Lilla branschdagen

Måndag 09 jun 2008, 13:13

Jag har fått frågan om jag vill prata på Lilla branschdagen i höst. Temat ska vara i framkant. Jag tackade ja direkt.
Uppenbarligen tycker någon på branschorganisationen Tidningsutgivarna att Smålandsposten är i just framkant. Roligt.
Fast jag börjar i och för sig undra lite vad jag ska prata om. En del saker vi har gjort på Smålandsposten är kanske i framkant – men jag tycker inte något varit unikt.
Tips mottages tacksamt.Bengt-Göran fick mig att förstå

Fredag 12 sep 2008, 16:16

I dagens tidning och här på webben kan du läsa om bankrånet i Lenhovda, med initierade texter och utmärkta bilder. Eller kolla TV-inslaget där vår reporter Lennart Ernstsson och fotograf Lars-Göran Rydqvist guidade dig genom händelseförloppet.
Jag tyckte vi har gjort ett bra jobb i att berätta för er vad som hänt, det gör mig riktigt stolt över att jobba på Smålandsposten.
Av alla artiklar och bilder var det dock en liten formulering som har fastnat. För nyheter och rånarjakt är en sak – men den där känslan vittnen och de utsatta på banken måste ha känt är svår att förstå.
Bengt-Göran Linnér fick mig att fatta:
– Jag trodde inte jag var den typen som skulle behöva prata av sig med någon efter en sådan här sak, men det har jag märkt nu att jag är, sade han till vår lokalredaktör Stewe Jonsson, hemma på vedbacken några timmar efter rånet. (Hela texten här)
Bengt-Görans telefon hade ringt i ett och han var fortfarande darrig i benen. För honom och alla er i Lenhovda måste torsdagen ha känts overklig, som att det här kan hända på film, men inte här.
Klart man behöver snacka av sig.


Skriv din mening om hockeybevakningen

Tisdag 26 aug 2008, 15:31

Den sedan tidigare utlovade webbsända planeringen av årets hockeysäsong är bokad. På onsdag den 10 september klockan 18.00 kan du som hockeyintresserad läsare via webben hänga med när Dan Magnusson och sportredaktionen snackar Tingsryd, Troja och Lakers – och samtidigt har du chansen att påverka genom att ställa dina frågor och ge dina synpunkter.


Rövarpriser på ren engelska

Tisdag 26 aug 2008, 13:11

Uppfarten till mitt hus är inte färdig. Och jag tycker inte det är mitt fel.
I stället skyller jag på att husen intill mitt skulle varit färdiga för evigheter sedan. Min tanke var att om jag gör min sida färdig kommer den ofelbart att kräva reparationer när arbetet väl kommer igång på granntomten.
Några krondiken intill och på min tomt senare är det dags för inflyttning på granntomten – och sålunda också dags att göra något åt uppfarten.
I torsdags kväll drog även några kringresande engelsmän samma slutsats.
En riktig risig jeep parkerade på gatan utanför och passageraren klev ut.
– När vi ändå har alla grejerna här kan vi fixa er uppfart, sade han till min fru, på cockney-dialekt.
– Jaså, svarade hon.
I jeepens förarsäte satt en man kvar. Motorn var igång.
– Vad ska ni göra med den här ytan? undrade mannen.
Hustrun anade oråd men bestämde sig för att vara trevlig.
– Lite sten här och lite svart singel där.
– Grus, as you say in swedish. Vi fixar grus. 35 000 kronor.
Motorn på jeepen var fortfarande igång.
Senast jag kollade skulle ett lass svart singel kosta 500 kronor. Och kantstenen kanske 2 000. Även högt räknat hamnar vi 30 000 över marknadspris.
En skeptisk blick från min fru fick mannen att skynda tillbaka till jeepen för en snabb avfärd. Vilka grejer som de redan hade på plats är fortfarande oklart.
Varje år får vi på Smålandsposten samma larm: Kringresande hantverkare med skyhöga priser och dåliga om ens några resultat lyckas lura någon. Denna gången lyckades de inte. Varning utfärdas i år igen.
Och för min del blir det till att ta börja gräva för att inte locka fler lycksökare.


Mer än ett kort – mindre än ett fotografi

Tisdag 26 aug 2008, 13:06

Någon gång under mina första år i det här jobbet lärde Roland Bengtsson, fotograf på Helsingborgs Dagblad, hur man beskriver kvalitetsskillnaden på bilder. Lite på skämt – men en hel del allvar:
Det första stadiet är "Kort". Ett kort kan vara taget på semestern. Ett kort är ofta lite suddigt och är mycket gulare än vad verkligheten var när man fotograferade den. Folk blundar ofta på kort. Kort är tveksamma att ha i tidningen om de inte speglar något väldigt viktigt så att kvaliteten inte blir så betydelsefull.
Det andra stadiet är "Bild". En bild är skarp, har bra färgåtergivning och är välkomponerad. Bilder vill vi gärna ha i tidningen.
Det tredje och sista stadiet är "Fotografi". Här har fotografen vågat prova något annorlunda: skuggor och ljus, vinklar och detaljer. Ett fotografi kan lika väl vara konst. Fotografier är svårare att ha i tidningen – ofta måste våra bilder gå fort för våra läsare att ta till sig. Kanske för ofta.
Våra fotografer tar massor av bilder varje dag – och ibland några kort – men har sällan tid att lägga för att komponera fotografier. Därför har det varit extra roligt att se dem tända till på kultursidorna under sommaren. Deras bildserier i "Portfolio" har handlat om människans åldrar och vi fick mycket kommentarer och uppmärksamhet när de publicerades i tidningen.
På fredag är det vernissage för deras utställning på biblioteket i Växjö. Varje fotograferad människa finns på tre fotografier i en utställning som i sin helhet blir ett dokument över dagens kronobergare.
Välkommen att ta en titt.

***

Tillbaka till Roland Bengtsson: Han brukade smyga fram sina fotografier till nattredaktionen med repliken: "Här är mina kort."


Börssnack

Fredag 15 aug 2008, 10:42

I torsdags bad jag er läsare om synpunkter på börssidorna. Ungefär ett dussin hörde av sig med skilda kommentarer. "Jag följer aktierna dagligen på text-tv men fonderna tar jag i från Smp", skrev Sven Olov.
"Enligt mitt tycke är sidorna väldigt bra och jag läser dem varje dag sedan många år tillbaka. Ifall det är något jag skulle vilja att ni testar så skulle det vara att lägga in en smal lodrät linje mellan varje spalt." skrev Jim.
Och på telefon fick jag en läsare som tyckte att börssidorna var bortkastat papper.
Åsikterna går i sär...


Två timmar på stan

Måndag 11 aug 2008, 13:38

Lördagens timmar på Karl-Oskardagarna var bra. Det är alltid lika roligt att höra vad ni läsare tycker om Smålandsposten. Vissa saker återkommer dock: Det finns få saker som gör er läsare så arga som när tidningen inte kommer i tid. Eller inte alls.
Jag förstår frustrationen, men känner mig samtidigt lite stolt. En produkt som väcker så mycket känslor när den inte kommer måste ha vissa kvaliteter.
Några andra axplock ur kommentarerna:
* Två läsare ansåg att vi inte skulle använda några nya ord utan hålla oss till sådana som alla kan. Eller står i Svenska akademiens ordlista. (Fast det håller jag inte med om, språket utvecklas hela tiden och vi måste vara med.)
* En tyckte vi var för lite i just hans by.
* Några tyckte att ha numrerade bilder var en dålig idé. (Jag håller med.)
* En tyckte att våra numrerade bilder var jättebra.
Blandad kompott, alltså.
Kommer du på något mer så hör av dig.


Karuseller och delaktighet

Fredag 08 aug 2008, 14:58

Växjö är fullt av karuseller. Luften fylls av ljudet från Stortorgets konserter och lukten av utspilld öl.
Det är gatufest i stan.
Självklart är vi på plats hela helgen. I dag rivstartade vi med en live-sändning från Stortorget och konserten med Fancy Dan & the Highshouters. (Du kan se och höra klippet här.)
Halvtaskig bild och halvtaskigt ljud till trots: Med en enkel mobiltelefon och en internettjänst som heter Bambuser kan vi faktiskt göra det som för bara några år sedan krävde en hel buss med teknisk utrustning.
Vilken möjlighet för oss som nyhetsförmedlare – en enkel tv-sändning när något utöver det vanliga händer.
Samma teknik ger också dig en ny möjlighet att påverka vad och hur vi skriver. För några månader sedan bjöd vi in dig som läsare till ett av våra redaktionsmöten, det handlade om vår fredagsbilaga Galej. Mötet då blev lyckat och väldigt uppmärksammat bland våra kollegor i Sverige. Flera andra tidningar använder nu Bambuser i sitt arbete.
I höst tänkte vi bjuda in dig på nytt när det är dags att planera säsongens hockeybevakning. Framför datorn kan du som läsare då kommentera, ställa frågor och komma med egna idéer om hur vi ska bevaka Lakers, Troja och Tingsryd. Vi återkommer med information när vi vet mera.
***
Och när du tröttnat på konserterna och karusellerna är jag och nyhetschefen Johan Persson på plats i Smålandspostens tält på Storgatan i morgon mellan 11.00 och 13.00. Välkommen att säga din mening – direkt till oss.


