Böcker

Einar Askestad: Skolastiska övningar

Böcker Artikeln publicerades

”Rovfågeln och kolibrin har mycket gemensamt. De lever i samma trakter, delar himmel och jord. De dricker ur samma vatten, undviker faror och gläds åt sina glädjeämnen. De bygger bon, fortplantar sig, frodas. En dag möts de och kolibrin får hoppas på det bästa”.
Orden är Einar Askestads och hämtade från hans nya bok Skolastiska övningar. Boken är hans nionde. Han debuterade 1997 med novellsamlingen Det liknar ingenting och har publicerat alltifrån prosa till lyrik. Senast, 2010, utkom han med novellsamlingen Frånfällen.
På omslaget till den nysläppta Skolastiska övningar ligger ett barn och lyser bland bladen framför en kylig horisont, en detalj från målningen Der Morgen av Philipp Otto Runge. I den ljuder en klar stämma - episkt och aforistiskt, brutalt och subtilt.
Den berättar om ett torg, lägger forsande fram en kaosartad ordning av livsavgörande fragment. Den tänjer tanken, vrider om perspektiven, och lånar då och då ut utrymmet till ett barn, en profet eller någon annan på denna symboliska mötesplats för människor.
På så vis gör Askestad ett tvärsnitt genom samhället, både med röst och blick, han river i egoismens självförhärligande mantel och prövar med tankens kraft både det goda samhället och vägen dit. Han vrider om tanken med sönderstampade kackerlackor och grillade glada kycklingar, blottar maktens dumhet och feghetens fara, träder in i prestigens dimridåer och sjunker ner i omsorgens vidsträckta väsen. Han borrar och bänder i tiden, språket och människornas ord och icke-aktioner.
”De flesta anpassar sig till det som råder. Det innebar att det tvång som var nödvändigt för en förändring var någonting som de flesta kunde finna sig i”, skriver han. Klarheten i rösten, vridningen i texten, och de förtätade bilderna i hans fragmentariska genomlysning är oavbrutet utmanande och engagerande – framför allt för sin vassa spännvidd mellan historia och nutid, högt och lågt. Skolastiska övningar är helt enkelt en rungande prövning, framförd med en lika lekfull som kraftfull precision.


JONNA FRIES