Böcker

Brandão Jönsson: Gräset är alltid grönare i Brasilien – en resa genom världens bästa fotbollsland

Böcker Artikeln publicerades

Gräset är alltid grönare i Brasilien – en resa genom världens bästa fotbollsland är en lysande samling reportage om kända fotbollsprofiler vars skugga får kontrastera landets dilemma. 

När Brasiliens president Dilma Rousseff var ung torterades hon. Bland annat fick hon elchocker på brösten och i under­livet. Även hennes politiskt aktive man torterades, inför publik. Rika affärsmän betalade för att få se ”kommunister” lida och dö. En av de männen, och som aldrig tagit avstånd från sin parkettplats, är i dag också president – i landets fotbollsförbund.
José Mari Marin har till och med försvarat tortyren eftersom Dilma och hennes man enligt honom var ”terrorister”. Kanske inte så konstigt att samarbetet mellan de två, liksom hela VM-organisationen 2014, har problem.
En av Marins främsta försvarare är Pelé. Deras vassaste kritiker är Romário. Båda har gjort över tusen mål och avgudas i landet. Medan Pelé alltid stått på maktens och det korrupta fotbollförbundets sida har Romário förvandlats från arrogant skitstöveln till stridbar socialistisk parlamentariker.
När Brasilien tilldelades VM lovade de ansvariga att inga statliga medel skulle användas. Sedan dess har 82 miljarder kronor gått till skrytbyggen. På kort tid har landet blivit världens sjätte största ekonomi, men lever fortfarande med Latinamerikas sämsta sjukvård och skolväsende. Samtidigt är den religiösa fanatismen djupt utbredd och i princip alla har minst två trosinriktningar, Gud och Bollen. Många har även en tredje saliggörande kyrka: korruptionen.
Henrik Brandão Jönsson har varit korrespondent i Brasilien i elva år. Hans läsare ser antingen: ”världens mest levnadsglada land, med gröna palmer och läckra kroppar, samba och karneval. Eller så tänker de på skjutvapen i fattiga favelor, korrupta politiker och skövlad regnskog. Det svåra med uppdraget är att alla bilderna stämmer. Brasilien är både himmel och helvete. Ofta på en och samma gång. Ingenstans är det så tydligt som inom fotbollen”.
Gräset är alltid grönare i Brasilien – en resa genom världens bästa fotbollsland är en lysande samling reportage om kända fotbollsprofiler vars skugga får kontrastera landets dilemma.  Till exempel Neymar och det ekonomiska ”undret”, Sócrates och fotbollen som politisk maktfaktor. Tränare Zagallo och vidskeplig­heten. Garrincha och sexualiteten och fattigdomen.  Målvakten Barbosa och traumat. ”Världens största fotbollskommentator” och ett totalitärt medielandskap.
Det som gör texterna så levande är att Brandão Jönsson alltid är där. På olika, annorlunda vägar tar han sig in dit vi andra saknar tillträde: till omklädnings- och styrelserum, tevestudior och stenhårt bevakade trädgårdar, likt en fotbollens godmodige gonzoreporter. Han till och med hänger med Corinthians ultras till en bortamatch full av våld och droger. Det enda möte han tvekar inför är det med fotbollsplanen. I stället skickar han in en tysk kollega som lycksaligt får glida omkring på gymnastikskor när stjärnorna lirar tvåmål, pelada.
Gräset är alltid grönare i Brasilien är även i en internationell jämförelse en alldeles utomordentlig bok om fotboll och samhälle. Fullt i klass med giganters som Simon Kuiper, Franklin Foer och Erik Niva. I turneringen ”VM-litteratur-2014” är Henrik Brandão Jönsson verk redan klart för semi!

Magnus Sjöholm