Det är över nu

Onsdag 18 mar 2009, 17:03

Den här bloggen har gått och dött.

Man ska inte överskatta sin egen betydelse, men det kanske rent av är en nyhet. För någon.

Antalet besökare har trots allt under senare tid legat mellan 500 och 1000 i veckan.

Hur som helst. Kondoleanser undanbedes.

Allt gott!


Om en gammal man

Tisdag 10 mar 2009, 11:20

Och alla ska bli prinsessor

och alla ska bli kung

men det slutar inte alltid som

man drömde om när man var ung

Flödet av människoöden tycks oändligt när man arbetar på en tidningsredaktion. Det är en av de svåraste sakerna i det här yrket. Att det inte finns tid att dröja sig kvar. Det hugger till i hjärtat och sedan ja, sedan ska man läsa in sig på regeringens nya klimatpolitik.

Smålands-Tidningen:

En man i 60-årsåldern hittades död i sin lägenhet i Forserum mellan Nässjö och Jönköping på måndagen.

Enligt polisen i Jönköping kan mannen ha legat död i upp till ett år.

Det har under en tid varit svårt att få ned post i mannens brevinkast. På måndagsförmiddagen larmade brevbäraren polisen.

Tillsammans med personal från fastighetsbolaget tog sig polisen in i lägenheten och fann mannen död.


Hata familjen

Fredag 06 mar 2009, 10:30

Familjehataren Gudrun Schyman har vaknat till igen och passar förstås då på att skriva en hata familjen-artikel. Nu med anledning av Linda Skugges skilsmässa.

Schyman hoppas att även Skugge ska bli en familjehatare.

Att familjen så ofta nedvärderas, för att inte säga föraktas, har säkert många gånger sin grund i bitterhet över egna trista erfarenheter av familjelivet. Mot det kan ställas forskning som återkommande lyfter fram de positiva fördelarna av stabila relationer.

Istället för att säga att barnfamiljer förtjänar ett bättre stöd för att klara av vardagens och arbetsmarknadens tuffa villkor, så vill Schyman se fler skilsmässor. Det är, skriver hon, något gott om ”kärnfamiljstrenden” (som om det vore ett tillfälligt fenomen) håller på att tappa greppet. Hon skriver förvisso varmt om kärlek, men är det inte i själva verket egenkärleken hon syftar på?

Politiskt bör man styras av insikten att familjen är samhällets grundläggande enhet och den naturliga miljön för ett barns utveckling och välfärd.

Hm, säger kanske någon. I vilket partiprogram står det att läsa?

Det står upplysningsvis i den av Sverige ratificerade Barnkonventionen.

Läser man den i Feministiskt initiativ?

Allvarlig psykisk sjukdom, självmord och alkoholrelaterade sjukdomar är dubbelt så vanligt bland dem som växt upp med bara en förälder. Tungt drogmissbruk är tre till fyra gånger vanligare. Det visar forskning som Socialstyrelsen presenterat.

Mot det kan man invända att i en del relationer hjälper inte allt stöd i världen. Nej, men så finns också möjligheten att skiljas. Människor ska inte tvingas att leva tillsammans om de inte vill eller kan.

Men de problem som följer av skilsmässor och separationer är inte bara något som direkt berör den enskilda familjen, utan även samhället i stort. Detta måste man kunna tala om utan att skuldbelägga människor. För utan ett sådant öppet samtal blir det heller inte naturligt att tala om att stödja ensamstående föräldrar i vardagsslitet. Förnekas problemen ser man heller inget behov av lösningar.


Ny skribent

Torsdag 05 mar 2009, 11:21

Anna Rennéus Guthrie gör i dag debut på Smålandspostens ledarsida med en välskriven text om Konstfack.

”Om man som konstskola inte kan se sin egen delaktighet i formandet av dagens konstsyn och konststudenternas arbeten så tillskriver man sig själv en ohälsosamt liten betydelse. Det kan inget etiskt råd råda bot på.”

