, som har LIF som moderklubb, kommer närmast från Ryssby IF där han gjort en bra säsong i elitfyran.

Även Ström, som har Agunnaryds IF som moderklubb, spelade i Ryssby gångna säsongen. Morgan har meriter från spel i både division 2 och 3.

***

Växjö BK förstärker truppen med en ny målvakt. Felix Mitrus från Alstermo kommer att spela division 3-fotboll på Sportfältet nästa säsong. Däremot tappar Växjö BK James Cooper.

***

Martin Kurtovic från Öster är nästa nyförvärv i elitfyralaget Alvesta. 17-åringen beskrivs som en kreativ och offensiv spelare. I Alvesta finns sedan tidigare storebror Kristian.

En annan spelare som återvänder till Alvesta är Kenan Celil som spelat division 3-fotboll med Rydaholm de senaste fyra åren. Även han har en bror i truppen under vintern eftersom Sinan Celil är en av nio juniorer som fått chansen att spela sig in i seniortruppen.


Sex lokala lag i sydöstra trean

Fredag 09 nov 2012, 14:34

Sex lokala lag i samma division 3-serie. Svenska fotbollförbundet har lämnat ett första förslag för hur serierna ska se ut nästa säsong.

Enligt förslaget blir division 3 sydöstra en riktig Kronobergstrea. Moheda, Rydaholm och Räppe som förnyade sina kontrakt får sällskap av IFK Lammhult, Växjö BK och Älmeboda Linneryd. Övriga lag i serien kommer från Värnamo, Kalmar och Blekinge.

Det enda lokala division 3-laget som hamnar utanför den sydöstra serien är Älmhult. De har i stället placerats tillsammans med huvudsakligen Skånelag i den sydvästra serien.

I division 2-fotbollen är Ljungby det enda lokala laget. De har placerats i den södra serien tillsammans med lag som Hässleholm, Karlskrona, Lindsdal och Oskarshamn. Nedan följer samtliga förslag från Svenska fotbollförbundet. De ska spikas på ett möte den 23 november.

Division 2 södra Götaland: BW90, Hässleholm, Karlskrona, Prespa Birlik, Lindsdal, Kvarnby, Ljungby, Nike, Oskarshamn, Rosengård, Torn, Vimmerby.

Division 3 sydvästra: Borstahusen, Hittarp, IFK Hässleholm, Höganäs, Höör, Laholm, Råå, Snöstorp/Nyhem, Staffanstorp, Stafsinge, Vinberg, Älmhult.

Division 3 sydöstra: Asarum, IFK Berga, Jämjö, IFK Lammhult, Moheda, Lyckeby, Nybro, Rydaholm, Räppe, Värnamo Södra, Växjö BK, Älmeboda/Linneryd.

På damsidan kommer Öster faktiskt att få sällskap av ett annat lag i det nationella seriesystemet nästa säsong. Hovshaga får en gratisplats i ettan eftersom Lindsdal drar sig ur. Motståndare i division 1 östra blir flera lag från årets division 2-serie samt nedflyttade lag som IFK Norrköping och Linköping/Kenty.

***

Ett av de ovan nämnda lagen har presenterat sitt första nyförvärv. Marcus Axelsson återvänder hem till Växjö och till BK efter ett par år i Schweiz.


Tränarparet fortsätter i Växjö BK

Tisdag 06 nov 2012, 15:31

Växjö BK har nu klart med tränare inför återkomsten till division 3. Andreas Öhman och Karl Axelsson kör vidare med delat ansvar över säsongen 2013.

***

Division 5-laget Vislanda får en ny tränare till nästa säsong. Michael Johansson från Furuby tar över efter Ronnie Aronsson och David Edmonds. Johansson har också varit tränare för Virserum som han bland annat vann division 5 med. Året efter tog han nykomlingen i fyran till elitfyrakval. Vislanda hoppas förmodligen på samma framgång de kommande åren.

***

Redan i förra veckan skrev vi om Rottnes nya ledarstab. Nu har det uppdaterats och kommande säsong kommer följande gäng att träna division 5-laget. Magnus Isacsson blir huvudtränare och övriga i ledarstaben är Magnus Claesson, Göran Törn och Ulf Jacobsson.

