Annons

Flera goda skäl att köpa svenska råvaror

Det finns många skäl att köpa svenskt, skriver Björn Dahlén, ordförande Djurskyddet Kronoberg, och pekar bland annat på att djur behandlas på ett betydligt bättre sätt i Sverige än i de flesta andra länder.
Debatt • Publicerad 5 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tidningen Land redovisade den 24 september 2018 en undersökning som visade att den frysta färdigmaten från de stora aktörerna Findus, Felix, COOP och ICA innehåller en liten mängd svenska råvaror. Findus sticker ut som sämst i klassen, vare sig kött eller grönsaker kommer från någon del av Sverige. Nötköttet i Findus färdigrätter har sitt ursprung på Irland och kycklingen i Thailand. Grönsakerna varierar, till exempel kommer ärtorna från England och brytbönorna från Holland, Belgien och Frankrike. De övriga tre undersökta aktörerna använde till viss del svenska råvaror.

Land frågade varför Findus inte använder några svenska råvaror. Emma Pålsson på Findus besvarar frågan med något som jag bedömer vara en ren lögn. ”Vi köper våra råvaror från de länder och leverantörer som har bäst kvalitet, som kan leverera de mängder vi behöver och som kan leva upp till våra hållbarhetskrav. För oss är detta avgörande, inte vilket land som råvaran kommer ifrån.”

Annons

Jag finner det uteslutet att svenska råvaror skulle hålla en för låg kvalitet för att kunna ingå i maträtterna från Findus. Det var befriande att läsa svaret från presschefen Cecilia Franck på Orkla som äger Felix. ”Vi är beroende av att leverantörer kan ge oss konkurrenskraftiga priser och stabila leveranser.”

Det ärliga svaret är alltså att ekonomin avgör. Behöver svenska råvaror göra att maträtterna blir så dyra att konsumenterna inte köper dem? Det tror inte jag. Färdigrätterna är mycket billiga idag.

Det finns många skäl att köpa svenskt. Bland annat:

• Djur behandlas på ett betydligt bättre sätt i Sverige än i de flesta andra länder.

• En rapport från europeiska kommissionen 2011 redovisar att 75 procent av alla kor i EU slaktas utan bedövning. Det tar minst ett par minuter för korna att förlora medvetandet vid sådan slakt beroende på blodkärlens anatomi.

• Sverige är det land inom EU som förbrukar minst antibiotika i animalieproduktionen. En hög antibiotikaförbrukning leder till förhöjd antibiotikaresistens hos de sjukdomsframkallande bakterier som omger oss i vårt dagliga liv. Sverige har än så länge en god situation, men antibiotikaresistens hos bakterier är ett ökande problem och kan vara en ödesfråga. Med anledning av den thailändska kycklingen i Findus mat kan nämnas en undersökning av svenska resenärer som redovisas av Läkemedelsverket. 25 procent av resenärerna från Thailand hade resistenta tarmbakterier vid återkomsten till Sverige. Från Indien var det 50 procent.

• Efter den katastrofalt torra sommaren är det extra viktigt att stötta de svenska bönderna genom att köpa svenskt.

Björn Dahlén, ordförande Djurskyddet Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons