Böcker

Socialsekreteraren som deckare

Böcker Artikeln publicerades

I morgon ger Ljungbysonen Jeremiah Karlsson ut sin debutroman. Enligt honom handlar det om en helt ny genre: deckare där det inte är mord som klaras ut, utan familjesituationer.

Tystnadens älskare, stjärnornas vän handlar om en pojke som bor med sin pappa i en liten ort utanför Ljungby och som far illa hemma och i skolan. Parallellt handlar den även om den handläggare på socialtjänsten som har hand om ärendet.
– Jag hade den här historien i bakhuvudet när jag läste till socionom; att uppfinna en ny genre, deckare där man i stället för att lösa mord löser familjesituationer, säger han.
Så när han hade praktik på socialtjänsten i Ljungby, hösten 2008, började han skriva på boken på fritiden. Ett år senare var boken färdig. Han skickade runt manuset till olika förlag och fick bra respons, men de tyckte att texten behövde arbetas om något. Vilket han gjorde, men inte tillräckligt, så boken blev inte publicerad. Senare plockade han upp manuset igen och då först förstod han kritiken, arbetade om den igen och skickade den till mindre förlag. Och nu ska alltså boken ges ut på Idus förlag.
Han säger att han inte tror att socialsekreterare har skildrats på det här sättet innan.
–   Det brukar vara poliser, journalister och läkare som är huvudpersoner i deckare. På det sättet är den här boken nyskapande och det känns kul att vara pionjär.
Ambitionen har heller aldrig varit att skriva böcker som ska vara ren underhållning.
– Jag vill att det alltid ska finnas en djupare filosofisk eller existentiell botten i det jag skriver. Min ambition är att fördjupa vissa frågor.
Jeremiah började skriva redan på lågstadiet. Då handlade det om sagor om hans gosedjur. Under mellanstadiet hade han uppehåll från skrivandet och jonglerade i stället. På högstadiet tog han upp skrivandet igen, men det var först för tio år sedan, när han gick på gymnasiet som han började skriva på allvar.
– Skrivandet och skönlitteratur är för mig en paradox. Det är en verklighetsflykt, samtidigt som det fördjupar livet. Det är en flykt till en djupare dimension av livet.
2006 nominerades Jeremiah till Lilla Augustpriset.
– Det betydde en klapp på axeln, som när en fjällvandrare tror att han gått vilse och möter en annan vandrare som säger att han är på rätt väg.
I   framtiden hoppas Jeremiah kunna kombinera yrkeslivet med skrivandet.
– Jag vill inte skriva på heltid, inte än på länge i alla fall. Jag har inga tankar på att försörja mig på det, jag vill värna om min konstnärliga frihet och vill inte leva upp till någon roll, där jag ska skriva på ett visst sätt.
Han säger också att det finns tre böcker han vill skriva i framtiden: en Robinsonad, en barndomsskildring och en äventyrsroman för barn.
– Men det är viktiga böcker för mig, jag vill inte stressa fram dem. Jag vill inte skriva dem innan jag hittat mitt språk helt och hållet.