Per kämpar i Kina

Torsdag 07 aug 2008, 15:06

Läser ni vår utsände Per Johanssons blogg från Kina? Bra läsning, inte om sport i första hand utan om hur det funkar att jobba under OS.
Själv önskar jag att jag var på plats...


Grattis, pappa

Måndag 04 aug 2008, 16:30

I dag skulle pappa fyllt 80 år om han inte gått bort i våras. Grattis i alla fall. Jag tar en tur till minneslunden i kväll.


Slut på sommaren

Måndag 04 aug 2008, 16:29

Semestern är över för den här gången. Jag hade åtminstone tur med vädret de två sista veckorna.
Tillbaka på jobbet väntar... jobb. Det är väl aldrig så att man hinner färdigt med surdegarna innan semestern börjar, en hel del låg och väntade på skrivbordet. Mejlen har jag i alla fall försökt hålla undan någon gång ibland så det gick rätt fort i morse.
På dagens morgonmöte hade jag en tes om just första dagen tillbaka på jobbet: Aldrig mår folk så dåligt, aldrig ringer fler till sin terapeut och aldrig är så många sjukskrivna. Församlingen gick helt klart igång på temat även om någon föreslog att den farligaste dagen nog egentligen är första dagen på semestern – då man för första gången på månader faktiskt kan stressa av och därmed också känna efter.
Nu letar vi i alla fall efter dig som har något att säga om jobbstart och semestertider. Hör av dig till mig eller till vår nyhetschef Johan Persson.


Kommentarerna vi inte vill se

Onsdag 18 jun 2008, 16:01

I morgon skriver jag det här i tidningen:
I går låg en kommentar ute på smp.se som antydde att någon, icke namngiven, i en lokal idrottsförening drack för mycket sprit. Det ska det naturligtvis inte göra. Det är pinsamt för Smålandsposten och vi ber sjävklart om ursäkt om någon känt sig träffad.
Vi har, som jag tidigare berättat om, en rutin på Smålandsposten där vi läser alla artikelkommentarer innan de publiceras. Flera av våra kollegor runt om i landet gör likadant. Men allt fler väljer att istället att släppa ut alla kommentarer på sina sidor för att i efterhand läsa och rensa.
Jag vet inte vilken metod som Smålandsposten kommer att välja i framtiden, någon gång kanske tiden helt enkelt inte räcker till för att vi ska kunna läsa allt innan det publiceras. Än så länge gäller den första regeln även om något gått snett den här gången.
Orsakerna till att vi granskar i förhand är flera. En handlar om lagstiftning: Jag som utgivare är ansvarig för allt som står på smp.se, även dina kommentarer. En artikelkommentar som till exempel beskyller en annan människa för brott kan därför ge rättsliga följder för mig.
En annan, kanske viktigare, orsak är att Smålandsposten vill ha en bra diskussion på smp.se, det ska vara relevant, sant och korrekt i ton och språkbruk. Vi stryker därför rätt många kommentarer som kanske upprepar vad någon tidigare sagt, är nedsättande i omdömen om personer och så vidare. Och när en diskussion på smp.se spårar ur väljer vi att stänga möjligheten att kommentera.
En svår sits, för hur vi än gör öppnar vi oss för kritik från er läsare: Antingen för att inte strypa debatten eller för att vi publicerar otrevligheter på smp.se.


Utlovad länk till P1

Lördag 14 jun 2008, 13:52

Klicka här för att lyssna till P1:s Medierna.


