Chockhöjd skatt ger inte bättre vård

Replik Artikeln publicerades

Under de tre år som Anna Fransson har styrt regionen, har vårdköerna ökat markant, köerna på BUP är längst i landet, personalen flyr och kostnaderna för hyrpersonal bara ökar.

Därför blir det pinsamt när Anna Fransson och Monica Haider, i en debattartikel den 8 januari, påstår att socialdemokraternas mål är förbättrad tillgänglighet och satsningar på personalen. Man har haft tre år på sig. Och nu ska en chockhöjning av landstingskatten rädda de dåliga resultaten.

Sverige och Region Kronoberg ska ha en god och tillgänglig vård, det är självklart för oss moderater. Det kräver åtgärder som skapar en bättre arbetsmiljö för personalen så vi får behålla dem. Vi behöver också nya arbetsmetoder för att bättre utnyttja de resurser vi faktiskt har. Men vi gör inte som Socialdemokraterna - höjer skatten varje gång ekonomin inte går ihop.

De 165 miljoner kronor som socialdemokraterna Anna Fransson och Monica Haider skriver om i Smålandsposten den 8 januari att man ”satsar” på vården kommer från skattehöjningen man drivit igenom för 2018. Med socialdemokratisk logik ”investerar” man dessa pengar. Som vanligt är det alltid så enkelt för socialdemokrater att använda pengar från andras plånböcker.

Skattehöjningen innebär att Kronoberg nu får den högsta landstingsskatten i Sverige, efter Stockholms län. 12 kronor per hundralapp. Hur kan detta vara något man är stolt över? Nu får pensionärer och vanliga inkomsttagare betala för det rödgröna haveriet i Kronoberg. För en pensionär med en pension på 18 770 kronor innebär det 756 kronor per år. För en sjuksköterska på Centrallasarettet med en inkomst på 35 881 kr innebär skattehöjningen 1336 kronor och en polis med inkomst på 34 572 kr får punga ut med 1273 kronor.

Det är alltså vi skattebetalare som tvingas tillföra mer pengar för att Anna Fransson inte klarar av ekonomin. Pengarna från skattehöjningen kommer nämligen inte att förbättra vården utan gå till att klara av det stora underskottet i regionens hälso- och sjukvård!

”Vi prioriterar inte skattesänkningar” är ett annat budskap i artikeln från de båda socialdemokraterna. Nej det är ju sant och mycket tydligt. Vi moderater prioriterar dock att förvalta skattebetalarnas pengar på ett bättre sätt än de rödgröna och vi lovar att vi ska återställa skattenivån i Kronoberg.

Vi vill i stället öka inflytandet för personalen som kan utveckla nya arbetsmetoder som förbättrar verksamheten. Vi vill införa intraprenader i fler verksamheter, bland annat Ljungby lasarett. Situationen för BUP har varit närmast en katastrof och därför vill vi införa vårdval så att fler kan hjälpa till att erbjuda vård och behandling till alla utsatta barn och deras familjer som behöver stöd.

I regionen och i riksdagen jobbar Moderaterna för en utbyggd primärvård där vården ges så nära medborgaren som möjligt. I våra förslag skärper vi vårdgarantin från 90 till 30 dagar och återinför en förbättrad kömiljard. Allt för att korta vårdköerna och ge människor vård i tid. Den utveckling som Haider och Fransson skapat med längre köer i Sverige och Kronoberg kommer vi att stoppa och förbättra.

Katarina Brännström (M)/Suzanne Frank (M)

Riksdagsledamot/Regionråd