Läs hela artikeln här.


Rätt att utmana företagen

Onsdag 04 mar 2009, 19:24

Den nuvarande regeringen är precis som det förra bekymrad över jämställdheten i börsbolagens styrelser. Skillnaden är att socialdemokraterna hotade med tvingande lagstiftning. Den borgerliga regeringen tänker nöja sig med att ta debatten.

Styrelserummen har av tradition varit en sfär som dominerats av män. Den ordningen måste utmanas, inte minst då sammansättningen av styrelsen skickar signaler ned i organisationen. Det är positivt att regeringen inte bara söker förklaringar av börsbolagen, utan att det även finns planer på att skapa ett särskilt styrelseutbildningsprogram för kvinnor. Stödåtgärder för ökad jämställdhet är när allt kommer omkring mer tilltalande än hot om kvotering.


Vänstern står för våldet

Onsdag 04 mar 2009, 18:14

Miljöpartiprofilen Per Gahrton tillika ordförande i Palestinagrupperna påstod under en presskonferens för kampanjen ”Stoppa Matchen” att ”det kan finnas grupper och säkerhetstjänster som kan skicka in någon sorts provokatörer, som vill förstöra en stor folklig demonstration. Sådant sker ju.”

Är det israeliska Mossad han tänker på? Eller amerikanska CIA?

Med sitt uttalande försöker Gahrton att förminska det våldsförhärligande draget inom de vänstergrupper han själv representerar. Uppstår provokationer mot polisen eller arrangörerna av Davis Cup-matchen mellan Sverige hjälper det inte med några öl i baksätet: ansvaret vilar tungt på demonstrationens arrangörer för upprätthållandet av ordning och reda.


Trubbel med FRA-lagen

Tisdag 03 mar 2009, 15:47

Nu verkar även statsministern har upptäckt att det inte enbart krävs parlamentarisk stabilitet för att skydda det öppna samhället från inre och yttre angrepp.

Smålandspostens ledarsida har återkommande rapporterat om detta.

Läs till exempel denna artikel daterad redan 3 oktober 2008.


Hatet, inte nöden, samlar Stoppa matchen-demonstranterna

Tisdag 03 mar 2009, 15:04

Var fanns vänsterdemonstranterna när Ryssland mötte Sverige under Sweden Hockey Games i Globen i februari år 2000?

Samtidigt som Ryssland slaktade tjetjener.

Detta av ryska klackar söndertrasade folk som Stalin i det närmaste utrotade och som Putin slutligen tvingade ned på knä.

Är Gazas barn mer värda än Tjetjeniens?

Vice ordföranden för de skånska s-kvinnorna, Ingalill Bjartén, var med redan i Båstad 1968 när tennismatchen mot Rhodesia stoppades.

Nu vill hon också stoppa matchen Sverige-Israel i Malmö.

Var fanns hon under alla hockeymatcher Sverige spelat mot Sovjet?

Ska vi tolka hennes och andras tystnad som ett tyst erkännande av mördarregimen som härskade på andra sidan Östersjön under större delen av 1900-talet?

Protesterna mot Davis Cup-matchen handlar inte om solidaritet med barn, om civila som drabbas under väpnade strider. Här handlar det istället om ett tillfälle att ge sig på en politisk motståndare: Israel. En stat man inom delar av vänstern fortfarande förnekar eller vill upplösa.

Det är hatet mot Israel som förenar demonstranterna som samlas i Malmö i helgen, inte nöden för krigets offer.

Ledare om detta imorgon, på ledarsidan.


Electrified

Tisdag 03 mar 2009, 09:19

Först Simple Minds och sedan läser jag att Electric Boys återförenas i originaluppsättning under Sweden Rock Festival.

Vad är det här? Helt plötsligt börjar jag tänka på åren då jag satt i skolbänken och reciterade poplyrik på sidorna istället för att öva spanskaglosor.


Serveras popcorn?

Måndag 02 mar 2009, 15:47

Åldersgränser för film är ständigt ifrågasatta. Det är något underhållningsbranschen själv bör bestämma om, påstås det. Under mordrättegången i Gällivare på måndagen köade allmänheten utanför tingsrätten, som utanför en biograf. Åhörare som var under 18 år stoppades dock att delta av rättens ordförande, med hänvisning till en paragraf i lagen som säger att unga kan förbjudas närvara på grund av målets karaktär. Ingående beskrivningar av ett mord på en kvinna är mycket riktigt inget lämpligt mål för underåriga att närvara vid. Att lagen stipulerar åldersgränser är inget unikt för just filmvisning, eller uthyrning av film, utan fyller en funktion även på andra områden. I botten handlar det om att lagstiftaren tar ett ansvar föräldrar många gånger gett upp. Vem skickar sitt barn till en mordrättegång?


Slutplädering

Måndag 02 mar 2009, 15:35

Åklagaren beräknar årsintäkterna för The Pirate Bay till 11,6 miljoner kronor.

Med omkostnader borträknade skulle det betyda en nettovinst på 10 miljoner kronor.

”Gubbjäveln är ju vansinnig”, löd en av de åtalades kommentarer i pausen.

Det fick mig inte helt osökt att tänka på de raderna:

Jag skiter i ära, rykte och namn

Jag skiter i guld och pengar

Jag skiter i flickornas längtande famn

Jag skiter i deras sängar

Jag skiter i varmt, jag skiter i kallt

Jag tror ta mig fan att jag skiter i allt

Men kunde jag skita pengar och guld

Jag skulle betala all min skuld

Då skulle jag sluta arbeta och slita

Då skulle jag bara sitta och skita


Köpta bloggare

Söndag 01 mar 2009, 13:38

Gräsrotslobbying.

Vilket vackert ord.

Det är kanske dags för en bloggtävling som går ut på att samla så många nyttiga idioter som möjligt under ett pröjsat propagandajobb?

Å andra sidan skulle det ju vara samma personer som nominerades där som i alla andra fina ”klia varandra på ryggen-tävlingar” i bloggosfären.

I tävlingsklassen ”förnekelse” så verkar vi i alla fall ha en kandidat.


Anfall är bästa försvar

Fredag 27 feb 2009, 19:09

Var går gränsen mellan manlig respektive kvinnlig härskarteknik?

Det är inte alltid så lätt att bedöma.

Ett färskt exempel kan hämtas från en debatt i riksdagen häromveckan. En ”skymf”, ett ”lågvattenmärke”, ”oanständigt”, ”killen har problem på något sätt” löd kommentarerna från riksdagsledamöterna Solveig Zander (c) och Cecilia Wikström (fp) om försvarsminister Sten Tolgfors (m) beteende.

Vad hade försvarsministern gjort? Jo, han hade nämnt ledamöterna vid förnamn.

Usch, så oanständigt!

Eller är det så att offerrollen utnyttjas som ett vapen?


Alive and Kicking

Fredag 27 feb 2009, 14:05

Simple Minds till Växjö rockfestival.

Och så sägs det att tidningar inte rapporterar goda nyheter.


Du har ju koll på det här

Torsdag 26 feb 2009, 17:34

P3 nyheter rapporterar att socialdemokraterna, som i inslaget kallas "sossarna", röstade emot IPRED-lagen och kryddar sitt inslag med att kalla Maud Olofsson för justitieminister.

Programledaren får rätta och säga att det är Beatrice Ask som är justitieminister. Däremot sägs inget om att socialdemokraterna röstade för och inte emot IPRED-lagen.

Lyssna på inslaget här.

Men okej, alla kan ha en dålig dag på jobbet.


Sahlins Juholtare

Torsdag 26 feb 2009, 14:32

Uttrycket ”att göra en Juholtare” har sitt urpsrung i Håkan Juholts många fadäser. Som att hälla i olja där det ska vara spolarvätska eller att dyka upp på fel begravning. Vid ett tillfälle lär han inte ha kunnat hämta ut sina vinterdäck för att han glömt bort var han lämnat in dem. Politikerbloggen har tidigare tagit upp detta.

Ja, därav rubriken. Fast nu är det Mona Sahlin och inte den folklige och omtyckte Håkan Juholt som verkar ha gjort en riktig ”Juholtare”. Sahlin har petat honom som partisekreterare och vill istället ha Ibrahim Baylan på den posten.

Nu rapporterar Östran att IF Metall i mellersta och norra Kalmar län kräver att Håkan Juholt utan förbehåll erbjuds posten som partisekreterare. "Något annat kommer vi inte att acceptera", skriver de till socialdemokraternas partistyrelse.

"Håkan var först en självklar kandidat till EU-parlamentsvalet men fick sedan frågan om att bli tf partisekreterare och en sann kämpe som han är ställer han upp under ledorden ”när Mona kallar så ställer man upp”.

Och vidare: ”Så här behandlar man inte partikamrater som lagt hela sin själ i partiarbetet och med den enorma popularitet som Håkan har inom hela rörelsen bland oss ute i verkligheten.”

Laget är större än jaget, som Mona Sahlin brukar säga.

Med det menas väl då att hennes eget lag är större än andras jag.

Sanna Rayman på Svenskans ledarbloggen skriver om Sahlins utnämning. Liksom s-bloggaren Jonas Morian. Jag skrev några rader på ledarsidan. Läsvärd är också Peter Akinders text i Östran.


Ett bröllop i tiden

Tisdag 24 feb 2009, 18:29

Förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och den nyutnämnde prins Daniel sker under en borgerlig regeringsperiod, och så även giftermålet. Det gör det enklare för kungahuset.

Även om socialdemokraterna tonar ned sin portalparagraf om att avskaffa monarkin hör kravet på republik till bilden. Det bör inte uteslutas att en rödgrön regering med vänsterpartiet, som är starka motståndare till kungahuset, skulle obstruera eller passa på att markera ett missnöje med monarkin om de fått hantera frågan.

Enligt den grundlagsfästa successionsordningen får en prins eller prinsessa av det kungliga huset inte gifta sig om regeringen inte lämnar sitt samtycke. Sker det ändå har han eller hon förverkat arvsriket för sig, barn och efterkommande. Det finns goda skäl till en sådan ordning, då det inte bara berör vårt statsskick utan också relationerna med omvärlden. Ett inte helt otroligt scenario är ett annat lands statsöverhuvud genom giftermål kan bli regent också i Sverige. Det måste regeringen kunna ha synpunkter på. Nu är det förvisso inte aktuellt, men det hade grundlagsfäderna ingen aning om när lagen skrevs. Det finns också en demokratisk dimension att lyfta fram; folket godkänner arrangemanget genom den av riksdagen utsedde statsministern.

Det statskick vi har i Sverige kan verka motsägelsefullt ur ett snävt demokratiskt perspektiv. Tronen går i arv, invänder någon. Ja, men rättigheter efter börd tillkommer inte enbart kungahuset. Vem ifrågasätter i dag medborgarskapet som inrättning? Nationalstaten har en historia, en förklaring, en berättelse som inte kan omkullkastas av principer till stöd för demokratin i dess teoretiskt renaste form.

De flesta ställer nog upp på tanken att ingen människa av naturen är överordnad någon annan och att den politiska gemenskapens statskick och form därför måste utformas av medborgarna, i frihet. Men det hör också till varje folks rätt att fritt välja statsform, så länge den inte kränker någons naturliga rättigheter. Eftersom ingen har en naturlig rätt att bli statsöverhuvud, så innebär vår konstitutionella monarki inte heller någon kränkning av någons rätt. Så länge den svenska konstitutionella monarkin vilar på folkets samtycke är den därför också att klassa som en demokratisk institution.