En oväntad kontakt

Fredag 13 jun 2008, 20:12

I veckan har jag haft kontakt med rätt många av er läsare. I morse ringde några som inte fått tidningen. Och min språkvårdande vän Olle – som jag berättade om på Lobbyn för några veckor sedan – hälsade på i torsdags med en artikel som kopplade svensk historia till nutidspolitik (snart ser du den på Lobbyn). Några har tipsat om nyheter, andra har undrat över artikelkommentarerna på smp.se.
Jag tror att jag är rätt enkel att få kontakt med. I alla fall om man jämför med tjänstemännen jag nu ska berätta om.
I några år i början av mitt journalistliv jobbade jag med polis- och försvarsfrågor. Jag lärde mig tidigt att något av det svåraste som fanns var att få säkerhetspoliser och militärer att berätta något matnyttigt för en journalist. Ofta svarade de inte ens i telefon.
Därför blev ett av veckans samtal lite mer förvånande.
För i torsdags ringde Säkerhetspolisen.
(Här är det väl på sin plats att erkänna att hjärnan under några sekunder gick igenom minnesbanken efter händelser i mitt liv som möjligen kunde ha fångat deras intresse. Jag hittade så klart inga.)
Som ett led i Säkerhetspolisens öppenhetstanke önskade de berätta om sitt arbete och ville därför besöka Smålandsposten.
Som sagt: Många gånger har jag ringt Säpo. Aldrig tidigare har de ringt mig.
Hjärtligt välkommen, sade jag.
Min paranoida sida kan dock inte låta bli att undra om han har med sig ett knippe avlyssningsmikrofoner...


Nytt rådsmöte

Onsdag 11 jun 2008, 22:18

I dag var det nytt möte för mig och Smålandspostens läsarråd. Tio besökare, jag och redaktionschefen Mats Lundman pratade tidning och käkade en kvällsmacka. Mötet blev långt, nästan två timmar.
Ett av dagens ämnen var vår bevakning av sjukvården, särskilt i tider då Ljungby lasaretts framtid har diskuterats livligt och frågan om psykiatrin är hyperaktuell.
Förutom diskussioner om vad vi gör rätt och fel blev resultatet några riktigt bra idéer kring artiklar och artikelserier. En idé som jag gillar särskilt mycket skulle kunna få rubriken "Vård i livets slutskede". Det är en fråga som säkert engagerar och ibland oroar många av våra läsare: Hur kommer det att bli när jag en dag ska lämna jordelivet?
En annan fråga var – som jag tidigare bloggat om – vår plan på att samla krönikörerna på fast plats i tidningen. Några nya riktigt intressanta namn kom upp som vi ska ta kontakt med i veckan.


Intervju om nytt lagförslag

Tisdag 10 jun 2008, 20:34

Ett stort diskussionsämne på nätet de senaste dagarna har handlat om ett lagförslag kring avlyssning av e-post. Du kan läsa om det till exempel här och här. Vår egen ledarskribent Marcus Svensson behandlar samma sak på sin blogg.
Min åsikt i frågan är rent utgivarmässig. Jag anser att alla som tar kontakt med Smålandsposten ska kunna garanteras sin anonymitet som uppgiftslämnare. Lagförslaget tafsar enligt min mening på den rätten.
I dag blev jag uppringd av programmet Medierna i P1 i frågan. Jag berättade bland annat om Smålandspostens arbete med krypterade mejl och oregistrerade telefoner. Så fort det kommer ut på deras sida länkar jag till inslaget.


Lilla branschdagen

Måndag 09 jun 2008, 13:13

Jag har fått frågan om jag vill prata på Lilla branschdagen i höst. Temat ska vara i framkant. Jag tackade ja direkt.
Uppenbarligen tycker någon på branschorganisationen Tidningsutgivarna att Smålandsposten är i just framkant. Roligt.
Fast jag börjar i och för sig undra lite vad jag ska prata om. En del saker vi har gjort på Smålandsposten är kanske i framkant – men jag tycker inte något varit unikt.
Tips mottages tacksamt.


Bultuppdatering

Måndag 09 jun 2008, 13:02

2 800 kronor kostade det att fylla upp olja och sätta i nya bultar.
Och nu funkar inte batteriet heller.
Men bilen är hemma på uppfarten, i alla fall.


Var är mina bultar?

