Daniel Enestubbe

Det värsta som någonsin sagts på en hockeyrink

Daniel Enestubbe Artikeln publicerades

– You fuckin' gypsy!
Så ska Färjestads Martin Sevcha skrikit till HV 71:s Daniel Rahimi.
Din jävla zigenare.
Det är förstås fullkomligt förkastligt att ta sådana ord i sin mun. All form av rasism är av ondo och vi bör sträva efter att utrota så mycket av den vi kan. Självklart ska Sevc bestraffas och självklart kommer han att få ett kännbart straff.
Att som kvällspressen däremot svinga till med rubriker som skriker SEVC RISKERAR FÄNGELSESTRAFFär inte bara vilseledande utan rent lögnaktigt (det finns hundratals prejudikat som raderar ut straffskalans ytterlighet just här).
Min poäng är att pressläktarna är placerade alldeles för långt från isen för att vi ska ha en aning om vad som verkligen sägs därute. Det är ytterst få kommentarer som når till murvel-öronen och utmynnar i artiklar. Sevcs utfall mot den genomtrevlige och empatiske Rahimi (som utanför isen nästan ber om ursäkt för att han finns till) är varken det första eller värsta någon hockeyspelare sagt till en annan på en hockeyrink.
Faktum är att det fortfarande sägs helt sjuka ögonbrynshöjande saker på hockeyarenor. Saker som om de gick i tryck skulle orsaka ramaskri och leda till debatter i tv och radio. Jag vet många äckliga och rent vidriga verbala haranger som delats ut under årens lopp. Det enligt min egen uppfattning värsta någon någonsin sagt till en annan spelare på en svensk hockeyrink utspelade sig under fjolårssäsongen i en elithockeymatch. En spelare i hemmalaget skriker då följande till en motståndare:
– Om du filmar en gång till, din jävel, ska jag våldta din dotter!
Ja, ni läser rätt. Så löd orden. Vittnena är många. Den drabbade spelarens dotter är, som ni säkert räknat ut, mycket ung. Hon är inte ens fem år fyllda. Hur kan man vräka ur sig en sån sak?
Ibland förstår man inte.
Vad som hände sen?
Svinets lagkamrater tar avstånd från honom. Den drabbades lagkamrater får hålla fast honom för att han inte rent instinktivt ska gå lös på svinet.
Ibland kan man inte sjunka lägre.
Svinet sjönk till botten den gången – och han spelar föga förvånande inte kvar i den aktuella klubben i dag.