Få ifrågasätter i dag att kronprinsessan Victoria och prins Daniel, hertig av Västergötland, skulle utgöra något annat än en tillgång för den.

Några medier som rapporterar: Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter. Och så kloakbrunnen förstås.


Monty

Tisdag 24 feb 2009, 13:25

Jag, som normalt brukar le i mjugg efter ett inlägg av Alexandra Gyllenbåge-Kaprifol eller William von Pamp började faktiskt skratta högt när jag tipsades om några rader i Financial Times som skrivits med anledning av den aktuella BBC2 filmen Margaret (Thatcher alltså, om någon nu undrade).

Uppdatering: Man måste registrera sig på FT.com för att komma åt artikeln.


Sämre säkerhet

Tisdag 24 feb 2009, 09:23

Vad döljer sig bakom den tunga remisskritiken mot den så kallade FRA-lagen?

Ja, till exempel är Datainspektionen bekymrad över hur oberoende den nya försvarsunderrättelsedomstolen kommer att vara. Det håller jag öppet för diskussion.

Man kan också diskutera den avgående ordföranden i Försvarets underrättelsenämnd (FUN) Anders Björcks kritik om att det nu finns så många kontrollorgan att den samlade kontrollen över FRA går förlorad. Om någon ger sitt godkännande och någon annan nekar, vad gäller då?

Som jag tidigare framfört här bryter också inrättandet av en parlamentarisk granskningskommitté mot den svenska konstitutionella tradition som säger att det är regeringens uppgift att granska myndigheter och inte riksdagens. Det bör också betänkas att ju fler människor med insyn i underrättelsetjänsten desto fler potentiella läckor.

Den senaste uppgörelsen i riksdagen kom till enbart för att skapa parlamentarisk stabilitet. Resultatet är långt ifrån tillfredsställande. Ansvaret faller på regeringen, men framförallt på de borgerliga dissidenter som framtvingat denna situation.

Säkerhets- och Integritetskyddsnämnden har precis som andra remissinstanser vänt sig mot avlövningen av den svenska underrättelsetjänsten när myndigheter som Försvarets Materialverk, Totalförsvarets forskningsinstitut och Inspektionen för strategiska produkter inte får beställa signalspaning. Till detta kan man foga kritik mot att också Säpo står utan rätt att göra beställningar till FRA. Så mister Sverige inte bara möjligheten att kartlägga andra länders krigsmaskineri på ett effektivt sätt utan får också begränsade möjligheter att kartlägga grovt kriminella och terrormisstänkta personer.

För mig är trygghet och integritet ett syskonpar, inte varandras motsatser. Nu försvagas möjligheterna att skydda rikets och enskilda människors säkerhet, som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden konstaterar. Det känns inte bra. Tryggheten och integriteten är hotad.

(Andra skriver om FRA: SvD, DN, Metro, bloggare på Knuff)


Sociala medier

Måndag 23 feb 2009, 16:07

Sociala?

Meddelande på Bloggy:

Ingen följer marcussvensson


Svajigt

Måndag 23 feb 2009, 12:06

Noterar att bloggen ”Mona ljuger - En samling av Mona Sahlins lögner” har vaknat till liv igen.

Där påminns vi om att s-ledaren öppnade för statligt ägande i såväl Saab som Volvo under hösten.

Men så låter det inte i dag. I en debatt i Studio Ett säger hon tvärtom:

”Maud Olofsson hela tiden ljuger om att jag vill köpa Saab… det är inte så.”

Länkar till källorna via nämnda blogg.


Fuldelarna

Fredag 20 feb 2009, 16:50

Varenda gång jag skrivit om att The Pirate Bay drar in pengar har det strömmat in arga mejl och kommentarer om att det inte stämmer; att det är fina pojkar som jobbar ideellt i någon slags frihetskamp. (Frihet till vad kan man förresten undra, att starta pedofilsajter och sälja droger som dödar?)