***

Alvesta gör förändringar i tränarstaben inför kommande säsong i elitfyran. Joakim Spångberg fortsätter som huvudansvarig, men får en ny assiterande tränare vid sin sida. Calle Engström återkommer efter ett sabbatsår och Peter Flink lämnar.


Ljung till Åryd

Onsdag 31 okt 2012, 10:24

Åryd vann Kronobergsfyran och spelar i elitfyran nästa säsong. Laget kommer att ledas av Peter Ljung som nyligen lämnade division 3-laget Rydaholm. Trots att Peter Ljung bara är 33 år har han varit tränare i tolv år. På meritlistan finns avancemang med Alvesta och Stockaryd/Rörvik.

***

Målvakten Markus Lindberg blir ny assisterande tränare i Rydaholm. Han fick hoppa in mellan stolparna under den gångna säsongen när Johan Åkerdal skadades. Nästa säsong kommer han att leda laget tillsammans med nye tränaren Nesco Kadiric. Markus Lindberg har tidigare tränat Växjö FF och han har också haft uppdrag som distriktsförbundskapten för spelare födda 1998 i Småland.

***

Ljungby har förnyat kontrakten med ytterligare två spelare. Jonas Linnell och David Rundberg kommer även framöver att spela division 2-fotboll på Lagavallen.

***

Rottne har gjort klart med en ny tränare inför kommande säsong. Magnus Isacsson lämnar klubbens äldsta ungdomslag för att i stället coacha seniorlaget. Nya i ledarstaben är även Peter Claeson, Göran Törn och Ulf Jakobsson.


Henningsson och Waldo på provspel

Fredag 26 okt 2012, 11:17

I helgen spelas de sista matcherna för säsongen i lokalfotbollen. Alvesta och Alstermo har chansen att gå upp till division 3.

***

Anton Henningsson, Öster, och Andreas Waldo, Ljungby, har varit och tränat med division 1-laget Kristianstad. Klubbens tränare Peter Persson gillade vad han såg.

– Absolut de har gjort riktigt bra i från sig. Jag tror båda två gör riktigt bra ifrån sig i ettan…, säger han till klubbens hemsida.

Anton Henningsson, född 1992, var utlånad från Öster till division 2-laget Oskarshamn under hösten. Där blev det sex mål på nio matcher. Andreas Waldo, 22år, kommer från Växjö har varit lagkapten i Ljungby. Mittbacken har gjort två mål under den gångna säsongen.

***

Älmhult rustar för en ny säsong i division 3. Simon Sjöfors stannar på tränarbänken och ett gäng spelare har också förlängt kontrakten. Målvakten Patrik Sjöblom, Kalle Johansson, Dennis Johansson, Niklas Johansson, Marco Vukota och Magnus Jansson har förlängt sina avtal med ytterligare två år. Assisterande tränarna Patrik Johansson och Mats Svensson stannar också nästa säsong. Däremot lämnar Abbas Abbas. Han flyttar till IFK Hässleholm.

***

Har du tips? Mejla daniel.rydstrom@smp.se


Prigoda lämnar Moheda

Onsdag 24 okt 2012, 13:06

Efter sju år lämnar tränaren Sergej Prigoda division 3-laget Moheda.

– Det är mycket känslor. Varma sådana, säger fotbollstränaren.

Hösten 2005 tog han över ett lag i elitfyran som hade ambitioner att spela division 3-fotboll. Ett par år senare blev den drömmen sann och de senaste åren har Moheda varit närmare division 2 än att åka ur serien. Sergej Prigoda har lyckats med sitt uppdrag när han nu lämnar Moheda.

– Det har varit helt fantastiska år. Jag har aldrig upplevt så mycket känslor som i den här klubben med spelare, ledare, medlemmar och ungdomsledare. Det är alltid svårare att lämna en klubb där man trivs väldigt bra.

Årets sexa i division 3 sydvästra står nu vid ett vägskäl. Satsningen på de egna ungdomarna har inneburit ett a-lag med många egna produkter. Nu börjar det dock sina i talangleden. De senaste två åren har man till exempel inte haft något juniorlag.

– Dilemmat vi fått är att ungdomar inte finns i den utsträckning vi behöver för att fylla på från det egna ledet.

Enligt Mohedas sportchef Jan Johansson presenteras en ny tränare inom kort. För Sergej Prigodas del är framtiden oviss. Han har ingen ny klubb på gång för tillfället, men lyssnar om någon är intresserad.

– För mig spelar det ingen roll om det är division 2, division 3 eller division 5. Det man vill veta är vad klubben har för målsättning och vad de vill med fotbollen.

Division 3-fotbollen i Kronobergs län blir stekhet nästa säsong. Moheda, Räppe, Älmhult och Rydaholm får sällskap av IFK Lammhult, Älmeboda/Linneryd och Växjö BK underifrån. Till helgen har även Alstermo och Alvesta chansen att blir det åttonde lokala laget. Om ett par veckor inleds också frimånaden då spelare fritt får gå mellan klubbarna. Redan nu är det dock klart att Växjö BK blir av med en viktig pjäs inför nästa säsong då Robert Eckerman flyttar till Jönköping.


Han ska träna Rydaholm

Onsdag 10 okt 2012, 09:52

Fotbollssäsongen 2012 närmar sig slutet. Då vaknar lokalfotbollsbloggen till liv igen. Nu börjar Silly season. Häng med.

***

Rydaholm har gjort klart med en ny tränare. Neadad "Nesco" Kadiric tar över efter Peter Ljung som lämnar efter bara ett år. Nesco har varit assisterande tränare i Rydaholm, han är född 1970 och han har flera fina meriter som spelare. Han har bland annat gjort juniorlandskamper för Bosnien.

– Att spelarna är glada över att få Nesco som tränare kan bara summeras med det jubel och de applåder som utbröts på träningen när vi presenterade vår nya chefstränare, skriver Rydaholm på sin hemsida.

***

Robert Björklund var med och förde Älmeboda/Linneryd till division 3-fotbollen. Han kommer dock inte att följa med uppåt i seriesystemet. I sin blogg på lokalbollen.se skriver han att det inte funkar att pendla från Kalmar. Nu nämns Nybro som en ny möjlig klubbadress.

***

Ljungbys nye tränare Robert Grandén har redan kunnat lägga två viktiga bitar i lagpusslet inför nästa säsong. Johan Frisk har förlängt sitt kontrakt och förra veckan fick han sällskap av Mario Delic. Han stannar i division 2-laget i ytterligare två säsonger.

– Jag älskar att spela fotboll i det här laget och snacket i omklädningsrummet är det bästa jag vet, säger Mario Delic till Ljungbys hemsida.

***

Har du tips? Hör av dig till daniel.rydstrom@smp.se eller via twitter.


Sista matchen på Torparängen

Torsdag 27 sep 2012, 13:43

På lördag kan Växjö BK ta klivet upp i division 3-fotbollen. Matchen mot Fårbo kan också bli också den sista på Torparängen.

Sedan mitten av 1980-talet har Växjö BK spelat sina hemmamatcher på Torparängen på Teleborg. I säsongens sista hemmamatch på lördag kan laget säkra uppflyttning och återkomst till division 3, men matchen mot Fårbo blir även historisk på ett annat sätt.

– Det blir den sista hemmamatchen på Torparängen. Vi hoppas det i alla fall. Det beror på vad som händer i andra änden på Sportfältet, säger Christer Albinsson, ordförande i Växjö BK.

Hur känns det att flytta?

– I och med att vi inte varit där längre ska det inte finnas de starka banden. Det är bara positiva tankar.

Växjö BK kommer framöver att spela sina matcher på konstgräset på Sportfältet mitt på Teleborg. Kommunen tänker använda marken vid Torparängen till nya bostäder och under tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att godkänna en investering för att göra Sportfältet till en matchduglig arena.

– De ska hållas skadeslösa, säger kommunalråd Bo Frank (M).

