Ett rikt kulturliv gör Växjö mer attraktivt

Debatt Artikeln publicerades
Närman Svensson tolkade Cornelis Vreeswijk på Kafé de luxe under Växjös kulturnatt i vintras.
Foto: Stefan Nilsson
Närman Svensson tolkade Cornelis Vreeswijk på Kafé de luxe under Växjös kulturnatt i vintras.

Varje satsad krona på kultur är en intäkt någon annanstans och få anslag får så stor utväxling, skriver kommunfullmäktiges ordförande Bo Frank (M).

Under senaste Regionfullmäktige ifrågasattes anslagen till kulturverksamheten i länet. Kulturen har näst intill felräkningspengar i regionens totala budget som mest består av pengar till vård, trafik och så kallad regional utveckling.

Det är ingen tvekan om att kulturlivet skapar attraktivitet. Tänk bort musik, teater och konst! Vad har vi då? Tänk bort stöd till museer, kulturskapare/kulturentreprenörer och kultursällskap/kulturföreningar. Vad har vi då?

Människor vill bo och leva där man kan leva ett rikt liv i ordets rätta bemärkelse. Finns inte attraktiviteten finns heller inte förutsättningar för att företag kommer, utvecklas och kan anställa attraktiva medarbetare.

Jag vet av lång erfarenhet att Växjös Arenastad och kulturinstitutioner skapar attraktivitet. Vem vill vara utan kulturnatt, musikfestivaler och allehanda jippon. Finns denna attraktivitet kan andra haka på. PM satsar på kultur, de Lux gänget satsar på kultur och gränsen mellan kulturentreprenörer och entreprenörer finns knappt. Många satsar på olika kulturformer.

En av de stora kulturbärarna är hela utbildningssystemet – från förskola till universitet. Skolorna i Växjö har av tradition en stark kulturprofil liksom vårt Linnéuniversitet.

Våra kyrkor är andra arenor för kultur och skapande. Vem vill vara utan musiken och konserterna i våra kyrkor? Ett angeläget ämne för mig som förtroendevald i kyrkan.

Länets författare, musiker och konstnärer har satt Växjö och Småland på en världskarta. Smålänningar är världens mest framgångsrika folkslag. Det finns en tjock bok om detta av Jan Törnqvist. Kulturarvet ger oss identitet, glädje och igenkännande.

Jag och många med mig gläds av alla skulpturer som förhöjer värdet av promenaderna varje dag runt sjöarna i Växjö. Jag gläds av Ljungbergmuseet, Ikeamuseet och alla hembygdsgårdar som vårdas. Jag gläds till och med av vissa ungdomars obegripliga musiksmak. (För mig finns bara de fyra B:na. Bach, Bozart, Beethoven och Beatles)

Ibland definieras kultur som odling. Och odlingen kommer starkt. Det som förr var överlevnad är nu trender i form av stadsodlingar, kolonilotter och odlingslandskap och fina trädgårdar. Länet har kända röster inom odling och det gröna.

Växjö har blivit en matstad utan dess like. Likt bin som pollinerar så korsbefruktar konst, kultur, mat, idrott varandra. Vem vill backa bandet 50 år? Jämför dagens och gårdagens utbud.

Varje satsad krona på kultur än en intäkt någon annanstans och få anslag får så stor utväxling. Jag är en stark röst för kulturen.

Bo Frank (M), kommunfullmäktiges ordförande