Nu visar det sig att det rört sig om mångmiljoninkomster, vilket en av de åtalade i TPB-rättegången till slut medgav under ett förhör i rättegången. ”Om åklagaren hävdar att det rör sig om ett resultat på 1,2 miljoner för var och en kan det nog vara riktigt”, som Gottfrid Swartholm Warg förklarade.

Vi kan inte utesluta att det handlar om ännu mer. Inte nog med att de dragit in pengar på tvivelaktig verksamhet, de betalar varken skatt eller skulder.

Undrar hur piraternas parti Piratpartiet ser på det? Det där med ekonomi är förstås inte deras starka sida, med en ordförande som inte kan skilja sin egen ekonomi från partiets.

Nu väntar vi på ett nytt handlingsprogram inför valet: XX antal skattesmitare kan inte ha fel. Låt alla slippa skatt! XX personer fuskar med sjukförsäkringen. Låt alla fuska! Vi kan inte kriminalisera en hel generation.

Ja, ni fattar grejen.

Och så finns det människor som undrar varför överheten bär svärd.


Den nya generationen

Torsdag 19 feb 2009, 14:56

Skivbranschens intresseorganisation Ifpi har fått sin sajt hackad med anledningen av rättegången mot The Pirate Bay.

Ett meddelande har lagts ut undertecknat ”Den nya generationen”

”Det här är en krigsförklaring mot antipiratindustrin och aktörerna bakom den och vi uppmanar allmänheten till bojkott och lynchning av de ansvariga”, skrivs det bland annat.

Ifpis vd Lars Gustafsson lämnar en klockren kommentar till TT:

”Det är märkligt med den här internetmobben som förespråkar yttrandefrihet och informationsfrihet att det tydligen bara gäller dem.”

Svd rapporterar, liksom DN.

Vad är det nu man säger, med sådana vänner...


Copyriot

Torsdag 19 feb 2009, 14:24

Jag antar att man kan använda sig lite hur som helst av Rasmus Fleischers texter. Om man nu skulle vilja det. Det där med upphovsrätt verkar ju inte vara så viktigt i hans värld. För en enkel tidningsarbetare som jag själv är det där med upphovsrätt däremot av central betydelse. Så är det för de flesta journalister och medieföretag.

För att ge ett exempel. Utan upphovsrätt hade Dagens Nyheter kunnat kopiera texter rakt av från Svenska Dagbladet och publicera dem som egna nyheter. Man skulle inte ens behöva ta bort namnen under artiklarna. Ingen äger ju ett skapat litterärt eller konstnärligt verk utan upphovsrätten.

Avskaffar vi upphovsrätten blir följden en svagare tredje statsmakt, sämre utrustad att granska den lagstiftande och dömande makten. Slår vi istället vakt om den, slår vi också vakt om mångfald och kompetens.

Hur som helst.

Fleischer finner ”kristkonservativa” Smålandspostens argument om yttrandefrihet ”fascinerande”. (denna tidning har beteckningen moderat och inget annat).

Poängen med mitt inlägg var att peka på hur The Pirate Bay vill kontrollera utfallet i medierna. De skiljer sig på den punkten inte mycket från andra opinionsbildare och aktörer i det politiska sceneriet. Informationen är inte fri. Den som tvärtom hävdar det och dessutom vill ”äga” informationen har, just det, havererat.

Är det då ett hot mot demokratin att portförbjuda medier på presskonferenser? Det går inte att se världen enbart genom principer. Omständigheterna är avgörande. Att The Pirate Bay portförbjöd medier för att de tidigare, enligt dem rapporterat ”felaktigt” är provocerande då det handlade om stora etablerade medieföretag och inga små nazianstrukna magasin i medielandskapets utmarker.

Johan Cronemans kritik i onsdagens DN mot andra medier på plats är välgrundad. ”Alla som inte delar Peter Sunde och hans kamraters definition på valfrihet, yttrandefrihet och pressfrihet är inte välkomna”, skriver han. Men mer chockerande är att "andra medier, tidningar, tv-kanaler, radio etc valde att delta på den här presskonferensen. Och rapportera ifrån den, som om ingenting hade hänt - medan deras kolleger stoppades utanför porten och fick vända hem".