En del av de pengar kommunen beräknar att få in via tomtförsäljningar på Torparängen ska nu användas för att bland annat bygga läktare vid Sportfältet. Investeringen storlek är cirka nio miljoner kronor. I projektet ingår även klubblokaler, omklädningsrum samt omvandling av befintliga planer.

– Det är ytterligare en idrottssatsning i Växjö, fast i det lilla formatet, säger Bo Frank.

Det händer mycket positivt i Växjö BK för tillfället. Det nybildade damlaget vinner division 5-fotbollen och på herrsidan är man extremt nära en återkomst till division 3. Med två matcher kvar har Andreas Öhmans lag ett försprång på sex poäng och 17 mål till Alstermo som ligger trea bakom Älmeboda/Linneryd. Det ska otroligt mycket till för att inte två lokala lag ska flyttas upp från den östra elitfyran när sista matchen spelats. I den västra serien har IFK Lammhult redan säkrat avancemang och serieseger. Alvesta och Gransholm slåss om en positiv kvalplats.


Silly season i Kronoberg

Fredag 31 aug 2012, 14:46

Det är sista dagen för övergångar i Europa. Det händer också en hel del i länets klubbar.

***

Hovmantorp lånar ytterligare en spelare från IFK Lammhult inför slutspurten av elitfyran. Dennis Sjöbäck spelar med klubben under resten av säsongen. Sedan tidigare har även anfallaren Johan Carlsson gått samma väg under sensommaren.

***

Robero Secka finns med i Mohedas trupp inför fredagskvällens match mot Vetlanda. In i laget kommer även David Engström och Daniel Eliasson. Däremot saknas Erdogan Kadri, Johannes Runesson och ytterligare ett nyförvärv. Kim Einarsson, 27-årig försvarsspelare från Laholm, har skrivit på för klubben.

***

Ljungby har en mycket svår uppgift på söndag när Oskarshamn gästar Lagavallen. Inte blir det enklare av att Fredrik Modigh missar matchen på grund av resa med jobbet. Däremot återkommer Pontus Blaag och Oskar Olsson i truppen.


Historisk halvlek i Moheda

Onsdag 22 aug 2012, 08:08

Moheda leder i paus i derbyt mot Rydaholm som avbröts den 16 juni. Två månader senare ska matchen avgöras.

En historisk halvlek spelas på Moheda Idrottsplats i kväll. För första gången någonsin i det nationella seriesystemet återupptas en avbruten match. Tidigare har det funnits två vägar – omspel från start eller fastställande av slutresultat. Inför denna säsong finns nya regler i Uefas och Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser och därmed fortsätter lagen spela med en Mohedaledning med 2–1 efter första halvlek.

När den nya regeln nu praktisteras för första gången gäller ett par nya regler. Ingen av klubbarna får använda sig av några nya spelare som inte var registrerade när matchen avbröts. Spelare som lämnat klubben sedan första halvlek får inte heller vara med. En spelare som var med i elvan när matchen avbröts får inte vara avbytare när matchen återupptas. Däremot får laget fritt byta spelare i startelvan till andra halvlek utan att det "kostar" ett av tre byten. Det sistnämnda blir aktuellt i kvällens match.

Mohedas anfallare Axel Nilsson gjorde lagets två mål innan domaren Oskar Karlsson avbröt matchen i juni. Han är nu skadad och kommer inte att vara aktuell för spel på ett par veckor, men trots det får hemmalaget alltså sätta in en ersättare utan att använda ett av sina tre byten. Hemmalaget Moheda kommer till kvällens halvlek med en 2–3-förlust borta mot Vinberg.

Rydaholm kommer närmast från en stark 2–0-vinst mot Stafsinge. Tränaren Peter Ljung tänker utnyttja möjligheten att göra ett par förändringar jämfört med startelvan i juni. Patrik Ingholt, som gjorde målet då, åkte på en avstängning senast, men den gäller inte förrän i nästa match. Rydaholm tvingas också spela utan Johan Hult, sommarförvärvet som startat de senaste matcherna eftersom han inte var klubbens spelare i juni. Laget får också klara sig utan den nygamle målvakten Marcus Martinsson som återvänt till Rydaholm.