Onsdag 04 jun 2008, 17:27

Jag äger en italiensk bil. Jag vill inte äga den och har flera gånger trott att jag sålt den. Av någon outgrundlig anledning har jag den kvar.
I veckan fick bilhandeln där den står uppställd bekymmer och jag fick hämta den ur hallen. Då visade det sig att den läcker kopiösa mängder olja.
In på verkstaden bredvid hallen med bilen, som nu hunnit pressa ut 4–5 deciliter olja.
Det är nu det rikligt märkliga börjar. Mekanikern hissar upp bilen bara för att upptäcka att tre bultar till oljeledningen saknas samt att oljefiltret är spräckt.
Vid det här laget har sex liter olja (nypris på 1 200 kronor) runnit ur bilen.
Har jag skruvat bort bultarna? Nej.
Har bilhandeln gjort det? Nej.
Sannolikt har en spekulant behövt just mina tre bultar och mitt oljefilter som reservdel till sin egen italienska skönhet och på en provtur hissat upp bilen och skruvat bort nämnda tillbehör. Att lyckas spräcka oljefiltret är inte helt lätt, enligt min nye vän Niklas på bilverkstan.
Jag återkommer med uppdateringar i ärendet.


En kampanj för pressfriheten

Söndag 01 jun 2008, 20:13

I morgon publicerar Smålandsposten liksom flera andra tidningar i Sverige en kampanj för pressfriheten. En kampanj för din och min rätt att fritt få uttrycka våra åsikter.
Att staten inte kan påverka vad som står i Smålandsposten är en självklarhet. Men ibland måste vi påminnas om att inte särskilt långt från Sverige är situationen den motsatta. Att journalister hotas för vad de skriver är vardagsmat i flera länder, att staten slår igen obekväma tidningar och ligger bakom fängslanden och mord av journalister är alldeles för vanligt. En svensk journalist, Dawit Isaak, som vi har skrivit om tidigare på den här sidan sitter fängslad i Eritrea sedan nästan sju år. I dag går våra tankar till honom och hans familj.Här på hemmaplan ser vi dock tendenser till att den svenska öppenheten är hotad:
* För tio år sedan kunde vi medborgare sitta med på i praktiken alla rättegångar i våra domstolar. I dag låses dörrarna till rättsalarna oftare – det gör det svårare att bevaka och granska.
* All post till våra myndigheter ska registreras – men vad händer med e-posten? Vi vet att det slarvas här och var. Vilka brev får vi inte läsa?
* Polisens nya kommunikationssystem Rakel är avlyssningssäkert, tveklöst bra för polisen, men när vi nu inte längre kan lyssna på utryckningarna – kan vi lita på att vi får reda på allt? Även när polisen gör misstag?
Därför behöver vi uppmärksamma pressfriheten ibland. Den är långt ifrån självklar.
Annonsen ser du i papperstidningen på sidan A21.


Vårstad nästa

Fredag 30 maj 2008, 15:38

I kväll ska Smålandsposten bevaka Vårstad i Växjö. Ett utmärkt tillfälle att testa vår nya kameramobil med mikrofon. Under kvällen ska vår reporter försöka direktsända – om det går – via vår kanal på bambuser till smp.se.
Hoppas allt funkar.
Själv ska jag äta glass vid Växjösjön i strålande sol.


Hittat i arkivet

Torsdag 29 maj 2008, 10:30

Smålandsposten 1939.

Jag var nere i källaren och hittade det här historiska dokumentet. Smålandsposten 1939 – lägg märke till faktarutan i mitten. Intet nytt under solen.


Dagens långmöte

Onsdag 28 maj 2008, 20:32

Vilka är Smålandspostens närmaste utmaningar? Vad har vi gjort under året och vad ska vi göra under nästa? Och var behöver vi öka farten under hösten?
I dag var det långmöte för mig och mina kollegor Mats Lundman, Gun-Britt Iderheim och Ulf Sibner. En heldags fritt spånande är nyttigt ibland. Ett av dagens ämnen var att vi under sensommaren vill införa en daglig krönikör i Smålandsposten. Vi hoppas kunna använda våra sistasidor för detta. Några är krönikörer vi har i dag – några vill vi nyrekrytera. Tanken är i alla fall att göra en bra avslutning på tidningen, något som kan få dig som läsare att reagera. Tanken är naturligtvis långt ifrån ny. Flera tidningar använder sistasidorna för krönikörer. Bra tänkt, tycker vi och kopierar.
Vi har krönikörer som behandlar många olika ämnen – men vi saknar någon som med självklarhet kan diskutera liv, död, religion och livsåskådning.
Har du någon idé på vem som kan fylla den luckan? Eller någon annan som du skulle vilja se krönikera i Smålandsposten? Hör av dig.