Om inte journalister agerar gemensamt i en sådan här fråga så står man där själv nästa gång, utslängd efter att ha skrivit något ”felaktigt”. Den som inte ser ett åtminstone potentiellt demokratiskt problem i det, har – ja, problem.


Olycklige Kurt snart gratis

Tisdag 17 feb 2009, 15:04

”Ett sorgligt och patetiskt försök av dinosaurier att försöka hålla fast vid det gamla”, säger försvarsadvokat Per E Samuelsson om rättegången mot personerna bakom fildelarsajten The Pirate Bay. Han företräder en av de åtalade.

Så nu väntar vi bara på att Samuelssons bok ”Ers Majestäts olycklige Kurt” ska delas ut gratis på nätet.

Frågan är förstås vad ”dinosaurierna” Ann-Marie Skarp, Jan Guillou och Liza Marklund som äger Piratförlaget och som ger ut Samuelssons bok skulle säga om det.


Pirater eller kanske parasiter?

Tisdag 17 feb 2009, 11:55

Som stjärnor, hjältar, levande legender betraktas de åtalade i The Pirate Bay-målet i Stockholms tingsrätt. Det är en gåta att personer som ställt sig utanför samhället ses som förebilder av så många. En är känd för sina extrema nationalistiska uppfattningar, en annan står också åtalad för datorstöld i en skola, en tredje betalar inte sina skulder, en fjärde nolltaxerar. Vi pratar inte direkt om samhällets bärande element här, utan personer som gång på gång visat sig sakna ansvarskänsla för det gemensamma bästa.

Läs också vad Svenskans ledarredaktion skriver om piraterna (och de borgerliga ungdomsförbunden).

Nya DN.se rapporterar direkt från rättegången.


Björck

Måndag 16 feb 2009, 16:03

Av opinionsbildare bör man avkräva en i alla fall något så när konsekvent hållning; bloggare ej undantagna. Men många därute tycks leva för stunden.

När man läser kommentarerna om Anders Björcks avhopp från posten som ordförande i Försvarets underrättelsenämnd undrar man om de som skriver överhuvudtaget vet vem Anders Björck är. (Läs för all del Mats Bergstrands bok ”Framför lyckta dörrar” om det finns intresse. Jag uppskattade den.)

Få, om ens någon, verkar ställa sig frågan vad det egentligen är Anders Björck protesterar emot? Björck har hela tiden varit drivande för att kontrollen av FRA ska ligga under just den nämnd han nu lämnar, det vill säga ingen annanstans. Hans protest handlar om att det nu blir för många olika aktörer med granskningsansvar. Med många små organ går den samlade kontrollen av verksamheten förlorad. Integritetsråd, ett integritetsombud och datainspektionen kan nämnas. Men också en parlamentariskt tillsatt kommitté.

Att skapa parlamentarisk insyn i underrättelseverksamheten var ett krav som tillgodosågs för att få tillstånd en överenskommelse i splittrade borgerliga riksdagsgrupper. Tanken var ett stärkt skydd för integriteten, som nu kan visa sig bli sämre. Om ett organ säger ja och ett annat nej: vad gäller då? Samma bloggare som dunkar Björck i ryggen har tidigare krävt ännu mer insyn, och då inte bara av parlamentariker utan också av ”vanliga” människor.

Inrättandet av en parlamentarisk kommitté bryter dessutom mot den svenska konstitutionella tradition som säger att det är regeringens uppgift att granska myndigheter och inte riksdagens. Via riksdagens konstitutionsutskott granskas i sin tur regeringen.

