Böcker

En nära roman om förståelse

Böcker Artikeln publicerades

ARKAN ASAAD debuterade 2011 med den lovordade Stjärnlösa nätter, en bok om hur en ung man mot sin vilja tvingas in i ett äktenskap och hur han lyckas bryta upp. I denna process tar han avstånd från familj, i synnerhet den tyranniske fadern, drivkraften bakom äktenskapsmäkleriet. 

I ASAADS ANDRA roman möter vi samme unge man men nu är hans mål att förstå fadern – och sig själv. Vad drev pappan? Hur ser hans bakgrund ut? Och den historia som rullas upp är förfärlig men berättad på ett lågmält och lite distanserat sätt som gör det möjligt för läsaren att ta in alla hemskheter. 
ETT IRAK byggt på våld och aggressivitet. Där det är självklart att skolläraren får misshandla eleverna, där mamman i familjen styr med handen och orden. De soldater som tvångsrekryteras in i armén har två val: förbli mänsklig och offer eller hård och förövare.

Pappan väljer det sistnämnda. 

Flykten till Sverige skildras men också det lidande som uppstår för dem som stannar kvar (och som blir utsatta för repressalier) och för dem som flyr (som vet vad deras anhöriga utsätts för). 
Asaad har skrivit en angelägen bok om skuld, förlåtelse och förståelse.­ Den blir ett humanistiskt credo, författad på ett naket, nära och ändå ömsint sätt. 

Maria Ehrenberg