Böcker

Béatrice bit för bit

Böcker Artikeln publicerades

”Jag har alltid den rosa rocken när jag jobbar. Som alla andra här. Jag är utbytbar. I en tjock pärm finns ett särskilt dokument med ’arbetsbeskrivning för barnskötare, dagschema’. Det räcker att göra som det står.”


Orden är Béatrice, men hennes tillvaro har inte alltid sett ut så. Tvärtom har den varit gränslös och i ständig rörelse. I åratal har hon varit nakendansös i en musikkabaré, turnerat med sin fiolspelande man och några till, och haft två barn med sig i bussen.
Nu har omständigheterna dock tvingat henne att bli ”normal” och ta arbete på en förlossningsavdelning.
Berättelsen om Béatrice är Julie Bonnies debut och tilldelades Fnacs romanpris 2013. Med direkt tilltal och brutal blick tar hon läsaren med in till avdelningens oberäkneliga drama. Förväntan och skräck. Bedövningar och blod. Hierarkier och drömmar. Liv och död. Allting finns där, utan försköning.
Béatrice vandrar mellan­ kvinnorna i salarna,­ den plågade som blivit­ kvar och de nya med spända­ magar och mjuka bebisar.­ Men vem är hon själv? Och varför? Genom nedslag? hos? patienterna lotsas läsaren djupare in i Béatrice egen historia.
Berättargreppet är smart. Bitvis är dock parallellerna lite knaggligt hanterade och slutet något abrupt. På det hela taget är det ändå en temperamentsfull skildring av en kvinna som älskat och drömt, beundrats men också föraktats. Och i ett vidare perspektiv: en rättfram roman om kroppen, om mod och beroende.

JONNA FRIES