Den som ser en anti-FRA eller anti-signalspaningsföreträdare i Anders Björck har bara läst de något missledande rubrikerna. Om någon förstått och även lyft fram vikten av en effektiv, kompetent och oberoende svensk underrättelsetjänst så är det Björck. Kommentarerna kring hans avhopp säger mycket om hur den bloggosfär, som tillmäts så stor betydelse i den politiska debatten, fungerar. Eller rättare: inte fungerar.

Mer om detta på ledarsidan imorgon.


Informationshaveristerna

Måndag 16 feb 2009, 12:07

I det så kallade Pirate Bay-målet står fyra personer åtalade för att ha medverkat till brott mot upphovsrättslagen. På en presskonferens inför måndagens förhandlingar kallades rättegången för en ”teater”, ett ”skådespel”. Det förklarades att en dom kommer ”ändå inte att betyda någonting”. Illa nog med en sådan inställning kan man tycka, men värre var att ett antal medier var portförbjudna på presskonferensen, eftersom de tidigare rapporterat ”felaktigt”. När det kommer till piraterna själva ska informationen begränsas och styras för att inte säga ägas.


Vem blir inte upprörd

Söndag 15 feb 2009, 10:19

Ännu ett examensarbete på Konstfack, som uppenbarligen passerar vad lagen tillåter.

I en två minuter lång film syns ”konstnären” tagga en tunnelbanevagn för att därefter krossa en ruta.

Inte så konstigt att kulturministern är upprörd.

Är det orimligt att ställa krav på att en skola, finansierad med offentliga medel, ska verka för att elevernas projekt håller sig inom lagens ramar?

Nej, varför skulle det vara det?

Precis som i fallet med Anna Odell, som simulerade ett självmordsförsök, visar sig den konstnärliga ledningen på Konstfack ha brustit i omdöme. Den har förväxlat frihet med total avsaknad av ansvar.

Det måste få konsekvenser.


Gärna mer granskning av opinionsbildarna i bloggosfären

Torsdag 12 feb 2009, 16:21

Vänsterpartiledaren Lars Ohly listade nyligen sina favoritbloggar. På andra plats återfanns en blogg med grovt antisemitiskt innehåll. Bloggen drivs av Jan-Inge Flücht under namnet Jinge.

Detta påtalar Jesper Svartvik, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) i en artikel i Sydsvenskan underskriven av ytterligare sex styrelseledamöter.

Vänsterledaren har visat prov på dåligt omdöme genom att legitimera antisemitiska röster i debatten. Men det är positivt att opinionsbildare i bloggosfären, som tillskrivs allt mer makt, granskas och lyfts fram i ljuset.

Sådant vill i alla fall jag se mer av.

Daniel Enestubbe

Sportreporter, krönikör och författare.
Finns även på Twitter och Instagram.

daniel.enestubbe@smp.se
Telefon: 0470-770 664huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [I går 16:34]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


TV: "Det är inte fel att bestraffa barn"

Nyheter [Uppdaterad i går 17:45]

Författaren och psykiatern David Eberhard föreläste under torsdagen på Växjökonferensens andra dag under rubriken Svenska snorungar, skolan och barnuppfostran. Efteråt fick Smålandsposten en pratstund med föreläsaren om hans uppfattning av barnuppfostran och trygghetsnarkomani.

 


TV: Han ska driva vidare hotellet

Nyheter [Uppdaterad i går 16:46]

Hör rektorn för Academy of Music and Business om hans planer för hotellet i Tingsryd.

 


 

Marcus Svensson

Ledarskribenten Marcus Svenssons blogg om politik, mediekritik och samhällstrender.

marcus.svensson@smp.se
Telefon: 0470-770 603Arkiv


Senaste blogginläggen

Blogg

Mångmamma

Eva Kvist bor utanför Braås med många barn och man. Hon bloggar om livet med en stor barnaskara och om tillvaron i stort.

Blogg

Anonymia

wahoonieshaped.blogspot.com - ett fantastiskt liv sett ur ett grodperspektiv.

Anonymia Pseudonymssons fantastiska liv

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.