Sommarvikarier och sommarplanering

Tisdag 27 maj 2008, 12:37

I dag känns det som om sommaren börjar på riktigt på Smålandsposten.
Sommarens redigerare är på besök för att få utbildning i hur vi gör tidning. Några är återvändare från förra sommaren, de flesta är helt nya.
Och i morse hade vi spånarmöte med redaktionen. Sommarplaneringen, som min kollega Ulf Sibner skrev i en moderatorspalt i förra veckan, är viktig eftersom våra vikarier inte har samma koll på vad som händer i Växjö som vår fast anställda personal.
Mötet i morse gav uppslag till många serier men färre rena artikel- och reportageförslag. Vad vill du läsa i sommar? Hör av dig ulf.sibner@smp.se eller mig.


En bild som upprörde

Fredag 23 maj 2008, 14:13

En ung kvinna med cigarett blev ett av dagens stora samtalsämnen på morgonmötet här på Smålandsposten.
Ena lägret: Hon är vuxen, hon får väl röka om hon vill. Och Smålandsposten uppmanar ingen att röka bara för att vi publicerar en bild på någon som gör det.
Andra lägret: Det är en stilsida. Eftersom vi fotograferar en kvinna med en cigarett på en arrangerad bild säger vi också att det är stil att röka.
Vår avsikt var inte att säga att det är stiligt med en cig i handen. Eller motsatsen.
Vår avsikt var heller inte att säga att det är ofarligt med cigaretter.
Bilden är tagen som en modebild, en komposition där fotografen tyckte att en cigarett passade in. Inget helt ovanligt grepp.
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka och reagerar inte starkt själv. Smålandsposten kan inte sluta fotografera människor som röker.
Om inte annat så visar reaktionerna – några läsare har också hört av sig – att en bild ofta har stor genomslagskraft.
Vi har en reporter, Stefan Fehrm, som gillar formuleringar av typen "...sade hon och tog ett bloss på sin cigarett" i sina texter. Det gör han för att få mer närvarokänsla i artikeln.En sådan formulering hade inte fått någon att höja på ögonbrynen. Men en bild på samma sak...
Hur ska vi göra i framtiden? Är det okej att visa någon som röker på bild? Kan vi visa någon som dricker ett glas vin? Eller någon som dricker en sockerfylld läsk?


Smålandsposten på fickan

Onsdag 21 maj 2008, 20:48

I dag öppnade vi för en ny version av Smålandsposten – vår nya mobilportal.
På adressen mobil.smp.se kan du hålla koll på dina lokala nyheter när du har lust: I busskuren, på fikarasten, före lektionen... Här kan du läsa mer och lära dig hur du kommer åt vår sajt.
Själv är jag redan mer eller mindre beroende av nyheter på mobilen. Jag kollar ofta missade nyhetssändningar när jag har en stund över och i eftermiddags kom jag på mig själv med att knappa in vår egen sajt på mobilen när jag stod i lekparken med yngsta dottern.
Jag återkommer med nyheter om hur vår nya satsning funkar.


Bambusersändningen fortsätter engagera

Tisdag 20 maj 2008, 16:06

Mediebloggaren Kristofer Björkman diskuterar Smålandspostens bambusersändning på sin blogg.
Jag svarar på hans sida ungefär så här:

"Interaktivitet via Bambuser är en sak – men långt ifrån tillräckligt, det har du helt rätt i. Jag skriver samma sak här.
Bambuser är en del av Smålandspostens digitala öppenhetsarbete, och där tar vi självklart trevande steg. Att vara öppna i vårt tankearbete och sträva efter kontakt och dialog är däremot inte nytt för oss. Några exempel: Vi jobbar hårt med läsarråd när vi provar något nytt, vi ställde ut våra idéer till redesign på krogen för att få synpunkter och kommentarer och vi berättar om våra publicistiska val på fast plats i tidningen. Många bäckar små...
Bambusersändningen gav smp.se 170 unika tittare på en timme – rätt bra för smp.se – och ett okänt antal på bambuser.com.
Men hur många av dessa var Smålandspostenläsare?"