Det är mycket att hålla reda på, men det viktigaste är glasklart: Moheda leder med 2–1 och 45 minuter plus tillägg ska spelas.


Förändringar inför hösten

Onsdag 01 aug 2012, 15:21

Ljungby, som i kväll spelar cupfotboll mot Skövde, förstärker inför höstsäsongen. Pontus Blaag, tidigare Johansson, är tillbaka i sin moderklubb efter ett par säsonger i Tenhult och Nässjö. Pontus har tidigare spelat nästa 300 matcher med Ljungby och kommer enligt klubbens hemsida bidra med stor rutin. Han beskrivs som "en placerings- och brytningssker spelare som dessutom är mycket stark i huvudsspelet och gärna skriver in sig i målprotokollet".

***

Alstermo värvar inför höstsäsongen i division 4 östra elit. Viktor Olofsson kommer närmast från Kalmar FF:s tipselitlag.

***

Växjö BK tappar en spelare. Målvakten Emil Söderstjärna lämnar klubben. Han kom från Stockaryd/Rörvik inför säsongen.

***

Roberto Secka lämnar Oskarshamns AIK. Succén har uteblivit för den tidigare Växjö BK-spelaren. Någon ny klubb är inte klar och Oskarshamn kräver pengar för att någon annan klubb ska kunna använda Roberto Secka.

***

Höstsäsongen närmar sig för de lokala lagen. Division 3-laget Moheda och elitfyrans Alvesta träningsspelade under tisdagskvällen. Moheda vann med 3-2 efter mål av Anton Johansson, Johannes Petersson och Niclas Magnusson. Alvestas mål gjorde Martin Lavesson och ett självmål från Moheda.

***

IFK Lammhult är enda lokala lag kvar i Smålandcupen. På torsdags spelas kvartsfinalen mot division 2-laget Tenhult hemma på Norrvalla. Serieledaren i elitfyran står inför säsongens tuffaste test. Hur bra är Lammhult?


Tillbaka från semestern

Torsdag 12 jul 2012, 13:42

Lokalfotbollsbloggen är tillbaka efter semester, men ungefär precis då har alla lokala lag semester. Här kommer dock ett par nyheter.

***

Division 3-laget Rydaholm lånar Johan Hult från IFK Värnamo under hösten. Han beskrivs som en vänsterfotad, snabb och passningssäker spelare som kan spela såväl offensivt som defensivt. Johan Hult har Värnamo som moderklubb och har varit med på resan uppåt i seriesystemet med Jonas Thern som tränare. Han är också lillebror till Elfsborgs nya stjärna Niklas Hult.

***

Kvartsfinalerna i Smålandscupen har lottats och ska avgöras innan den 8 augusti. Två lokala lag finns kvar. Ljungby kommer att möta Råslätt och IFK Lammhult kan få möta Husqvarna FF. Först måste IFK Lammhult dock vinna mot Tenhult i åttondelen. Den matchen spelas den 2 augusti.

***

Smålandspostens fotbollstävling Coachen har sommaruppehåll. Ledare i tävlingen är laget Erlandsson FC 3 som samlat ihop 123 poäng. Det är nio fler än tvåan Hajen. Trea på listan är samme coach som även ligger etta. Niklas Erlandsson från Väckelsång har verkligen bäst koll på lokal fotboll just nu.


Viktigt mot Vinberg

Fredag 01 jun 2012, 13:51

Samtliga fyra länslag i division 3-fotbollen är i gång under helgen som kommer. Den stora toppmatchen spelas på Moheda IP där hemmalaget tar emot serieledaren Vinberg. Moheda är i nuläget tre poäng efter. En vinst på lördag och det avståndet är uppätet. Toppformen verkar vara på väg till Moheda. Senaste hemmamatchen slutade 3–0 mot Vetlanda och i förra omgången blev det samma vinstsiffror i derbyt mot Räppe.

