Annons

Högstorp bra område för nya hyresrätter

Miljöpartiet vill nästa mandatperiod aktivt fortsätta med arbetet att boendesegregationen ska minska, skriver Erik Jansson (MP).
Debatt • Publicerad 30 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I ett bostadsområde ska man kunna möta både unga och gamla, rika som fattiga, människor som har olika bakgrund, som är både välutbildade och som saknar utbildning - en spegling av vårt gemensamma samhälle.

Till skillnad från en blandad stad skapar segregerade bostadsområden främlingskap och ensamhet, delar upp och splittrar vårt samhälle. I exempelvis Västerås har ökad boendesegregation lett till utanförskap och gängbildning. Där är Svartån en barriär mellan två helt olika världar. En sådan utveckling vill vi motarbeta i Växjö. Om vi bygger enbart villamattor i ett område och hyreshus koncentrerat i ett annat, i vissa fall separerat med en barriär som en större väg (jämför Danneborg – Norrleden – Araby), får vi ett uppdelat samhälle. Bostadssegregationen kan även medföra skolsegregation vilket vi kan se tydliga exempel på i Växjö. Trots stort elevunderlag la man ner en högstadieskola i Växjö, vilket hade kunnat undvikas om bostadsområdet hade varit mer varierat.

Annons

Ökande segregation påverkar alla. I Växjö ska människor kunna leva tillsammans och inte i parallella verkligheter i åtskilda bostadsområden. Om vi bygger en blandad stad där villor, hyresrätter och bostadsrätter finns bredvid varandra, skapar vi förutsättningar för en sammanhållen stad och därmed ett samhälle med ökad förståelse för varandra, med bättre samarbete och dynamik.

I nya bostadsområden har Växjö lyckats bra med att planera för en blandad bebyggelse. Vid sjön Trummen byggs det bostäder där det i samma bostadskomplex finns både hyresrätter och bostadsrätter. Här har man verksamhetslokaler i bottenplanet och parkeringen under huset. Mellan husen ska det finnas gröna ytor där människor kan finna rekreation och socialt umgänge i stället för asfalterade parkeringsplatser.

I byggnadsnämnden har Miljöpartiet fått igenom att ett mål ska vara blandad bebyggelse med hyresätter, villor och bostadsrätter i samma bostadsområde. Ett annat mål vi fått igenom är att bilparkeringsplatser till flerbostadshus ska byggas under husen eller i speciella p-hus i mer än en våning - detta för att kunna öka de gröna ytorna - det gemensamma rummet - mellan husen. Miljöpartiet försöker också skydda de gröna lungorna som finns staden, som vi ser som viktiga gröna mötesplatser över generations- och klassgränserna. Regementsparken vill vi ha kvar som en grön oas, liksom blodlönnsallén längs med Mörners väg.

Hur minskar vi bostadssegregationen i redan befintliga områden?

Bygg hyresrätter i områden som domineras av villor. Bygg hyreslägenheter på exempelvis Högstorp. På mark som Växjö kommun äger bör man utnyttja möjligheten att genom markanvisningsavtal få hyreshus med hyrestak som invånare med låga inkomster har råd att bo i. Många äldre vill kunna bo kvar i sin närmiljö även när de behöver lämna en större bostad och då är det betydelsefullt att det finns hyreslägenheter och bostadsrätter att tillgå. Områden med övervägande hyreslägenheter behöver blandas upp med andra boendeformer. Bygg radhus längs med Nydalavägen och bostadsrätter/ägandelägenheter öster om höghuset Alabastern.

Miljöpartiet vill nästa mandatperiod aktivt fortsätta med arbetet att boendesegregationen ska minska.

SCB:s index visar att Växjö har lyckats minska segregationen år 2015 och 2016. För 2017 finns ännu inga siffror.

Erik Jansson (MP), 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden, ledamot i Växjöbostäder

Annons
Annons
Annons
Annons