Mer än bara bokstäver

Tisdag 20 maj 2008, 11:15

I dag har Smålandsposten besök av journalisten Erik Fichtelius. Han lär tio av oss hur man snabbt och enkelt och utan för många klippningar kan göra en juste TV-intervju anpassad för webben.
Jag är långt ifrån expert på hur man gör när man redigerar rörlig bild, men jag har förstått att det är väldigt tidskrävande. Därför hoppas jag mycket på dagens utbildning. Om vi kan kombinera den kunskapen med bambuser eller, när vi har lite mer tid, våra egna videokameror tror jag vi kan ha början till något bra.
Ledordet på tidningen just nu är tvärmedialitet. I stället för att göra likadant på webben som vi gör i papperstidningen måste vi på något sätt skilja dessa åt. Därmed inte sagt att vi ska dra ner på innehållet på webben, tvärtom. Men vi måste börja vara noggranna med vad vi publicerar och när vi gör det. Och vi måste på riktigt försöka dra nytta av nätets möjligheter till enkel tvåvägskommunikation.
För två veckor sedan var Eva Åberg från Fojo här och höll utbildning om just tvärmedialitet i två dagar. Och med start i veckan blir det samtalsgrupper på tidningen kring hur vi ska förhålla oss till alla dessa frågor. När vi är klara med frågeställningarna – om någon vecka, kanske – lägger jag ut dem här.
Förhoppningsvis har vi något smart att säga någon gång i september.


För övrigt...

Måndag 19 maj 2008, 21:16

...är Survivorman på Discovery veckans TV-höjdpunkt.


En sak jag glömt skriva om

Måndag 19 maj 2008, 21:14

I förra veckan var jag på öppet hus på Kulturskolan i Växjö. Jag tänkte skriva lite om det, men det har liksom inte blivit av.
I korthet var vad jag ville säga det här:
Vilken glädje hos barnen! Massor av kompetenta musiklärare som med humor och synbar glädje lät hundratals barn få möjligheten att prova på oboe, cello, elbas... Jag spenderade en dryg timme på skolan och gick därifrån med ett leende på läpparna.
Tack alla ni på skolan!


En stund efteråt

Måndag 19 maj 2008, 11:27

Första redaktionsmötet som direktsänts på nätet har precis avslutats. Jag har ännu ingen koll på hur många som egentligen tittade – men klart är i alla fall att det blev ett bra möte. Och bra publik.
Om det höga syftet var att återupprätta kontakten med våra läsare så blev det ett bra test, tycker jag. Som en enskild åtgärd räcker det här naturligtvis inte långt, men som en del av något större är bambuser självklart viktig.
Bara några minuter efter att mötet var slut ringde Medievärlden. Frågan var sjävklar: Vad händer nu – blir det fler möten på nätet? Och i chatten på bambuser ställdes samma fråga.
Jag tänkte inte svara nu. Först måste vi fundera en vända till här på Smålandsposten.
Nästa bambusertest är inte lika unikt – vi bara måste testa mobiltjänsten vid en nyhetshändelse.


Daniel Enestubbe

Sportreporter, krönikör och författare.
Finns även på Twitter och Instagram.

daniel.enestubbe@smp.se
Telefon: 0470-770 664huvudnyheter just nu

Växjö Lakers slog serieledaren

Sport [Uppdaterad 2015-01-30]

Växjö Lakers tog på fredagskvällen sin fjärde raka seger i SHL genom att besegra serieledande Skellefteå AIK med 3–1 inför 5 132 åskådare i Vida Arena. Se gärna reprisen från direktrapporteringen här på smp.se.

Live Blog Växjö Lakers–Skellefteå


Smålandsposten Nära 30/1

Nyheter [Uppdaterad 2015-01-30]

Smålandsposten ger dig dagens sändning med nyheter.

 


Magnus Karlsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten.
Bloggar mest om tidningen och reaktioner den väcker.

magnus.karlsson@smp.se
Telefon: 0470-770 642Arkiv


Senaste blogginläggen

Blogg

Mångmamma

Eva Kvist bor utanför Braås med många barn och man. Hon bloggar om livet med en stor barnaskara och om tillvaron i stort.

Blogg

Anonymia

wahoonieshaped.blogspot.com - ett fantastiskt liv sett ur ett grodperspektiv.

Anonymia Pseudonymssons fantastiska liv

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.