– Jag tycker att vi har spelat så pass bra i de två senaste att om vi bara lägger allt fokus på vårt eget spel och vår egen prestation ska vi kunna utmana Vinberg ordentligt på vår hemmaplan, säger tränaren Niklas Cronqvist som bedömer de två senaste matcherna som säsongens bästa hittills.

Moheda saknar målvakten Simon Pedersen i eftermiddagens match. Erdogan Kadri ersätter mellan stolparna. I truppen saknas också Axel Nilsson, Alexander Liljeqvist och Hugo Johansson. Tillbaka i laget är Johannes Runesson och Daniel Eliasson.

Moheda har alltså två raka segrar i division 3 sydvästra. Rydaholm är snäppet bättre med tre raka vinster mot Hovslätt, Gislaved och Aneby. Nu väntar Stafsinge borta som i nuläget ligger på den negativa kvalplatsen.

Räppe har en svår bortamatch framför sig när de åker norrut för match mot serietrean Råslätt. En toppinsats krävs. Råslätt är hittills obesegrade hemma. Inte blir det enklare av att sex spelare saknas i truppen. Joakim Mandelholm, Filip Rothén, Martin Olander, Jacob Croona, Oliver Nedanovski och Ramin Afram är borta av olika anledningar. Där försvinner mycket av Räppes offensiva kraft.

– Det är inte det mest gynnsamma läget i truppen. Det är en svår match, men inte en omöjlig match. Vi vet att Råslätt är ett humörlag, säger Räppes tränare Peter Magnusson som hoppas kunna störa favoriten med ett starkt försvar.

I division 3 sydöstra har Älmhult kryssat sig igenom tre raka toppmatcher mot Hässleholms IF, Lyckeby och Nosaby. För tränaren Simon Sjöfors finns bara tre poäng. Han har alltså inte varit helt nöjd trots att laget ännu inte förlorat. Nu väntar en ny svår match mot fjolårets division 2-lag VMA. De har kommit i gång och har tre raka vinster.

– Det är en svår men inspirerande match igen. Det gäller att ha ett gediget försvarsspel, men ändå ett anfallsspel som gör att du vinner matchen. I den här serien räcker det inte med endera, säger Simon Sjöfors som saknar bortreste Dennis Johansson.


Kronobergslagen toppar fyrorna

Onsdag 30 maj 2012, 08:35

Kronobergslagen har tagit täten i division 4-serierna när snart en tredjedel av säsongen är avklarad. IFK Lammhult, Alstermo, Åryd och Tingsryd har alla tagit ledningen i jakten på uppflyttning.

Nykomlingen IFK Lammhult rustar och var topptippade i den västra elitfyran redan inför säsongen. Inledningen visar att Alvesta tränare Joakim Spångberg eventuellt slipper "gå naken från Ystad till Haparanda". Det sena nyförvärvet Dusan Kenic har visat vägen med sju mål. Enda plumpen hittills kom i 0–3-förlusten mot Värnamo Södra. Närmast väntar seriefinal borta mot Markaryd på söndag.

I den östra elitfyran är Alstermo serieledare efter helgens vassa 1–0-vinst borta mot Kalmar AIK på Fredrikskans. Christoffer Carlsson gjorde enda målet. Fjolårets division 3-lag har rest sig direkt och har slagläge för snabb återkomst till det nationella seriesystemet. Jesper Johansson från Orrefors är bästa målskytt med sina tre fullträffar. Inför säsongen varnade tränaren Mikael Larsen för Henrik Lagercrantz och Pontus Rosén från Alsterbro. Båda har redan gjort sina första mål i sin nya klubb.

IFK Lammhult är en nykomling som direkt är med och slåss i toppen av sin nya serie. Åryds IK är en annan. Fjolårets vinnare i division 5 södra leder nu division 4 sydvästra. Tobias Karlsson, 25 mål förra säsongen, levererar även ett snäpp högre upp i seriesystemet. Hittills har han gjort sex mål. Längst bak visar rutinerade Björn Stringheim (tidigare Öster och Malmö FF) klass med bara fem insläppta de inledande sex omgångarna.

