Jonas Engman: Den finaste gåvan du kan ge och få

Växjö Artikeln publicerades

Döden. Ett av de svåraste och tyngsta samtalsämnen som finns. Den kan vara brutal, plötslig och urskillningslös. Ofta förknippad med sorg och lidande. Den är ständigt närvarande och kanske är det därför vi håller den ifrån oss. Vi ska ändå dö så varför ägna livet åt att fokusera på det ofrånkomliga?

Fyra timmar. Det är tidsgränsen för att ta ett hjärta från en donator till en behövande. Att stå med i Socialstyrelsens donationsregister underlättar och påskyndar det komplicerade kirurgiska ingrepp som donation och transplantation innebär. Som anhörig slipper man dessutom ta en existentiell diskussion mitt i sorgen. Tidsmarginalerna är som sagt snäva. Fyra timmar.

1,6 miljoner svenskar har i dag skrivit in sig i donationsregistret. Det är förhållandevis få personer med tanke på att de flesta av oss ändå är positiva till donationer. Har inte du eller dina anhöriga aktivt sagt nej tar sjukvården för givet att donation kan utföras.

1,6 miljoner svenskar har anmält sig till donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida.
Foto: Gorm,Kallestad
1,6 miljoner svenskar har anmält sig till donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida.
Samtliga känner och säger samma sak. En respekt och tacksamhet för livet.

I en serie reportage på Inblick kommer vi att träffa människor som fått en ny chans i livet. Smålandspostens reporter Kajsa Erlandsson fick efter en lång och jobbig sjukdomsperiod nya lungor. I dag är hon på väg tillbaka till ett någorlunda normalt liv igen. Läs mer om Kajsa och hennes egna gripande ord om transplantationen. I serien träffar vi även anhöriga vars närstående valt att ge sina organ till någon annan. Samtliga känner och säger samma sak. En respekt och tacksamhet för livet.

 

Nej, det är inte enkelt. Det finns naturligtvis filosofiska och etiska aspekter av att ta från en kropp och ge till en annan. Vi vill undvika en klinisk organindustri där människan ses som ett kärl av reservdelar. Lagar och regler kring donation och transplantation är omfattande och ska skydda oss. En statlig utredning föreslår samtidigt ändringar för att öka donationsfrekvensen.

Döden kan också vara en chans att ge liv. En bra början är att själv ta ställning, för eller emot, och skriva in sig i donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida.