Annons

Från Växjö till världen, men vad kostar det oss – egentligen?

I Smålandsposten den 16 december beskrivs under rubriken ”Från Växjö till Världen” hur den nyöppnade flyglinjen till Amsterdam för oss närmare världen.
Växjö • Publicerad 4 januari 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”För den ressugne smålänningen öppnar sig nya möjligheter oavsett om man vill resa riktigt långt eller håller sig till Europa ” skriver artikelförfattaren och ger exempel på vad det kan kosta att flyga till attraktiva destinationer både nära och fjärran. En London resa går på 1 200 – 1 600 och New Yorkresan 3.700 – 3.850. Fantastiskt, att ha hela världen nära – och så förhållandevis billigt.

Det vore fantastiskt om det inte var för det där med växthusgaserna. Att ett ökat flygande släpper ut mer koldioxid i atmosfären. Men trots att många av oss oroar sig för klimatet och känner till flygets påverkan tycks det inte påverka vårt beteende. Tvärtom ökar flygresorna. Enligt naturvårdsverket har antalet utrikes flygresor mer än fördubblats sedan början av 90-talet och vårt internationella flygande svarar för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige.

Annons

Kanske inte så konstigt att det blivit så. Flyget är av någon underlig anledning undantaget miljöskatter, flygbränslet är billigt och internationella flygresor momsbefriade. Hade flyget beskattats som vägsektorn hade priserna blivit helt annorlunda, vilket säkert gjort att vi flugit mindre.

Tills politiker och forskare hittat en bra lösning på problemet behöver vi själva göra en förändring av egen kraft. Det i sin tur handlar om motivation, att vi blir så medvetna om vad det hela handlar om att vi är beredda att ibland avstå en lockande utlandsresa. Men då behöver vi tydliga fakta om just den resa vi tänkt göra. Antalet ton koldioxid är svårt att greppa. Varför inte börja redovisa i antalet träd som skulle behöva planteras för att neutralisera koldioxidutsläppet från flygresan. Och varför inte införa en regel om att utsläppen alltid måste redovisas när man gör reklam för flygresor eller skriver flygvänliga artiklar som den aktuella ” Från Växjö till världen”. Det borde inte vara omöjligt, inte när det handlar om så viktiga saker som vår framtid, inte minst våra barn och barnbarns framtid.

Självklart behöver vi en flygplats i Växjö, och visst måste man kunna få ta flyget ibland. Men vi behöver vända en trend där flygandet bara ökar och ökar. Vi kan alla göra en insats genom att flyga lite mindre utomlands, ta tåget när det är möjligt, upptäcka allt det fina som finns i vårt närområde. Själv har jag dessutom slutat ”lajka” utlandsresor på Facebook. Svårare än så här behöver det ju inte vara.

Karin Bengtsson, Senior läkare, specialist i allmänmedicin

Annons
Annons
Annons
Annons