I den östra division 4-serien finns bara två lokala lag, men både Tingsryd och Lessebo lär vara med i toppen när serien sammanfattas i höst. Just nu har Tingsryd täten efter helgens 2–1-seger i derbyt mot Lessebo. Ajdin Hadzic är den store matchvinnaren i fjolårets elitfyralag. Efter nästan fem nollor för Lessebo var det han som fick målvakten Nicklas Andersson att kröka ryggen med sitt 1–1-mål. Totalt har Hadzic gjort sju mål under säsongsupptakten.


Stadsdelskamp lockade storpublik

Torsdag 24 maj 2012, 11:07


Rekordpublik
456 åskådare, tidernas största publik på Hagavallen, såg Hovshaga AIF mot Växjö BK.


Målskyttar
Hovshaga AIF:s Oskar Wikingsson (till vänster) och Växjö BK:s Robert Eckerman gjorde derbymålen på Hagavallen.

Nettis och hans nedslag brukar ni bara kunna läsa i papperstidningen. I dag bjuder vi dock på ett smakprov från gårdagens stadsdelsderby i Växjö. För första gången möttes Hovshaga och Växjö BK.

•••

Det blev ett festligt historiskt fotbollsderby mellan Hovshaga AIF och Växjö BK i går. Tidernas största publik på Hagavallen, 456 åskådare, såg till att det blev en härlig inramning kring stadsdelskampen som slutade 1–1.

– Extra roligt att få döma ett sådant här derby, sa mångårige domaren Bengt Gren från Markaryd före matchen.
– Fantastiskt roligt att det kommit så mycket folk, sa Haif:s herransvarige Ola Bergqvist efter att ha meddelat den fina publiksiffran.
Växjö BK-spelarna kunde ha tagit lokalbussen linje 1 från Torpet på Teleborg till Hagavallen på Hovshaga, men det gjorde de inte. Direkt efter första avspark blev det dock åka av. Haif satte högsta press och fart på BK-spelarna som faktiskt hade svårt att freda sig i matchinledningen.

Efter 55 sekunder sköt Gustav Hallberg ett hårt skott tätt över, efter två minuter sköt Elias Todevski utanför i bra läge och efter nio minuter lyfte Elias Todevski en boll över BK-målvakten Andreas Jonsson som fick se bollen studsa i överliggaren två (!) gånger. Hovshaga bjöd verkligen på en rivstart och att BK hade tagit sju poäng fler än Haif märktes sannerligen inte.

I 24:e minuten kom 1–0 som ett brev på posten. Oskar Wikingsson lurade ett par BK-försvarare innan han bredsidade in bollen i Andreas Jonssons vänstra hörn. Växjö BK:s första riktiga skott på mål kom efter dryga halvtimmen då Andreas Stomberg sköt en frispark från 30 meter som Haifmålvakten Pelle Bergendahl klistrade...

I andra halvlek blev det skärpning i BK-leden och det var förstås ofrånkomligt. BK blev mer organiserat och spelarna jobbade tillsammans. Det jämnade ut spelbilden och när klockan tickat fram 68 minuter kom 1–1. Haif tappade markering i straffområdet och Robert Eckerman sköt in kvitteringsbollen i Pelle Bergendahls vänstra kryss. Med en dryg kvart kvar fick Marcus Johannesson ett gyllene läge att ge Haif ledningen på nytt. Han blev sopren men sköt över BK-målet.

I slutskedet hade Växjö BK:s Jakob Hahrs ett jätteläge, men han sköt utanför. Därmed slutade kampen mellan Växjös största stadsdelar med ett kryss. Bäst i Hovshaga var mittbacken Filip Swansson, hårt arbetande mittfältarna Daniel Petersson, Mikael Thorén och Gustav Hallberg. I första halvlek imponerade även Elias Todevski, men han försvann i andra. Daniel Petersson lämnade Växjö BK för 19 år sedan och spelade i går mot sin moderklubb för första gången i seniorsammanhang. En annan poäng var att Mikael Thorén, med division 2-spel på meritlistan, spelade sin första Haifmatch för säsongen. Mikael hade en enda träning i bagaget inför onsdagskvällens derby och ändå spelade han som i fornstora dar.

