Böcker

Katarina Bivald: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Böcker Artikeln publicerades

Det börjar bra. Den unga svenskan Sara åker till en sömnig småstad i USA för att hälsa på sin 65-åriga brevvän Amy. Under två år har kvinnorna skickat böcker till varandra och filosoferat över livet. När Sara väl anländer till Broken Wheel visar det sig att amerikanskan har avlidit. Det dröjer inte länge innan Sara - mot sin vilja - blir indragen i invånarnas liv och en lagom kompott av böcker, kärlek och trasiga människoöden kokas ihop.

Katarina Bivalds debutromanär småcharmig, men går ofta på tomgång. Ja, jag älskar alla litterära gester mot diverse böcker och alla tips som serveras, men det saknas en tilltro på själva handlingen. Ofta känns den konstlad och behöver stundtals mun mot mun-metoden för att ens överleva. Bara det att den boktokiga Sara blir kär i kanske världslitteraturens tråkigaste karaktär är för mig obegripligt. Han får Madame Bovarys make att framstå som tidernas främste Don Juan. Tom tjurar sig nämligen igenom mestadels av handlingen, äger varken filmer, cd-skivor eller böcker och har ett hem utan fotografier (läs: en skittrist person).

Det är dock intedags att plocka fram macheten och halshugga Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Den förtjänar ett bättre öde. Då och då fylls sidorna med Amys brev och de är den främsta behållningen med boken. Texterna är charmiga och skrivna med en ljuvlig glimt i ögat. Och när Sara startar upp sin lilla bokhandel pulserar det extra i mitt bibliofil-hjärta. Men skulle jag placera den på hennes rekommendationshylla? Tyvärr inte.


Sofie Petersson