Annons

EU undergräver landets demokrati

Jag håller med Ulrik Peterson i hans insändare i Smålandsposten den 1 februari. Det är dags för Svexit. Men först blir det andra val. 2018 i september har vi allmänna val i Sverige. I maj 2019 är det EU-parlamentsval.
Insändare • Publicerad 17 februari 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sveriges grundlag utgör grunden för demokratin i vårt land. Grundlagen beskriver formerna för hur landet ska styras. Regeringsformen är en del av grundlagen. I Regeringsformen står det: ”Alla offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.”

Men så fungerar det inte nu när vi är medlemmar i EU. Sveriges riksdag får i dag inte fatta beslut om nya lagar om det redan finns EU-lagar inom området. Cirka 60-70 procent av de beslut som tas inom riksdag, landsting och kommuner är enbart godkännande av beslut som redan fattats inom EU.

Annons

EU har också en grundlag. Denna grundlag beskriver inte bara formerna för hur EU ska fungera, där är också fastslaget vilken politik som ska vara grundläggande i EU och alla medlemsländer. Det är de fyra så kallade friheterna som utgör grunden för alla andra lagar och beslut i EU:

• Fri rörlighet för varor.

• Fri rörlighet för tjänster.

• Fri rörlighet för personer.

• Fri rörlighet för kapital.

Detta är en politik som syftar till att säkerställa och maximera de stora företagens vinster och som fråntar de enskilda staterna möjligheten att fatta kloka beslut som folk i gemen har nytta av. Beslut som skulle kunna:

• Sätta miljöhänsyn före vinstintresse.

• Ge möjligheter för polis och tull att bekämpa brottslighet effektivare vid Sveriges gränser.

• Ge möjligheter att genom riksdagsbeslut stoppa kortsiktiga kapitalinvesteringar som enbart görs av vinstintresse.

EU-parlamentet har i dag 751 ledamöter, varav 20 ledamöter (2,6 procent) är valda från Sverige. EU-parlamentet beslutar om EU-lagar och EU:s budget tillsammans med ministerrådet, men har inte alls den starka roll som riksdagen har i Sverige. Parlamentsledamöter får inte lämna förslag på nya lagar, det är endast tjänstemännen i kommissionen som har den rätten.

Annons

Trots bristande demokrati i EU och i relationen EU/Sverige tycker jag att det är viktigt att vi röstar i både svenska valen och EU-valen. Inte för att valresultatet får så stort genomslag på politiken som kommer att föras, men valresultatet kan ge uttryck för vilken politik väljarna vill ska föras.

Carin Lindberg, ordförande Växjö Lokalgrupp Nej till EU

Annons
Annons
Annons
Annons