Är verkligen allt på väg till det bättre?

Lars Magnusson
Är tryggheten som den bör vara när det dagligen brinner bilar i Sverige eller när spårvagnar och bussturer måste ställas in på grund av stenkastning, frågar sig Lars Magnusson.
Foto:Hilda Frankki
Är tryggheten som den bör vara när det dagligen brinner bilar i Sverige eller när spårvagnar och bussturer måste ställas in på grund av stenkastning, frågar sig Lars Magnusson.

I ett debattsvar till Katarina Brännström (M) drar Tomas Eneroth (S) i gång stora socialdemokratiska skrytvalsen.

I stort sett allting i Sverige är på väg att bli bättre och det är förstås regeringen Stefan Löfvens förtjänst. Den goda konjunkturen tycks också höra dit. Man får igenom sin politik eftersom oppositionen är splittrad. Man förhandlar aldrig med SD, men gärna med Vänsterpartiet som har en lång historia kopplad till Stalins skräckvälde, men det är glömt nu. Om nu allt är på väg till det bättre skulle jag ändå vilja formulera några frågor till Tomas Eneroth. Han kanske kan upplysa mig om att jag har fel eller om min oro är obefogad.

Hur kommer det sig till exempel att en stor majoritet av landets flickor och kvinnor inte vågar gå ensamma hem en kväll även i mindre samhällen?

Är tryggheten som den bör vara när det dagligen brinner bilar i Sverige eller när spårvagnar och bussturer måste ställas in på grund av stenkastning? Kommer polisen när folk på landsbygden utsatts för brott? Blir dessa brott utredda? Hur känns det för poliser som ska tjänstgöra i förorter med gängvåld och stenkastning? Är Sverige på feminismens rätta väg när kvinnoförtryck fortsätter i förorter?

Är skolan på rätt väg när lärarbristen är skriande? Är Sverige ett gott land för alla när fattigpensionärerna med nöd och näppe får ekonomin att gå ihop?

Är Sverige tryggt för unga mödrar som kan tvingas, och i vissa fall har tvingats, föda barn i en bil på en parkering därför att BB lagts ned? Är Sverige ett tryggt välfärdssamhälle för alla gamla i åldringsvården som arbetat och betalat skatt och byggt upp landet? Får försvaret de pengar som en professionell bedömning anser krävs?

Jag kan fortsätta ställa frågor, men de här räcker ett tag. Tomas Eneroth skulle säkert kunna svara och han skulle troligen vända upp och ned på mina frågor, förvandla oron till optimism. Han är ju politiker.