Annons

Anitas tjuvknep i Alvesta

Alvesta Alternativet sysslar med kommunal politik inget annat. Vi är ingen tradition, vi är ett oppositionsparti som bland annat ifrågasätter ja-sägeriet i kommunen – att säga ja till ditt och datt utan att fördjupa sig i och engagera sig i sakfrågan. Vi ifrågasätter också att många folkvalda uppbär stora arvoden utan att visa intresse för medborgarnas bästa socialt och ekonomiskt.
Replik • Publicerad 3 maj 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad sysslar Anita Lindstedt (S) och Socialdemokraterna med? Jag kan inte se hennes uttryck ”alternativa sanningar”, som hon skriver i ett debattsvar den 23 april, som något annat än förtal. Håll dig till sakfrågan.

Jag växte upp, fostrades och skaffade mig politiska kunskaper i en gräsrotsrörelse huvudsakligen på 1970-talet, skaffade mig internationell erfarenhet på 1980-talet och har sedan dess skaffat mig en hel del ytterligare erfarenhet av kommunal politik under innevarande millennium.

Annons

Jag skriver i min tidigare debattartikel att den enskilda människan har noll och inget inflytande på plan- och byggfrågor. Jag har inte diskuterat vad demokrati är. Som före detta gräsrot vill jag att människor ska ha inflytande på politiken – också mellan valen – inte enbart med en valsedel i handen.

Beträffande mig som person har jag visst ett inflytande som minoritet i nämnden för samhällsplanering. Jag får yttra mig, ställa förslag, vara med i omröstningar med mera, samt bedöma engagemanget i bygg och planfrågor bland nämndens övriga deltagare.

Så till den fördjupade översiktsplanen för Alvesta tätort (kallad FÖP) som fastställdes av kommunfullmäktige i slutet av 2017. Intentionerna med information på nätet och mötena med många aktiva deltagare och diskussionerna om framtidsplanen var goda, men inflytandet på planen var i realiteten noll.

Varken enskilda medborgare eller politiska partier hade ett synligt inflytande på planen. Vad jag däremot inte kan svara på är hur de styrande partierna S och C var med och utformade förslaget på översiktplan innan det blev ett tryckt förslag. Frågan jag också ställer mig är hur S och C kunde förvanska frågan om en förbifart för väg 126, vilket blev en förbifart kring Påvelsgård. Var det lobbingpolitik som styrde den idén? Samma frågeställning gäller många andra delar i översiktsplanen och om ni styrande partier påverkade planen i sin linda?

Eftersom jag skrev min insändare redan i slutet av mars hade mötet den 10 april i nämnden för samhällsplanering ännu inte ägt rum.

Efter detta möte kan jag tillägga att förvirringen kring planfrågor har accentuerats. Flera förslag presenterades av ordföranden Hagart Valtersson (C), som inte ens behandlats i nämndens arbetsutskott, bland annat ett förslag att utöka bygghöjden från 8 till 16 meter i detaljplanen för Aringsås.

Jag skriver detta för att vi ska kunna ha en öppen och ärlig dialog både ute bland medborgarna och i nämnda nämnd. Ingen skall behöva föras bakom ljuset på grund av någon hemlig agenda. Lögner och tjuvknep ska inte prägla debatten trots att vi befinner oss i valtider.

Jan Franzén, Alvesta Alternativet

Annons
Annons
Annons
Annons