Jens Pehrson: Två tankar i huvudet, samtidigt

Debatt ,

Jag vill reda ut en sak. På förekommen anledning.

Jag älskar Växjö. Jag tycker på det stora hela att det är en fantastisk kommun. Här byggs mycket nytt, många gånger häftiga byggnader. Företagen satsar och det är en puls i staden som nästan går att ta på. Det sprudlar av idéer, stora som små. Häftigt.

Men samtidigt är jag nyhetschef på Smålandsposten. Och då krävs det att man kan hålla två tankar i huvudet, samtidigt, om samma sak.

Varför skriver jag det här då?

Jo. Det händer att företagare, politiker och "vanligt" folk frågar mig vad jag har emot Växjö. Eftersom att vi måste granska allting, berätta vad allting kostar, hur spelet såg ut bakom kulisserna i olika affärer. Kan vi inte bara låta saker vara bra?

Underförstått antyder frågeställarna att jag kan ju inte vara något annat än en bitter, missunnsam typ som innerst inne vill att det ska gå illa för både politiska satsningar och företag som vill göra något i kommunen eller regionen.

Men så är det alltså inte. Några exempel. Ska kommunen bygga ett nytt kommunhus, ja då är det vårt jobb att vända och vrida på siffrorna. Stämmer kalkylerna, stämmer argumenten? Och samtidigt som jag funderar på det så kan jag också tänka att jag tycker att det är ett väldigt häftigt bygge.

I fredags berättade vi om att Växjö och Uppvidinge är två av de kommuner som kan bli platsen för en ny, gigantisk, batterifabrik. 2000-3000 jobb sägs finnas i potten. Det är så häftigt så att det svårt att tänka på det, men det gör vi. Och vi kommer att granska den processen också. I stort och i smått.

Det är det som ni läsare betalar oss för. Att tänka den andra tanken. För att andra inte har gjort det, eller för att de har gjort det, men kommit fram till att den nog var bäst otänkt, ur deras perspektiv.

Trevlig måndag.