Gårdsförsäljning av öl och vin blir möjligt

Debatt Artikeln publicerades

Äntligen! Efter årtionden av debatt är det nu bara en tidsfråga innan våra lokala mikrobryggerier i Kronoberg får sälja sitt öl på egna bryggeriet och du som kronobergare kan få köpa ditt lokala favoritöl. Så viktigt för turistnäringen och landsbygdens utveckling i vårt län.

Katarina Brännström (M) gläds åt att det bara är en tidsfråga innan lokala mikrobryggerier i Kronoberg får sälja sitt öl på egna bryggeriet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Katarina Brännström (M) gläds åt att det bara är en tidsfråga innan lokala mikrobryggerier i Kronoberg får sälja sitt öl på egna bryggeriet.

Nyligen beslutade Riksdagen efter behandling i Socialutskottet att regeringen ska ”under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas, verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i begränsad utsträckning”. Sverige kan alltså få börja med gårdsförsäljning av öl och vin, något som resten av världen haft länge. Kompromissen blev att Systembolagets monopol ska finnas kvar som i dag och försäljningen ska ske i begränsad utsträckning, exakt vad detta innebär får vi se.

Det är Alliansen som enats och förslaget stöds av Sverigedemokraterna, därmed körde vi över de rödgröna i utskottet, som röstade emot. Socialdemokraterna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill alltså fortfarande att all alkohol enbart ska få säljas hos Systembolaget. Det är en märklig och omodern politik.

För det är ju glädjande att vi fått så många lokala intressenter som tillverkar öl och även vin i Sverige. I Växjötrakten känner jag till Kvarnagården i Braås, Trädskogen i Åryd och Kallebryggeriet i Uråsa, kanske har fler tillkommit. Entusiaster som kämpat länge för att få in sitt öl på Systemet och lokala restauranger, nu kan de få möjlighet att expandera och sälja direkt.

Med rätt regering i höst kommer förslaget att snabbt bli verklighet – en god anledning till att byta regering.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot