Godtrogenhet har blivit Sveriges särdrag

Bengt Johannisson ,
Förra veckan kom nyheten om att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Helsingfors.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
Förra veckan kom nyheten om att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Helsingfors.

I dagspressen (DN 170908) ironiserar Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos över att Stefan Löfven reagerat emotionellt på beslutet att flytta bankens huvudkontor till Helsingfors. Det är stenkastning i glashus.

Är det någonstans som känslor spelat in så är det i bankledningens beslut om flytten.

Vanligen skyr banker risktagande som brända barn skyr elden. Byxorna kräver inte bara hängslen och livrem utan också resår. Halkar de ändå ner förväntas mamma staten stå beredd att dra upp dem. Banker drivs alltså mer som offentliga institutioner än som entreprenöriella företag. Regelföljande står högst på dagordningen. Bankens ekonomiska resultat bestäms nästan helt av vad som händer i ekonomin utanför bankens egen kontroll.

Flytten av Nordea motiverar ledningen med att man vill inordna sig i en internationell bankgemenskap, alltså institutionaliseras ytterligare, och så tjäna några extra miljarder åt ägarna. Detta är naturligtvis bara svepskäl. I stället handlar det om känslor som tillsammans med affärsnäsa driver familjeföretag. I Nordea vill man som i familjeföretag ha ägande, styrelse och ledning i samma händer. I banken är finska Sampo största ägare och finländarna Björn Wahlroos och Casper von Koskull styrelseordförande respektive VD.

Forskning visar att vårt finska broderfolk låter sig styras betydligt mer än svenskar av känslor också i affärssammanhang. Just i år torde känslosvallet vara särskilt högt i Finland eftersom landet firar sitt första sekel som oberoende stat. Det ligger nära till hands att tro att herrarna Wahlroos och von Koskull tajmat flytten just med tanke på detta. Chansen är stor att de nu hjälteförklaras i sitt hemland. Det är uppenbarligen inget som senfärdiga svenska finansiella institutioner tänkt på.

Det kanske är Nordeas smarta agerande som gjort Löfven särskilt bitter. En gång förlorade vi vårt Finland till Ryssland, nu mister vi vår storbank till Finland. Sverige må vara ett vetenskapligt och tekniskt framstående land men som affärsmän är vi uppenbarligen underutvecklade. Det är andra gången som vi på kort tid snuvas av ett mer handlingskraftigt syskon i den nordiska gemenskapen. I Post Nord-fusionen blev vi ju uppenbarligen grundlurade av Danmark. Godtrogenhet har blivit vårt nationella särdrag.