Invandring är bra för vår välfärd och utveckling

Debatt Artikeln publicerades

Nu är valen avklarade och många sanningar och osanningar har passerat i valdebatter. Särskilt tydligt har Sverigedemokraterna farit fram med schabloner om att det står illa till i landet och att vi har problem med för många med utländsk bakgrund i vårt land. Men vet de vad de talar om?

”Jag kan, som förmodligen många andra, konstatera att våra invandrare bidrar med väsentliga insatser på vår arbetsmarknad. Inom många branscher är de rikligt företrädda och gör ett fantastiskt jobb”, skriver Anders Franzén (C).
Foto: Pontus Lundahl/TT
”Jag kan, som förmodligen många andra, konstatera att våra invandrare bidrar med väsentliga insatser på vår arbetsmarknad. Inom många branscher är de rikligt företrädda och gör ett fantastiskt jobb”, skriver Anders Franzén (C).

I Kronobergs län har närmare 40 000 personer utländsk bakgrund. De har kommit hit under en följd av år. Flertalet har kommit hit av arbetsmarknadsskäl. Några har kommit hit som kvotflyktingar och andra har kommit för att söka asyl. De flyr från krig, missär och farsoter. Det kan bli lite för många på kort tid för att våra myndigheter ska hinna hantera och bedöma alla flyktingars status och skäl. Lärdom har dragits och hanteringen blivit betydligt bättre. Vi i Centerpartiet tror att en fortlöpande invandring är bra för vår välfärd och utveckling.

Jag kan, som förmodligen många andra, konstatera att våra invandrare bidrar med väsentliga insatser på vår arbetsmarknad. Inom många branscher är de rikligt företrädda och gör ett fantastiskt jobb. Var du än arbetar eller lever har du säkert kamrater med utländsk bakgrund i din närhet. Förmodligen också många som spelar i ditt favoritlag. Varför är det då så infekterat att tala om invandrare och flyktingar och varför röstar så många på Sverigedemokraterna, som säger att de ska skicka ut alla dessa ur landet. Förstår ni inte värdet dessa bidrar med till er vård och försörjning och vårt välstånd.

Jag tror problemet i stor utsträckning handlar om vad jag kallar annat rörligt folk som skapat otrygghet och rädsla. Det gäller så kallade resenärer, ofta från östeuropiska länder. Man kan också kalla dem ligor. De har fört hit tiggare och utnyttjat deras och vår godtrohet. De har farit runt på landsbygden och stulit mängder av redskap från våra bönder. De har gjort inbrott i bostäder och på arbetsplatser och fyllt sina bilar med stöldgods och kört över gränsen utan att tullen kunnat ingripa. Tullen måste få bättre befogenheter att kunna beslagta stöldgods och gripa tjuvarna. Polisen måste förstärkas så att vi kan förlita oss på deras insatser för att kunna ingripa mer kraftfullt mot de som stjäl eller ställer till bråk. Vi måste få bukt med kriminella ligor och gripa busar för att återskapa den trygghet som vi normalt förväntas ha i vårt land.

Anders Franzén (C)