Böcker

Emma Virke: Memmo och Mysen söker efter färger

Böcker Artikeln publicerades

Emma Virkes debutbok Brevet till månen var en elegant collagefärd som gick rakt ut i rymden. Hennes nya bilderbok Memmo och Mysen söker efter färger är en spännande fortsättning på upptäckartemat, men med fokus på kulörer och nyanser.

Mitt i natten ger sig Memmo och mjukisbjörnen Mysen ut för att titta på färgerna. Ficklampans ljuskägla skär skarpa snitt i nattsvärtan och lurar fram växter och djur i synfältet. Spänningen skälver överallt på de matta bladen, men när lampbatterierna tar slut och solen går upp blir boken än mer dramatisk.

”Hela himlen färgas lila, gredelin, violett. Som syrén och blåbär med mjölk”, ropar Memmo. Allt är konkret och bekant, men ändå magiskt och nytt. Han och Mysen tittar, associerar och undrar. Vart tar färgerna vägen i dimman? Har vatten någon färg? ”Vet du vad det blir om man blandar röd och gul saft?”, frågar Memmo. ”Gott!” ropar Mysen.

Att inte falla pladask för Virkes färgresa är svårt. Det är en egensinnig skapelse, som poetiskt väver samman formexperiment, humor och upptäckarglädje.

JONNA FRIES