Böcker

En skimrande smärta

Böcker Artikeln publicerades

Om John Ajvide Lindqvists förra roman Människohamn slet sönder skärgårdsidyllen sprider nya Lilla stjärna skräck i andra trygghetens nästen: Svensktoppen, schlager och dansband, Idol och Allsång på Skansen.

Verkan är så grym att Ekelöfs folkhemska tanke vidgas och tillförs ännu en skrämmande dimension.
Det börjar i skogen. Lennart är där för att plocka svamp men hittar i stället ett spädbarn i en plastpåse. Barnet, en flicka, är vid liv, men något är annorlunda: hon skriker, men det liknade inget skrik som Lennart tidigare hade hört. Det var inte brustet eller klagande. Det var en enda klar och ren ton.
Lennart är gammal dansbandsmusiker med bra gehör. Som barn visade hans son Jerry prov på musikalisk begåvning, men efter en tid hamnade gitarren i sitt fodral under sängen. Nu tolkar Lennart de rena tonerna som ett tecken. Flickan måste vara en gåva.
På annan ort växer Teresa upp. Hon har en vän i grannpojken Johannes, men för övrigt är hon utanför, en ensamvarg. Hennes tankar löper i mörkare banor än omgivningens och hon söker sig till poesin, till den underjordiske Ekelöf och Kristian Lundbergs landskap där dödsvattnet stiger.
Flickan från skogen hålls gömd i en källare. Hon talar knappt och korthugget, tycks helt sakna känslor, men sjunger med en röst som trollbinder. När barndomen övergår i tonår slår hon ihjäl fosterföräldrarna Lennart och Laila.
Den ende som känner till hennes existens är Jerry. Av skäl han inte själv förstår tar han flickan med sig. Han kallar henne Theres.
Rösten bär ända till TV 4:s talangjakt Idol. Hon blir tidigt utröstad, men hemma i tv-soffan har Teresa tittat och förundrats, lyssnat och förstått. Tids nog ska flickorna finna varandra och även samla en grupp likasinnade. Eller rättare: en flock. Blodtörsten – eller om det snarare är en missriktad kärlekshunger – får fullt utlopp i bokens final: massaker på Allsång på Skansen.
Lilla stjärna är lika självklar som Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in. Jämte skräcken och spänningen finns här det som är författarens främsta styrka: skildringen av människor som redan i unga år tvingas förstå innebörden av ett brustet hjärta och en sargad själ. Banden mellan Theres och Jerry, mellan Teresa och Johannes och så småningom även mellan Theres och Teresa skrivs fram med gripande precision och skimrande svärta.
När poesins skuggsidor möter schlagerns glada toner uppstår knappast ljuv musik, men väl en mycket mörk, mycket stark och mitt i all död mycket levande berättelse om utanförskap och de destruktiva krafter som släpps lösa när kärleken är satt på undantag. John Ajvide Lindqvist fortsätter att övertyga.
Läs också: John Ajvide Lindqvists tidigare böcker, i synnerhet debutromanen Låt den rätte komma in.