Inga vattenskotrar i Helgasjöns naturreservat

Lena Johansson
Lena Johansson vill ha ett införande av förarbevis och åldersgräns för vattenskotrar.
Foto:MAJA SUSLIN / TT
Lena Johansson vill ha ett införande av förarbevis och åldersgräns för vattenskotrar.

I Smålandsposten den 5/8 uttalar sig Per Schöldberg (C) om huruvida det ska vara tillåtet att framföra vattenskotrar i Helgasjön. Länsstyrelsen är restriktiv i sin syn på att framföra vattenskotrar i naturreservaten i sjön och det finns all anledning att ha den ståndpunkten.

Jag har paddlat kajak i Helgasjön kring Hissö, Helgö, Evedal och Toftasjön i många år och upplevt ett ökat problem med vattenskotrarnas framfart. De kör fort, med hög ljudvolym, och ibland med låg ålder. Deras körbeteende är oberäkneligt och man vet inte om man blivit sedd. Jag har själv varit nära att bli påkörd i Toftakanalen när en skoterförare inte kunde vänta in oss kajakister utan trängde sig förbi.

Jag har aldrig upplevt något problem med båtförare på Helgasjön. När vi möts saktar de farten, man hejar och så kör de vidare.

Skoterförare har samma ansvar som båtförare, det vill säga att följa reglerna i Sjöfartsverkets författningssamling ( SJÖFS 1988:5 ) när det gäller att följa farled, hålla hastigheten och att ta hänsyn till natur och människor.

Per Schöldberg verkar inte ha förstått allvaret med vattenskotrarnas körningar i Helgasjön. Han menar att vattenskotrarna inte behöver spela så stor roll ur naturvårdsperspektiv och att det kan till och med vara så att kanoter och roddbåtar kan vara värre när det gäller störningar av häckande fåglar i sjön.

Mitt svar på det är att de som är ute och paddlar och ror på sjön oftast är naturmänniskor som vet hur man beter sig där. Det vet tyvärr inte en del som kör skoter.

Min förhoppning är att länsstyrelsen inte kommer att tillåta vattenskoterkörning i naturreservaten i Helgasjön.

Sedan hoppas jag att regeringen skyndsamt beslutar om införande av förarbevis och åldersgräns för vattenskotrar. Danmark kommer att införa det 2018, tyvärr för sent då två personer blev ihjälkörda av en skoter i Köpenhamn.