Barnen i Ingelstad sätts minsann inte på undantag, eller?

Insändare Artikeln publicerades

”Barnen i Ingelstad sätts minsann inte på undantag” fick jag till mig när vår 4-årige son och ett tiotal andra barn flyttades till Ingelstad skola vårterminen 17. Inför höstterminen 18 uttrycktes det storsint av politiker i nämnden: ”Det är viktigt för oss att alla barn har en stimulerande och utvecklande miljö”. Ingenting hände.

”Barnen i Ingelstad är minsann satta på undantag. De har inte samma rätt till en likvärdig utbildning som övriga barn i kommunen”, skriver Theodolinda Långh.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
”Barnen i Ingelstad är minsann satta på undantag. De har inte samma rätt till en likvärdig utbildning som övriga barn i kommunen”, skriver Theodolinda Långh.

Nu är beslutet fattat att paviljonger ska placeras på skolans område och det uppstår frågor som berörda chefer och politiker ogärna svarar på. De konstaterar istället att Ingelstads skolgård är en av Växjö kommuns största och räcker mer än väl till både små och stora barn. Att ställa upp paviljonger för 80 barn, vid riksväg 27, med tung lastbilstrafik, är väl inte värre än att Pär Lagerkvists skola ligger precis bredvid riksväg 23, eller? Det är här tanken kommer åter att barnen i Ingelstad inte ges samma möjligheter till likvärdig utbildning som till exempel barn inne i Växjö. Och hur var det nu då? Barnen i Ingelstad sätts minsann inte på undantag.

Utemiljön på en förskola ska erbjuda små barn tre olika zoner – den vilda, den vidlyftiga och den trygga – för att kunna anses uppfylla kraven i skollagen och Boverkets riktlinjer. Lycka till med detta projekt, Växjö kommun. Små barn behöver bland annat återhämtning i en god akustisk utemiljö. Hur blir det möjligt med tanke på den tunga och bullriga trafiken som ständigt passerar förbi och dess inverkan på luftkvaliteten? Men lite astma och lite mer stress kanske de små barnen och deras föräldrar i Ingelstad får räkna med, eller?

Som om dessa dumheter inte är nog försvinner en stor del av skolbarnens skolgård. En skolgård som till största delen består av ren asfalt. Men hur var det nu då? Barnen i Ingelstad sätts minsann inte på undantag.

Skolbarnen ska vara nöjda, de har fortsatt en av Växjö kommuns största skolgårdar. En stor, fin asfalterad skolgård som ska erbjuda alla barn en stimulerande och tillgänglig miljö, utifrån deras olika förutsättningar. Förvisso finns det en klätterställning och en fotbollsplan också, det är ju fint. Hur är det dock möjligt att som ansvariga för beslutet ha perspektivet att barnen i Ingelstad minsann inte sätts på undantag? Om ni ansvariga tar er ut på studiebesök på skolgårdar inne i Växjö och skaffar er information om hur en inspirerande skolgård ska se ut utifrån alla barns olikheter och deras rätt att få olika upplevelser så borde ni ganska snabbt inse att skolgården i Ingelstad bör utvecklas ordentligt. Nu har ni som är ansvariga för detta olyckliga beslut chansen att ge skolbarnen något tillbaka när ni tar en stor del av deras skolgård. Ge barnen möjligheter till ett varierat utbud av aktiviteter. Har ni råd att skapa fina tillgängliga skolgårdar inne i Växjö så borde ni kunna satsa lite på våra fina barn i Ingelstad? Eller, hur var det nu då?

Ja, just det! Barnen i Ingelstad är minsann satta på undantag. De har inte samma rätt till en likvärdig utbildning som övriga barn i kommunen och det verkar som om ansvariga inte tycker att det är något konstigt alls med det.

Theodolinda Långh