Böcker

He, he Hasse - fängslande för små

Böcker Artikeln publicerades

Wellpapp och sten möter häftklamrar och målade detaljer.

”I?dag är en dag med tusen kilo regn”, börjar boken He he, Hasse. Ina sitter i ett träd, och Hasse sitter i traktorskopan, så klart. Riktigt självklart blir det kanske bara om man läst den prisade föregångaren Ge järnet, Ina. I den hyllar Hasse sin motorfavorit genom att nästan alltid ropa: ”Ja! Och traktor!”. Ina och Hasse är syskon som gör lite farliga saker tillsammans med skogens alla djur. I förra boken högg de träd, med yxa. Nu ska de spränga bort en stor sten. Med dynamit! Om de hittar någon, vill säga.

Renberg skissar upp deras sprängmedelsjakt med stegrande möten och nyfikna repliker. Texten ringlar med oberäknelig entusiasm genom skogen, ända tills självaste ”dybamiten” ger gänget en ihålig överraskning.

Än mer överraskande är Øyvind Torseters bilder. Med enkla medel låter han wellpappkonstruktioner och riktig sten möta häftklamrar och målade detaljer. Ur mixen blommar fängslande tablåer upp likt frusna filmögonblick. Det är en urhäftig kompott, som tillsammans med Renbergs ord blir oemotståndlig.
Jonna Fries