Böcker

Johannes Anyuru: En civilisation utan båtar

Böcker Artikeln publicerades


Under en tid präglad av politiska demonstrationer och sammandrabbningar befinner sig poeten och författaren Johannes Anyuru i ett bokstavligen kokande Aten sommaren 2011.

Han har blivit erbjuden att följa med en av båtarna i Ship to Gazas internationella flotta, och han har under tvekan tackat ja.
Boken är medelhavsblå med titeln En civilisation utan båtar (troligen inspirerat av filosofen Michel Foucault: "I en civilisation utan båtar torkar drömmarna ut, spionaget ersätter äventyret..."
Johannes Anyuru bloggar medan han uppehåller sig i Aten, medan han och andra väntande passagerare träffas, samtalar, hoppas och förtvivlar. Det är dessa numrerade textavsnitt som finns samlade i den havsblåa boken, med den illusionslösa titeln och det är tidskriften Glänta som ger ut dessa texter som jag bara kan hålla under vingarna, uppmana: Flyg! Flyg mot det mål som aldrig nåddes. Flyg! till alla som vill ha en annan, rikare, personligare, ärligare och mera poetisk version av de dramer som utspelade sig under några sommarveckor i Aten, och vars politiska och samhälleliga konsekvenser vi ännu bara ser början på.
Varför skeppen aldrig kom iväg? Varför båten med amerikanska representanter fick återvända med sin last av kärleksbrev? Varför makten och sabotagen stoppade dem? Varför Grekland inte gav tillstånd? Varför de fattigaste i Grekland skulle välkomna en framtid utan hopp?
Läs den här lyckade formen av vittnesbörd, poesi och dokument, utan besvärande pekfingrar eller påträngande åsiktsfilter. Då kan man andas och också njuta sig igenom textavsnitt som i grunden bara bekräftar vad vi redan vet: politiken är lika nedsmutsad som dess maktapparat, men Johannes Anyuru är en stor poet, och som sådan en värdig iakttagare av världen, dess maktspel och den inhumanitet som en civilisation utan båtar och byggande av murar kan innebära.

TINA PERSSON