Bäst i Växjö BK mittbacken Andreas Stomberg, mittfältaren Jakob Hahrs och anfallaren Martin Johansson. Även Robert Eckerman, mittfältare i första halvlek och forward i andra, gjorde flera bra saker. Eckerman, som blev långtidsskadad mot Sillhövda i höstas, spelade nu sin andra match i comebacken. Precis som Växjö BK gör på Torparängen serverar Hovshaga AIF goda hamburgare på utegrill på Hagavallen. Gemensamt för BK och Haif är också de säljer smal kokt korv i sina kiosker. Korven på Hagavallen förtjänar tre korvar av fem möjliga i Smålandspostens korvliga.


Alvesta överraskar i damtrean

Fredag 18 maj 2012, 09:16

Fjolårets topplag Växjö FF och Lessebo jagar fortfarande första poängen. Succélaget i damernas östra division 3 är i stället Alvesta med tre raka vinster.

– Vi är själva lite överraskade, säger tränaren Ola Nilsson.

Lessebo och Växjö FF var tvåa och trea i fjolårets division 3-serie bakom uppflyttade Hovshaga. Årets säsong har inletts knackigt. Bättre resultat har Alvesta som har full pott efter tre spelade omgångar. Laget har slagit Lindsdals och Madesjös b-lag och inledde säsongen med 3–2-vinst i derbyt mot Växjö FF.

– Jag hade varit nöjd med fyra poäng de tre första matcherna. Nu har vi nio så jag är jättenöjd. Vi var nykomlingar förra året. Nu har vi nästan fått behålla hela laget och de har rutin från division 3, säger Ola Nilsson.

Alvestatränaren har alltså en hel del spelare kvar från i fjol, men de två som inte finns med är tunga tapp. Fjolårets skyttedrottning Sanna Arnesson har tagit ett sabbatsår och lovande Felicia Castro har gått till division 2-laget Hovshaga. Därför var förväntningarna ganska låga inför säsongen.

– Det var svårt att sätta en målsättning, men vi sade att vi absolut inte ska vara nära de tre sista lagen. Vi har 16–17 spelare som krigar om en plats i elvan, säger Ola Nilsson som har sina bästa målskyttar i Pernilla Axelsson, tre mål, och Sandra Martinsson, två mål.

Inför kommande säsong lägger damerna om sitt seriesystem. En superetta kommer att bildas och det påverkar även de lägre serierna. Vinnaren av division 3 får kvala till nya ettan. Mittenlagen hamnar i division 2 som blir högsta distriktsserie kommande säsong. Lagen som hamnar allra längst ner i årets trea riskerar att hamna i division 4 nästa säsong. Det innebär ett fall på två serier.

I den södra division 3-serien är också bästa lokala lag en liten skräll. Ingelstad vann sin division 4-serie förra året och har inlett med två vinster och en förlust ett snäpp upp i seriesystemet. Bakom dem finns till exempel fjolårets division 2-lag Älmhult och Ljungby samt grannen Tingsryd. Ingelstads Ottila Mårtensson är bästa målskytt med sina tre fullträffar de tre inledande omgångarna.


Daniel Enestubbe

Sportreporter, krönikör och författare.
Finns även på Twitter och Instagram.

daniel.enestubbe@smp.se
Telefon: 0470-770 664huvudnyheter just nu

Smålandsposten Nära 30/1

Nyheter [Uppdaterad i går 16:49]

Smålandsposten ger dig dagens sändning med nyheter.

 


TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [2015-01-29]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


Lokalfotbollsbloggen

Följ lokalfotbollsbloggen på FacebookSenaste blogginläggen

Blogg

Mångmamma

Eva Kvist bor utanför Braås med många barn och man. Hon bloggar om livet med en stor barnaskara och om tillvaron i stort.

Blogg

Anonymia

wahoonieshaped.blogspot.com - ett fantastiskt liv sett ur ett grodperspektiv.

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.